Hlavní obsah

Soud potvrdil Vrabelovi podmínku za dezinformaci o jaderném útoku na Rusko

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ladislav Vrabel na archivním snímku s peticí za odvolání vlády.

Reklama

Ladislav Vrabel podle obžaloby šířil poplašnou zprávu dezinformací, že Česko po nákupu amerických stíhaček zaútočí na Rusko jadernými zbraněmi.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 1 potvrdil čtyřměsíční podmínku s 18měsíční zkušební dobou pro dezinformátora a pořadatele protivládních demonstrací Ladislava Vrabela za šíření poplašné zprávy. Jeho advokát uvedl, že se proti verdiktu odvolá.

Letos na jaře byl Vrabel potrestán čtyřměsíční podmínkou za šíření informace, že Česko chce zaútočit na Rusko jadernými zbraněmi. Odvolací soud však verdikt zrušil a vrátil případ zpět k projednání obvodnímu soudu. Vrabel se ze čtvrtečního jednání omluvil. Nepřišli ani jeho podporovatelé.

„Nikdo mu nebrání, aby vysílal, kdy chce a na jaké platformě chce. Ale má to své hranice. Demokracie a svoboda slova neznamená, že si každý může říct, cokoliv chce,“ uvedl soudce Lukáš Svrček.

Uvedl, že nebyla prokázána nedbalost na straně obžalovaného. „Nedomnívám se, že by jednal nedbalostně zejména s ohledem na charakter jeho celkového vystupování. Jeho primárním cílem je získat si posluchače, což musí nějakou jinou, šokující zprávou. Soud se domnívá, že zašel za hranici všeho možného,“ uvedl.

Dodal, že nakonec nebylo ani nutné jako svědky povolávat ministryni obrany nebo premiéra, o kterých Vrabel ve svých vystoupeních často vykládal jako o strůjcích.

Vrabel byl potrestán za svá slova, že česká vláda chce napadnout Rusko. „Seďte na gauči a užijte si posledních pár měsíců života. Naše vláda chce útočit na Ruskou federaci jadernými hlavicemi ze stíhaček. A Ruská federace pak bude útok opakovat a pošle jaderné hlavice na Českou republiku,“ zaznělo loni ve videu, které na facebooku a videoportálu YouTube zveřejnil Ladislav Vrabel.

Vydělávají na strachu

Seznam Zprávy přinášejí velký přehled lidí, kteří vydělávají na strachu druhých pomocí dezinformací a manipulací. Většina z nich vybízí své příznivce, aby jim posílali peníze. Kde finanční dary končí, většinou nelze zjistit.

Státní zástupkyně Katarína Kandová uvedla, že vzhledem k jeho intelektu musel počítat s možností, že v některých svých podporovatelích vzbudí znepokojení. „I z komentářů pod videem je jasné, že jeho sledovatelé jeho sdělením věří,“ uvedla. Jako příklad citovala několik komentářů Vrabelových příznivců.

„Nebyly provedeny v podstatě žádné důkazy, které by mého klienta usvědčovaly,“ oponoval Vrabelův právní zástupce, podle nějž ani nemohly být provedeny nové důkazy, které by „zhojily důkazní nouzi, jež je zcela zřejmá“.

Reklama

Související témata:

Doporučované