Hlavní obsah

Seznam rušených poboček pošty se mění. Řeší ho starostové i hejtmani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Ohledně rušení poboček pošt panují nejasnosti. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Soupis 300 poboček České pošty dozná změn. Třeba v Brně nebo Milevsku jsou blízko zachování konkrétních míst, ale na úkor jiných.

Článek

Když Česká pošta nedávno oznámila zrušení 300 svých poboček, vzbudila tím poprask po celé republice.

Podle informací Seznam Zpráv se ale soupis pošt, které zaniknou, ještě promění.

Třeba v Brně má podle oficiálního soupisu skončit 12 poboček. Jak už redakce informovala, pět z nich je přímo v centru a místní se proti změnám bouří.

Oproti stávajícímu plánu má nově zaniknout pobočka v Renneské ulici. „Na původním seznamu vůbec nebyla,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí radnice Brno-střed Kateřina Dobešová.

„Minulý týden nám zástupci pošty oznámili, že této pobočce končí nájem. Nabídli nám, že místo toho zachovají poštu v obchodním centru Velký Špalíček přímo v centru. Ta naopak na původním seznamu rušených míst figurovala,“ pokračovala.

Jednání budou pokračovat

Místním ani politikům z vedení radnice se nelíbí, že mezi poštami „na odpis“ jsou i velké provozovny na Hlavním nádraží a v Orlí ulici. Jejich služby má nahradit malá pobočka v obchodním centru Letmo naproti nádraží.

„Pan starosta byl za městskou část pověřen k jednáním s poštou, aby zůstala zachována namísto Špalíčku pošta v Orlí ulici. Ve Špalíčku jsou dvě přepážky, jedna malá místnost, zatímco v Orlí funguje sedm přepážek. Je tam mnohem lepší zázemí i dostupnost,“ doplnila Dobešová. Podle mluvčí budou jednání pokračovat.

Se zástupci pošty se ve středu odpoledne sešel také jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Chtěl znát informace a detaily, podle nichž pošta o osudu jednotlivých poboček rozhodovala.

Na jižní Moravě má zaniknout 23 pošt. „Při pohledu zvenčí v některých případech nedává rušení konkrétních poboček smysl. Nejvíce to platí pro širší Brno. Zadání totiž znělo tak, že musí v každé městské části jedna pobočka zůstat, proto se v některých případech zrušila větší a vytíženější pobočka v sousední větší městské části, kam jezdili i lidé z vedlejší městské části. Je otázka, zda se dá něco dělat se zadáním, nebo jestli se domluví starostové městských částí a některý z nich řekne, ať se pobočka v jeho městské části zruší. Ale nemyslím si, že k tomu dojde,“ sdělil Grolich.

S vedením pošty probíral situaci i v dalších městech na jižní Moravě. Třeba v Hodoníně mají skončit tři pošty ze čtyř. „Když jsem viděl data, tyto tři pobočky jsou jen málo vytížené, navíc hlavní pošta je dobře dostupná. V Hodoníně stejně jako ve Vyškově je možnost, že město zřídí na svoje náklady pobočku pošty Partner plus. K tomu však potřebují data, aby si mohli vyhodnotit smysluplnost,“ doplnil hejtman.

Rušení menšího zla

V jihočeském Milevsku dosud fungovaly dvě pobočky. Když se místní dozvěděli, že má skončit bezbariérová a nově opravená provozovna v ulici Jana Amose Komenského, protestovali. Vedení města si domluvilo schůzku se zástupci České pošty, kde se snažili rozhodnutí pošty změnit.

Vedení státního podniku sice na zrušení jedné pobočky v osmitisícovém městě trvá, nakonec však zanikne ta na náměstí Edvarda Beneše. „Volili jsme rušení menšího zla pro naše město, nicméně i tak je to zlo. Chceme bojovat za to, aby nám obě pobočky zůstaly,“ řekl Seznam Zprávám starosta Ivan Radosta (Jihočeši 2012).

Nevidí ale důvod, proč by se u nich měly pobočky rušit. „Ještě jedno oficiální jednání máme zítra, kde chceme vyjednat nějaké podmínky. Alespoň aby nám rušená pošta zůstala jako partnerská,“ dodal.

Změn doznají i škrty v Pardubicích. Tamní magistrát protestoval, že v některých částech zaniknou všechny pošty. Nakonec obě strany vyjednaly, že v každém městském obvodu zůstane alespoň jedna pobočka.

„V Pardubicích se mělo rušit sedm poboček. U nás na městském obvodě měly zaniknout tři ze tří, a to i přesto, že máme výrazné zastoupení seniorů a součástí obvodu je i dům pro imobilní občany,“ uvedl starosta městského obvodu Pardubice V Jiří Rejda (ANO).

Rozhodnutí vedení České pošty bylo podle něj nepřipravené, nesystémové a unáhlené. Nakonec se v krajském městě bude místo sedmi poboček rušit šest.

Aktuální seznam pošt na zrušení redakce Seznam Zpráv od vedení státního podniku zjišťuje.

Vláda nařízení, které povede ke snížení minimálního počtu poboček z cca 3200 na 2900, schválila minulý týden. Vedení pošty i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už dříve přiznali, že se soupis rušených pošt může změnit.

Situací se bude ve středu odpoledne zabývat i Poslanecká sněmovna. Z opozičního tábora zaznívají hlasy, že by se zavírání pošt mělo o půl roku posunout.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření hejtmana Grolicha.

Reklama

Doporučované