Hlavní obsah

Šmucler k plombám: „Mámě postiženého syna by to měl vysvětlit pan ministr“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Zubní plomby by mohly být i hrazené z pojištění. Bude záležet ale na zubařích.

Reklama

Plně hrazenou náhradu za amalgámové plomby Ministerstvo zdravotnictví nenašlo. Nechává ale na zubařích, jestli zvládnou dospělé ošetřit levněji, aby doplatek byl co nejnižší. Podle stomatologické komory je kolem návrhu zmatek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Z veřejného zdravotního pojištění žádné plomby automaticky hrazené nebudou. Dospělí pacienti si tak budou ošetření doplácet. Podle Ministerstva zdravotnictví ale existuje varianta, že i v příštích letech plně hrazené zubní výplně zůstanou, nebo budou jen s minimálním doplatkem. Vyplývá to z navrhované novely zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Ale popořadě. Dosud je pro dospělé pacienty plně hrazená jen amalgámová plomba. Evropská unie se ale usnesla, že tenhle materiál se už od příštího roku nebude smět až na úplné výjimky používat, protože rtuť dostane na území sedmadvacítky definitivně červenou.

Česko má sice rok a půl výjimku, stejně ale o tuhle možnost „sociální výplně“ pacienti nakonec přijdou. Ministerstvo zdravotnictví však nechává pootevřenou cestu k hrazené variantě. V novele zákona sice chybí zmínka o plně hrazených plombách, zubařům ale zase neurčuje, jaký materiál mohou použít.

„Kromě poměrně drahé fotokompozitní výplně bude možné použít i nějakou levnější výplň, například nevrstvenou, která bude znamenat mnohem nižší doplatek pro pacienta. Samozřejmě s tím rizikem, že výplň bude možná méně kvalitní a bude se muset častěji měnit,“ vysvětluje ředitel odboru regulace cen a úhrad Ministerstva zdravotnictví Tomáš Troch.

Dětem ano, dospělým možná

Ministerstvo zdravotnictví se totiž nově zavázalo, že dětem se budou plomby hradit a nezáleží na materiálu. Tedy nárok budou mít jednoduše i na ty bílé, rozhodovat o použití konkrétní výplně bude zubař.

Dospělí ale budou mít plomby hrazené jen částečně. Takže na jednu stranu problém – už žádná plně hrazená verze jako dosud v případě amalgámu. Na druhou stranu ale i pacienti, kteří si nechají udělat bílou plombu, dostanou příspěvek. To dnes není. Minimálně 40 procent se jim uhradí ze zdravotního pojištění, zbytek doplatí.

Čistě prakticky: Podle Ministerstva zdravotnictví dnes vychází odhadem cena jedné bílé plomby pro dítě na 1300 korun. Pokud by tedy pravidla platila už dnes, dospělý by měl z pojištění hrazených 40 procent, tedy 520 korun. Zbytek ceny zákroku by doplácel.

Kde je ale ta možnost plně hrazených plomb? Schovává se právě ve zmíněných 40 procentech. Pokud se zubaři při použití levnější metody nebo materiálů vejdou do této ceny, pacienti nebudou muset nic doplácet. To je alespoň vize Ministerstva zdravotnictví.

Příspěvek se bude patrně lišit ještě podle toho, kolik bude svým klientům nad rámec zákona přispívat jejich zdravotní pojišťovna. Česká stomatologická komora přitom dávala ministerstvu návrh, aby alespoň nějaká „sociální výplň“ byla prostě plně hrazená.

„My se až tolik nelišíme od stomatologické komory. Ta varianta je v návrhu implicitně možná. V okamžiku, kdy stanovíme úhradu za výplň pro dospělé a cena sociální výplně bude do výše úhrady, tak se bavíme o plně hrazené variantě,“ popisuje Troch.

Návrh podaný, otázky zůstávají

Jinak se ale na návrhy dívá prezident České stomatologické komory.

„Bohužel pan ministr odmítl o výplních jednat, jakož i jeho náměstci, asi to není důležité téma a týká se jen 2,3 milionu lidí ročně. Poslali jsme návrh, okomentovali návrhy ministerstva. Od úředníků – ti s námi jednali – jsme slyšeli spoustu verzí často v rozporu s realitou či zákony,“ popisuje Roman Šmucler.

„Který je ten poslední a platí, netušíme. Netuší to ani pojišťovny, totální zmatek,“ dodává šéf České stomatologické komory s tím, že nedokáže komentovat materiál, který celý neviděl.

Finální návrh novely je pro připomínkovaní otevřen teprve od pátku. Dá se tak očekávat, že některé věci se ještě budou měnit.

„Předpokládáme, že meziresortní připomínkové řízení bude trvat minimálně celý duben a část května. Počítáme, že se nám připomínek tady sejde veliké množství, protože některé části jsou poměrně citlivé,“ předjímá náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Jedním z těchto citlivých témat jsou právě úhrady zubních výplní.

„Bojujeme za pacienty často mentálně postižené, nemocné, chudé. Ministerstvo říká, že jim máme extrahovat zuby, pokud na výplň nemají, že si za to mohou. No, mámě postiženého dospělého syna by to měl vysvětlit pan ministr. Já to neumím. Zlikviduje to stomatologii na venkově,“ dodává Šmucler.

Ministerstvo zdravotnictví ale argumentuje, že ani nyní pro všechny pacienty není hrazená varianta dostupná. Proto úřad nechce novou verzi sociální výplně jasně vymezit.

„Nechceme stanovit, že tato varianta má být plně hrazená, a tudíž má být pro všechny pacienty u všech poskytovatelů dostupná, čímž bychom se dostali do současné krize ohledně amalgámu. Formálně máme i nyní hrazenou variantu, která má být plně dostupná, ale řada poskytovatelů ji prostě nenabízí,“ dodává Troch.

Ministerstvo zdravotnictví odhaduje, že objem peněz na zubní výplně se bude možná muset zvýšit, ačkoliv pro dospělé budou plomby hrazené jen částečně. A to kvůli finanční náročnosti moderních materiálů a metod.

V současnosti jde ze systému veřejného zdravotního pojištění na zubní výplně ročně asi tři až čtyři miliardy korun. Pokud by pacienti měli nárok na plnou úhradu bílé plomby, vzrostly by podle Ministerstva zdravotnictví náklady trojnásobně, tedy až na 12 miliard korun.

Reklama

Doporučované