Hlavní obsah

Soudce odmítl Babiše. Proces o Čapím hnízdě začne před volbami

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Babiš dělá kampaň a objíždí Česko. V září bude muset k soudu.

Reklama

12. září. To je datum, na které soudce Jan Šott stanovil zahájení hlavního líčení v případě dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo. Obžalovaní jsou Andrej Babiš a jeho bývalá manažerka.

Článek

Bývalému premiérovi Andreji Babišovi ani někdejší manažerce Agrofertu Janě Mayerové (Nagyové) se nepodařilo zpochybnit u soudu argumenty, s nimiž je státní zástupce Jaroslav Šaroch obžaloval z napomáhání k dotačnímu podvodu, respektive z dotačního podvodu při stavbě farmy Čapí hnízdo.

Soudce pražského městského soudu Jan Šott nevyhověl jejich návrhům na předběžné neveřejné projednání obžaloby. Soudce zároveň v pondělí nařídil v této kauze hlavní líčení. Začne 12. září a soudce, jak už uvedly Seznam Zprávy minulý týden, si pro něj rezervoval největší soudní síň, která je na soudu k dispozici.

„V trestní věci obžalovaných inženýrky Nagyové a inženýra Babiše předseda senátu neshledal důvody pro nařízení předběžného projednání obžaloby a dne 6. června 2022 nařídil hlavní líčení v termínech. Trestní kanceláří již bylo vypraveno předvolání a vyrozumění zúčastněným osobám,“ potvrdil Seznam Zprávám mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.

Z justiční databáze vyplývá, že bude hlavní líčení v kauze Čapí hnízdo probíhat od 12. do 16. září. První den se očekává, že žalobce Šaroch bude číst text obžaloby.

Pak by měl soud pokračovat i v týdnu na konci září a také ve druhé polovině října. Na konec září, na pátek 23. a na sobotu 24. září, jsou přitom vyhlášeny termíny komunálních voleb v České republice.

Jana Mayerová (Nagyová) je obžalována z dotačního podvodu, Andrej Babiš z napomáhání k tomuto trestnému činu.

V obžalobě zároveň státní zástupce navrhuje soudu, jak by měli být oba potrestáni. Babišovi i Mayerové navrhuje tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let.

Pro Babiše pak chce žalobce ještě peněžitý trest ve výši 10 milionů korun a pro Mayerovou peněžitý trest ve výši 500 tisíc korun. Návrh, který žalobce Šaroch do obžaloby napsal, však není konečný a může být odlišný od toho, jenž případně padne u soudu.

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo v datech

  • V březnu 2016 Andrej Babiš, který byl tehdy ministrem financí, uvedl, že majiteli akcií společnosti Farma Čapí hnízdo byli dvě jeho děti a bratr jeho současné manželky Moniky Martin Herodes.
  • V srpnu 2017 obdržela Poslanecká sněmovna první žádost o vydání Andreje Babiše a i tehdejšího poslance ANO Jaroslava Faltýnka. 6. září 2017 hlasovala pro jejich vydání, na začátku října 2017 si převzali usnesení o zahájení trestního stíhání. Původně bylo obviněno celkem jedenáct lidí.
  • V lednu 2018 vydala Poslanecká sněmovna Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání podruhé. Ve sněmovních volbách na podzim 2017 získali totiž oba poslanci nový mandát a s ním i imunitu a trestní stíhání muselo být přerušeno.

Obžalovaní vinu odmítají.

Advokát Josef Bartončík zastupující Janu Mayerovou (Nagyovou) dříve pro Seznam Zprávy uvedl, že skutek, za který je jeho klientka stíhána, nemůže být trestným činem.

V případu Čapího hnízda detektivové několik let prověřovali podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo tuto dotaci inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Reklama

Doporučované