Hlavní obsah

Školské odbory jdou do stávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Odbory ve školství vyhlásily na 27. listopadu výstražnou stávku. Chtějí odvrátit chystané škrty v rozpočtu.

Článek

Školské odbory v úterý rozhodly, že se 27. listopadu uskuteční celodenní výstražná stávka základních, středních i mateřských škol. Hodinová stávka by podle nich nebyla dostatečná. Po rozšířeném jednání předsednictva odborů to ČTK řekla místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Seidlová.

„Znamená to, že se na den přeruší práce. Bude záležet na tom, jestli se do toho zapojí celá škola, nebo jenom někteří zaměstnanci – pak bude na řediteli, jak zajistí provoz,“ popsala Seidlová. Doplnila, že tam, kde provoz není možné přerušit – například v dětských domovech či diagnostických ústavech – zaměstnanci stávku podpoří viditelnou formou.

Odboráři usilují o více peněz do školství. Vláda si podle nich připravenými škrty bere děti jako rukojmí. Minimálně žádají, aby se rozpočet Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) navýšil o chybějících šest miliard korun.

„Chceme, aby poslanci pozměňovacím návrhem ke státnímu rozpočtu dofinancovali kapitolu školství,“ dodala pro Seznam Zprávy Seidlová.

Příslovečnou poslední kapkou při rozhodování o protestní akci byl pro školské odbory návrh nařízení vlády z minulého týdne. Pokud vejde v platnost, od dalšího školního roku nebude MŠMT hradit úvazky 1500 učitelům na základních a středních školách.

„Dopadne to zvlášť na školy, které byly aktivní a žákům nabízely projektové vyučování a laboratorní práce nebo třeba učily v tandemech. Těmto školám se seberou učitelé a už dál nebudou moct nabízet také volitelné předměty nebo výuku dalších cizích jazyků,“ popisuje problematický návrh Seidlová.

Nejvíce nařízení dopadne na střední školy, které průměrně přijdou o finance na 15 procent výuky. Jinak řečeno zhruba každá pátá škola se bude muset rozloučit se dvěma až pěti učiteli. Několik škol přijde i o 10 a více kantorů.

„V tuto chvíli máme informaci z některých krajů, že by do stávky určitě šla polovina škol,“ doplňuje Seidlová s tím, že odboráři teprve začínají oslovovat školy.

Pokud by však koalice na požadavek kývla a šest miliard do rozpočtu ministerstva dosypala, jsou odboráři připraveni stávku odvolat.

„Respektuji právo odborů na stávku. Navržený rozpočet školství je meziročně vyšší a garantuje navýšení platů učitelů. Dál hledáme možnosti, jak rozpočet školství posílit a regulovat rychlý nárůst nových úvazků, který je důsledkem v minulosti nastaveného financování škol. Nabízím odborům další jednání,“ napsal na sociální síti X ministr školství Mikuláš Bek.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) vzkázal, že vyhlášení stávky nerozumí - navíc v situaci, kdy vláda jasně říká, že chce dál jednat.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření ministra školství Mikuláše Beka a reakci ministra práce Mariana Jurečky.

Reklama

Doporučované