Hlavní obsah

Tank Tomáš, na který se Češi složili, už míří na Ukrajinu

Foto: Dárek pro Putina

Tank Tomáš vyrazil na místo určení na Ukrajinu.

Reklama

Modernizovaný tank T-72 Avenger, pojmenovaný Tomáš, už je na cestě k ukrajinským vojákům. Desítky milionů korun na jeho pořízení se podařilo vybrat během pár týdnů.

Článek

„Tank Tomáš má pro nás mimořádný význam. Česko je první zemí, jejíž obyvatelé, obyčejní lidé různých profesí, se složili na tank pro ukrajinské obránce. Velmi si vážíme této podpory českých lidí, kteří nám věří a podporují nás,“ uvedl na Twitteru ambasády ukrajinský chargé d’affaires Vitalij Usatyj.

Zakoupený tank T-72 pochází ze šternberského zbrojního závodu Excalibur Army.

Oproti původnímu modelu je vybaven reaktivním pancířem a silnějším motorem, především má ale moderní přístroje, jako jsou blok nočního vidění nebo zaměřovač.

Na těžkou vojenskou techniku se původně vybíralo 33 milionů, nakonec ale vyšel na méně. „U výpočtu ceny jsme udělali chybu. Nedošlo nám, že se zbraně vyváží bez DPH,“ vysvětlil Seznam Zprávám začátkem října marketingový specialista projektu Martin Ondráček.

Tank vyšel na 25 milionů, zbylých osm putovalo na nákup munice pro Tomáše. Na tu původně cílila sbírka 40 milionů korun a i tuto sumu už se podařilo vybrat.

Foto: www.zbraneproukrajinu.cz

Tank Tomáš

Kampaň na pomoc ukrajinské armádě se rozjela v květnu a podílel se na ní mimo jiné podnikatel Dalibor Dědek. Češi do ní dosud přispěli takřka 250 miliony korun. Na samotném nákupu zbraní se podílí také odborníci z Ministerstva obrany.

Nejde o jedinou iniciativu na nákup zbraní. Přímo na konto ambasády přišla od dárců více než miliarda korun. Česká vláda pak v uplynulých měsících rozhodla o poskytnutí vojenského materiálu za více než 47 miliard korun.

Reklama

Doporučované