Hlavní obsah

Kolik dostanou vyhození pošťáci? Nejvíc ti, kteří odpracovali 25 let

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Zatím není jasné, které konkrétní pobočky by měly skončit. Ilustrační foto.

Reklama

Česká pošta si podle interního dokumentu připravila strategii, jak ukončit spolupráci se zaměstnanci, které plánuje vyhodit. Jedním z bodů je i výše odstupného. Ministr vnitra se chce kvůli změnám na poště sejít s hejtmany.

Článek

Česká pošta hodlá propustit 2269 zaměstnanců. Půjde hlavně o pracovníky na přepážkách, listovní doručovatele a nižší management.

Seznam Zprávy mají k dispozici interní dokument pošty nazvaný „Informace o záměru organizační změny (hromadné propuštění)“. V něm je uvedeno, že výpovědi budou zaměstnancům doručeny podle zákoníku práce tak, aby pracovní poměry skončily nejpozději k 30. červnu letošního roku.

Řeší se také, jak to bude s odstupným. Plán je jasný: Peníze navíc mají dostat ti, kteří ve státním podniku nepřetržitě odpracovali 15 či dokonce 25 let.

Jak Seznam Zprávám potvrdil mluvčí České pošty Matyáš Vitík, kdo odpracoval nad 15 let a dostane výpověď, dostane odstupné ve výši čtyř platů.

Ten, kdo ve státním podniku strávil více než čtvrt století, dosáhne na pět odstupných platů.

Plán odstupného pro propuštěné zaměstnance pošty

Zaměstnancům, u kterých dojde v důsledku organizačních změn z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) Zákoníku práce k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem nebo dohodou z týchž důvodů, náleží:

a)  odstupné ve výši a za podmínek stanovených Zákoníkem práce,

b)  další odstupné [nad odstupné dle písm. a)] ve výši jednonásobku průměrného měsíčního výdělku zaměstnancům, kteří ke dni skončení pracovního poměru odpracovali u České pošty, s. p., a jejích právních předchůdců nepřetržitě 15 let a více,

c)  další odstupné [nad odstupné dle písm. a)] ve výši dvojnásobku průměrného měsíčního výdělku zaměstnancům, kteří ke dni skončení pracovního poměru odpracovali u České pošty, s. p., a jejích právních předchůdců nepřetržitě 25 let a více,

d)  další odstupné [nad odstupné dle písm. a) a v případně splnění stanovených podmínek i podle písm. b) a c)] ve výši dvojnásobku průměrného měsíčního výdělku, pokud pracovní poměr zaměstnancům skončí dohodou dříve, než by jim začala plynout výpovědní doba. Pokud pracovní poměr skončí dohodou v průběhu výpovědní doby, snižuje se odstupné o jednonásobek průměrného měsíčního výdělku za započatý měsíc výpovědní doby.

Zdroj: Dokument České pošty / Informace o záměru organizační změny (hromadné propuštění)

Hejtmani čekají na detaily

Seznam Zprávy oslovily hejtmany napříč Českem s dotazem, jak chystané škrty ve státním podniku vnímají. Většina uznává, že ke změně musí z ekonomických důvodů dojít, zatím ale nemají informace o tom, které pobočky se u nich v kraji budou zavírat.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se s nimi kvůli tomu sejde. „Dnes či zítra dostanou materiál se základními otázkami a odpověďmi k tématu České pošty a budeme dohadovat i formát našeho setkání,“ napsal v SMS zprávě.

Podle hejtmana Pardubického kraje a člena dozorčí rady České pošty Martina Netolického (ČSSD) je jasné, že uzavření poboček ve městech ovlivní i provoz těch, které převezmou klienty.

„Prozatím jsem neobdržel oficiální informaci, které pobočky mají zaniknout k 1. 7. V Pardubickém kraji přichází v úvahu pouze města Pardubice, Chrudim, Svitavy, Ústí nad Orlicí a Česká Třebová. Hovořil jsem se starosty měst, kde se dá předpokládat uzavření pobočky, a nikdo je dosud v dané věci nekontaktoval,“ uvedl hejtman a pozastavuje se nad dosavadní komunikací změn v poště.

