Hlavní obsah

Muž se zastřelil před ministerstvem, protože mu lékaři zamítli noční směny

Foto: Seznam Zprávy

Prověřování sebevraždy před Ministerstvem zdravotnictví policie uzavřela.

Reklama

Seznam Zprávy získaly závěrečnou zprávu vyšetřovatele. Motivem sebevraždy byly podle policie osobní důvody související se zdravotním stavem a zaměstnáním.

Článek

Pražská policie uzavřela prověřování sebevraždy před sídlem Ministerstva zdravotnictví.

Loni v březnu se zde přímo před budovou úřadu na Palackého náměstí zastřelil padesátiletý muž. I když se zejména na sociálních sítích šířily teorie, že jeho čin souvisí s tehdy vrcholící pandemií nemoci covid-19, například s tím, že mu zemřela manželka, které nebyl podán lék Ivermektin, vyšetřování policie dospělo ke zcela jinému výsledku.

Za sebevraždou byla tíživá životní situace, do které se sebevrah dostal v souvislosti se svým zaměstnáním.

Jak se popisuje v policejním dokumentu, který mají Seznam Zprávy k dispozici, muž pracoval jako zaměstnanec bezpečnostní agentury. Krátce před smrtí byl přeložen na jiné pracoviště, kde potřeboval zdravotní posudek, aby mohl pracovat na noční směně. Jenže lékařka mu ho vzhledem k jeho zdravotnímu stavu nevystavila.

Den poté podle police muž přijel tramvají před ministerstvo a zastřelil se.

„Jako motiv se jeví být domnělá tíživá životní situace v souvislostí s nemožností vykonávat noční směny v jeho zaměstnání – na novém pracovišti, kam byl přemístěn,“ uvedl vyšetřovatel v policejním dokumentu.

Jiný motiv než to, že muž nesouhlasil se závěry lékařské prohlídky, nebyl, jak uvedl vyšetřovatel, „policejním orgánem zjištěn“. „Nebyla prokázána žádná souvislost s pandemií covid-19 v ČR,“ doplnil policejní vyšetřovatel.

Podobný čin, kdy se sebevrah zastřelil před jednou z vládních budov, a to přímo před Úřadem vlády, vyšetřuje policie od konce října. Zde spáchal sebevraždu se zbraní čtyřiasedmdesátiletý muž.

Motiv jeho činu se podle obvodního státního zástupce pro Prahu 1 Jana Lelka stále prověřuje.

Reklama

Doporučované