Hlavní obsah

Soud zprostil obžaloby Janouška a spol. Jejich jednání nebylo trestné, řekl

Foto: ČTK

Roman Janoušek

Reklama

aktualizováno •

Případ se týká společnosti Chambon. Podle předsedy trestního senátu Tomeho Frankiče nebylo jednání, kterého se obžalovaní dopustili, trestné.

Článek

Pražský městský soud dnes zprostil obžaloby podnikatele a lobbistu Romana Janouška a další čtyři lidi viněné v kauze neoprávněných úhrad pro společnost Chambon. Pětice podle státního zástupce podvodně vylákala od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažila. Všichni obžalovaní vinu u soudu odmítli. Rozhodnutí není pravomocné.

Podle předsedy trestního senátu Tomeho Frankiče nebylo jednání, kterého se obžalovaní dopustili, trestné. Společnost Chambon měla oprávnění dělat vyšetření z oboru lékařské genetiky i mikrobiologie. „Žádný důkaz nevyvrátil tvrzení obžalovaných, že pojišťovnám vysvětlili, jaká vyšetření dělají," uvedl soudce. Ani žádanky pro pojišťovny nebyly zfalšované nebo zatajované. Frankič také uvedl, že lékařská veřejnost měla povědomí o činnosti Chambonu.

Společnost Chambon, ve které většina obžalovaných působila, prováděla podle státního zástupce Alexandra Dadama v letech 2009 až 2011 nejprve přes jinou laboratoř a pak i sama vyšetření na přítomnost extrahumánního genomu, což jsou zejména infekční viry či bakterie. Protože k tomu neměla oprávnění, účtovala pojišťovnám za analýzu lidské DNA, která je dražší.

Státní zástupce kvůli tomu obžaloval lékařku Soňu Pekovou, doktora Tomáša Kozáka a podnikatele Petra Ullricha a Luboše Paška z podvodu, ze který jim hrozilo až desetileté vězení.

Janoušek, který byl akcionářem Chambonu, se podle obžaloby nechal ve společnosti formálně zaměstnat jako ekonomicko-právní poradce. Od června 2009 do ledna 2011 si nechal vyplatit 62,5 milionu korun. Je obžalován z podílnictví, protože si podle žalobce nechal posílat peníze z trestné činnosti.

Advokáti všech obžalovaných odmítli tvrzení, že se jejich klienti dopustili podvodu nebo jiného trestného činu. Mimo jiné upozornili na to, že se u soudu neprokázalo, že by pojišťovny byly uvedeny v omyl. Právníci se ohradili také proti tomu, že nyní pojišťovny žádají náhradu škody, podle nich totiž škoda nevznikla.

Janouškův obhájce Lukáš Trojan zase v závěrečné řeči uvedl, že se neprokázalo, že peníze, které si Janoušek nechal poslat, pocházely skutečně z trestné činnosti. I kdyby tomu tak však bylo, nemohl o tom Janoušek podle advokáta vědět.

Janoušek si nyní odpykává 4,5 roku vězení za to, že v roce 2012 opilý srazil autem ženu v pražské Michli. Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Trest nastoupil v listopadu 2014, od března 2016 byl ale ze zdravotních důvodů na svobodě. Do výkonu trestu Janoušek znovu nastoupil loni v červenci.

Reklama

Související témata:

Doporučované