Hlavní obsah

Stávka nebude. Lékaři dostanou navíc až 15 tisíc měsíčně

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Část lékařů pracuje nyní v běžné pracovní době, ale už neberou služby přesčas.

Reklama

aktualizováno •

Lékaři by měli nově dostat až 15 tisíc k platu nebo mzdě. Peníze navíc půjdou i sestrám a dalším zdravotnickým pracovníkům. Stávka by tak měla skončit pár dní po tom, co začala.

Článek

Od pátku velká část lékařů v nemocnicích už neslouží přesčasy. Zdravotnická zařízení tak musela zrušit některé plánované operace nebo vyšetření. Aby se tento stav nestal běžnou realitou, navrhl v pondělí ministr zdravotnictví Vlastinil Válek (TOP 09) navýšení pro všechny pracovníky nemocnic. A dohoda se našla.

„Se zástupci České lékařské komory, odborů i mladých lékařů jsme dospěli k dohodě. Přijali naši nabídku, kterou musí tedy projednat ještě ve svých organizací,“ oznámil po jednání Válek.

Navýšené finanční prostředky by se měly dostat nejen do státních nemocnic, ale ke všem zdravotníkům, tedy i těm, kteří pracují v krajských nebo soukromých nemocnicích. Dosud takový postup ale Válek odmítal. Změnil názor až po tom, co dohodu s lékaři v tomto duchu předjednal premiér Petr Fiala (ODS).

„Obě strany potřebují ještě jistou míru garance, definitivním podpisem bude dohoda stvrzena a celá akce odvolána,“ doplnil předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory Jan Přáda. K tomuto kroku by mělo dojít v pátek.

Kromě navýšení finančního ohodnocení pro všechny zdravotníky se zvedne i celkový objem prostředků, který má na platy a mzdy jít. Pro příští rok to má být 9,8 miliardy korun z veřejného zdravotního pojištění.

Absolvent lékařské fakulty má dostat pět tisíc korun měsíčně k platu nebo mzdě, lékař po kmeni osm tisíc korun a lékař po atestaci 15 tisíc korun. Ostatní zaměstnanci nemocnic si přilepší o pět procent.

Dohodu kryje VZP

Aktéři pondělního jednání, mezi kterými byli i zástupci nemocnic, garantovali, že se prostředky k zaměstnancům dostanou. Na to, že se navýšení platu nedočkali, ačkoliv bylo slíbeno, si stěžovali lékaři z některých nemocnic už dříve v letošním roce.

„Proto jsme dnes mohli dospět k dohodě. A ptáte-li se, jestli to nemocnice vyplatí, nebo nevyplatí… Pokud nechtějí mít lékaře a zdravotní sestry a pokud chtějí nemocnici zavřít, tak ať to nevyplatí,“ dodává prezident ČLK Milan Kubek.

Peníze půjdou zdravotnickým zařízením cestou úhradových dodatků se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která bere finanční zabezpečení dohody na sebe. K 6,8 miliardy korun z úhradové vyhlášky jde o tři miliardy navíc, které jsou součástí celkové téměř 10miliardové dohody.

„Budou to dodatky VZP s poskytovateli. Je potřeba jasně říct, že je jedno, jaké množství pojištěnců tam VZP má. Bude to z prostředků VZP,“ zdůraznil na závěr Válek.

Proti navýšení přesčasové práce a nízkému finančnímu ohodnocení protestuje od pátku v nemocnicích asi šest tisíc lékařů – vychází to z informací organizátora protestu Sekce mladých lékařů ČLK. Zatímco na výši platů a mezd se lékaři patrně finálně dohodli na Ministerstvu zdravotnictví dnes, novela zákoníku práce, která vrací počty povolené přesčasové práce zpět na původní hodnotu, prošla Poslaneckou sněmovnou už minulý týden.

Reklama

Doporučované