Stávající styl sdělení veřejnosti, samosprávám i zaměstnancům zvyšuje nervozitu a nejistotu, což jistě není dobré.
Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje

„Zatím mám trochu pocit, že stávající styl sdělení veřejnosti, samosprávám i zaměstnancům zvyšuje nervozitu a nejistotu, což jistě není dobré. Pevně věřím, že se i toto zlepší. Nepovažuji za správné, že se zaměstnanci některé informace dozvídají z médií,“ podotkl Netolický.

Zaměstnanci v nejistotě

Zatímco v Pardubickém kraji má o práci přijít 136 zaměstnanců pošty, ve Středočeském je to přes 300, vůbec nejvíc.

„Na poměry kraje není číslo 300 propuštěných samozřejmě nikterak vysoké, ale nesmíme v něm vidět jen číslo. Jsou to lidské osudy, a proto vítám, že pošta slíbila pomoci zaměstnancům s hledáním nového uplatnění, stejně jako to, že ministr vnitra avizoval, že mohou najít uplatnění třeba na úřadech práce, kde úředníci chybí,“ napsala Seznam Zprávám hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) soudí, že se do pošty všichni báli zasáhnout, i když je v problémech už delší dobu. Míní, že teď už není jiná možnost než to řešit. „Hasíme požár. Ale myslím, že bychom měli počkat na to, až bude hotový ucelený návrh, a předpokládám, že nás pak Ministerstvo vnitra seznámí s tím, co to znamená v jednotlivých krajích,“ napsal v SMS zprávě.

Teď už není jiná možnost než to řešit. Protože hasíme požár.
Jan Grolich, hejtman Jihomoravského kraje

Které pobočky se budou rušit, neví ani hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA).

„Jakýkoliv zásah do sítě pošt je negativní. Vidím ale, že hospodaření České pošty je v tragických číslech, takže k nějaké konsolidaci musí dojít. Mělo by to být po projednané se starosty nebo hejtmany krajů,“ uvedl.

I hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) by uvítal, kdyby předem věděl o konkrétních místech, kde se pobočky pošty zavřou.

„Skutečnost, že se o rušení poboček České pošty jedná na vládní úrovni, registruji,“ řekl Seznam Zprávám pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). „Očekávám, že budu kontaktován ministrem vnitra Rakušanem, pod něhož Česká pošta spadá, a budu informován o záměrech a dopadech plánovaných opatření pro hlavní město Prahu,“ dodal.

Ministr vnitra Rakušan tento týden po jednání vlády upozornil, že kabinet nebude rozhodovat o seznamu rušených poboček. To bude záležet na vedení pošty.

Koho bude pošta propouštět

Kraje a počty propuštěných

  • Středočeský kraj 302
  • Moravskoslezský kraj 258
  • Jihomoravský kraj 238
  • Hlavní město Praha 236
  • Jihočeský kraj 182
  • Ústecký kraj 158
  • Plzeňský kraj 152
  • Zlínský kraj 138
  • Pardubický kraj 136
  • Olomoucký kraj 121
  • Liberecký kraj 97
  • Královéhradecký kraj 97
  • Kraj Vysočina 80
  • Karlovarský kraj 73

Propuštění podle profesí

  • Pošťáci na přepážkách 1388
  • Listovní doručovatelé 511
  • Nižší management 320
  • Operátoři v zázemí (např. výběrčí schránek) 43
  • Team lídři II (např. dispečer) 4
  • Služby (např. údržbáři) 2
  • Střední management 1

Profese, které propouštění nepostihne

  • Doručovatelé balíků
  • Řidiči
  • Třídiči
  • TOP management
  • Vyšší management

Pramen: Oznámení Úřadu práce o hromadném propouštění, které publikovala MF DNES

Reklama

Doporučované