Hlavní obsah

Hromadné propouštění na poště začne v pátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Předsedkyně největších odborů na poště Jindřiška Budweiserová pro Seznam Zprávy uvedla, že by hromadné propuštění mělo začít koncem tohoto týdne. Informaci potvrdil následně i mluvčí státního podniku.

Článek

Už brzy se začnou v praxi naplňovat plány na škrty ze strany České pošty, které doteď byly pouze na papíře. Vybraní pošťáci začnou dostávat výpovědi podle odborů už tento týden v pátek.

„Mělo by to probíhat od 21. dubna,“ odpověděla v SMS zprávě šéfka největších odborů podniku Jindřiška Budweiserová na dotaz Seznam Zpráv, kdy Česká pošta začne rozdávat výpovědi.

Tento termín potvrdil i Miroslav Prokop, šéf Federace výkonných zaměstnanců České pošty. Mluvčí pošty Matyáš Vitík uvedl, že hromadné propuštění začne koncem dubna. Tento pátek je totiž prvním dnem po uplynutí 30 dnů od podání oznámení záměru hromadného propuštění na Úřad práce.

Státní podnik plánuje snížit počet pracovních míst na přepážkách o 950 a počet doručovatelů klesne o 500. Pošta v současnosti zaměstnává necelých 23 tisíc lidí. Seznam Zprávy zjišťovaly, zda si zaměstnanci hledají už teď místo na Úřadech práce. Na takovou statistku je ale podle mluvčí zatím brzy.

„Úřad práce je připraven nabídnout pozice i v rámci svých volných pracovních míst. Zaměstnanci České pošty mohou být atraktivními potenciálními pracovníky na řadě míst, ať už jde o administrativu, nebo přímou práci s klienty. Navíc v regionech, kde se dlouhodobě nedaří obsazovat volná místa,“ napsala ve vyjádření mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Kolik dostanou vyhození pošťáci? Nejvíc ti, kteří odpracovali 25 let

Česká pošta si podle interního dokumentu připravila strategii, jak ukončit spolupráci se zaměstnanci, které plánuje vyhodit. Jedním z bodů je i výše odstupného. Ministr vnitra se chce kvůli změnám na poště sejít s hejtmany.

Část zaměstnanců z rušených míst bude moci v rámci firmy pokračovat na jiné pozici. Personálně posílit mají například pošty, které v obcích s rušenými pobočkami zůstanou otevřené.

„Neznamená to, že z pobočkové sítě odejde 950 zaměstnanců, bude to počet menší. Jednak našim zaměstnancům nabídneme uplatnění v jiných profesích s jinou kvalifikací, v profesích, kde máme nedostatek zaměstnanců (například balíkoví doručovatelé), zaměstnancům, kteří mají certifikace a odbornost, nabídneme participaci na projektu Pošta Partner, kdy mohou sami být provozovateli nebo se stát zaměstnanci společností, které již nyní provozují tyto pobočky a které mají zájem rozšířit provozovny, kde by pracoval námi vyškolený personál,“ uvedl už dříve pověřený generální ředitel pošty Miroslav Štěpán.

Prodej poboček

Podnik zvýšil o 250 milionů – na celkem jednu miliardu korun – odhad částky, kterou by mohl získat prodejem rušených poboček. Bude ale záležet na tom, kolik nemovitostí bude nakonec k prodeji.

Z 300 rušených poboček jich je ve vlastnictví České pošty menší část, zhruba 40 procent. „Objekty se zrušenými pobočkami se samozřejmě časem v nabídce objeví také, pokud pro ně nebudeme mít jiné využití a obce o ně neprojeví zájem,“ uvedl Vitík. Jejich nabídce v dražbách musí předcházet vytvoření znaleckých posudků.

Pošta stále nemá definitivní seznam rušených poboček, protože v některých obcích stále jedná se starosty o jejich případné výměně. Podle Vitíka je ale jisté, že jich bude zrušeno 300 a nebudou nahrazovány Poštami Partner, jak někde navrhují obce. I s nimi má totiž podnik náklady, kterých se chce zbavit.

Snížení minimálního počtu provozovaných pošt z 3200 na 2900 schválila minulý týden i vláda.

Průzkum: Proti snížení počtu poboček je většina lidí

S plánovaným snížením počtu poboček nesouhlasí 58 procent lidí, většinou starších. Naopak 30 procent je pro jejich redukci.

Vyplynulo to z průzkumu agentury NMS Market Research, kterého se v dubnu účastnilo na 1300 respondentů a jehož výsledky má k dispozici ČTK. Podle nich lidé většinou chodí na poštu alespoň jednou za měsíc, uvedlo to 52 procent dotázaných.

Minimálně jednou týdně navštěvuje poštu podle průzkumu 12 procent lidí, zatímco třetina veřejnosti tam chodí méně často než jednou do měsíce. „Četnost návštěv pošty se výrazně neliší u jednotlivých věkových skupin. Podobná je u seniorů nebo u lidí ve středním věku. Výjimkou jsou jen lidé od 18 do 26 let, kteří chodí na pobočky pošty méně. Konkrétně 48 procent z nich navštěvuje poštu méně než jednou do měsíce,“ uvedli autoři průzkumu.

Reklama

Doporučované