Hlavní obsah

Senior se u Úřadu vlády nezabil kvůli Fialově kabinetu, zjistila policie

Foto: David Malik - CNCenter A.S. / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

K činu došlo před Úřadem vlády loni na konci října.

Reklama

Díky záběrům z kamer a také svědectví pracovníka ochranné služby uzavřela policie případ loňské smrti muže před Úřadem vlády. Šlo o sebevraždu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pražští policisté ukončili prověřování úmrtí čtyřiasedmdesátiletého muže, který se loni na podzim zabil přímo před Úřadem vlády.

Šlo o případ, který se dostal do pozornosti veřejnosti, protože se stal tématem protivládních aktivistů. Ti tvrdili, že je muž svým činem chtěl probudit a vyburcovat, aby vyšli do ulic protestovat proti vládě premiéra Petra Fialy. Bylo to právě v době, kdy si například stěžovali na to, že podle nich v té době Fialův kabinet neřešil rostoucí ceny energií.

Jenže během vyšetřování se žádné tvrzení aktivistů proti vládě nepotvrdilo. Smrt muže podle zdrojů Seznam Zpráv, které jsou obeznámeny s průběhem vyšetřování, neměla s kroky vlády nic společného. Policisté také vyloučili, že by senior chodil před Úřad vlády pravidelně protestovat.

Na přímý dotaz Seznam Zpráv, co bylo motivem činu a jestli přímo souvisel s kroky vlády, ale policie ani žalobce nechce kvůli blízkým zemřelého muže konkretizovat.

„Vzhledem k citlivosti celého případu a s ohledem na pozůstalé nebudeme poskytovat žádné další informace,“ uvedl mluvčí pražské policie Richard Hrdina. A stejně se vyjádřil také obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek.

Lelek ale potvrdil, že policie tento případ odložila. „Neboť nebylo zjištěno podezření z trestného činu - jednalo se o sebevraždu,“ doplnil Lelek.

To, že muž spáchal sebevraždu, potvrdili policisté díky záběrům z kamery. Jeden z pracovníků ochranné služby na Úřadu vlády pak policistům řekl, že si všiml muže, který na stál na levé straně budovy.

„Přišlo mi to divné, protože tam takhle nikdo běžně nestojí,“ popsal člen ochranné služby. Když chtěl za seniorem jít, tak k Úřadu vlády přijel autem jiný policista. Proto už jen viděl, jak senior s něčím manipuloval. „Poté zazněla tlumená rána a muž spadl na zem,“ dodal. Když přiběhl k muži, byl už mrtvý.

Podobný případ, který stejně zneužili protivládní aktivisté, se odehrál v březnu 2021 před Ministerstvem zdravotnictví. Tehdy se před budovou úřadu na Palackého náměstí zastřelil padesátiletý muž.

A i když se zejména na sociálních sítích šířily teorie, že jeho čin souvisí s tehdy vrcholící pandemií nemoci covid-19, například s tím, že mu zemřela manželka, které nebyl podán lék Ivermektin, vyšetřování policie dospělo ke zcela jinému výsledku.

Za sebevraždou byla tíživá životní situace, do které se muž pracující jako zaměstnanec bezpečnostní agentury dostal. Krátce před smrtí byl přeložen na jiné pracoviště, kde potřeboval zdravotní posudek, aby mohl pracovat na noční směně. Jenže lékařka mu ho vzhledem k jeho zdravotnímu stavu nevystavila.

Den poté podle policie muž přijel tramvají před ministerstvo a zastřelil se.

Reklama

Doporučované