Hlavní obsah

„Tento rok mnozí nepřežijeme.“ Jeli jsme se zemědělci traktorem do Brna

Foto: Daniela Krásenská, Seznam Zprávy

Traktory při čtvrteční jízdě Brnem. Zemědělci se svými stroji ve čtvrtek vyjeli do měst po celé republice.

Reklama

Zemědělci po celé zemi ve čtvrtek pokračují v demonstracích. Vadí jim byrokracie, špatné nastavení dotací a dovoz ze zemí, které nemusejí dodržovat legislativu EU. Seznam Zprávy s nimi vyrazily na protestní jízdu do Brna.

Článek

O půl desáté ráno parkuje na silnici mezi Troubskem a Brnem necelá dvacítka zemědělských strojů. Jejich řidiči postávají v hloučku opodál a čekají na čas společného odjezdu. Plánují tak dát jasně najevo svou nespokojenost.

„Situace v zemědělství už je v podstatě neúnosná. Jako zemědělci na to musíme reagovat. A nejenom jako zemědělci, ale i jako občané této země,“ říká rázně jeden z příchozích, Vladimír Bílý.

Demonstruje i bratr ministra Jurečky

Zaměřuje se na pěstování řepky, pšenice a ječmene. Pozice zemědělců je však podle něj čím dál náročnější. „Naše výroba nezaplatí naše náklady. Ať už je komodita jakákoliv, dostáváme se do výrobních problémů,“ přiznává.

„Valí se toho na nás tolik, že to prostě nejsme schopni zvládnout. Situace je už tak špatná, že někteří říkají, že pokud systém bude dál nastavený takto, tento rok nepřežijí,“ doplňuje Lukáš Jurečka, ředitel podniku Pooslaví Nová Ves.

Mimochodem, je to bratr lidoveckého ministra práce a sociálních věcí.

Krátce po desáté hodině se rozeznívá vrčení traktorů a další zemědělské techniky. Za hlasitého troubení se pomalu vydáváme směr Brno. Desetikilometrová cesta do centra nám zabere necelou hodinu.

Jedním z řidičů, s nímž jedu traktorem, je i čtyřiadvacetiletý traktorista Jiří Eliáš. Ani on nevidí aktuální situaci růžově. Zemědělství v Česku podle něj upadá.

„Ceny výkupu jdou dolů. Zavírají se třeba chovy prasat, to se prostě vůbec nevyplatí tady dělat. Problém je, že se se dováží levněji ze zahraničí, například z Polska. Je čím dál těžší konkurovat okolním státům,“ vyjmenovává, zatímco má oči upnuté na silnici před sebou.

+9

Práce ho baví, je podle něj ale nevděčná. „Doufám, že bude podnik aspoň v rámci možností vydělávat a na mzdy bude pořád. A že nebudeme muset měnit práci nebo obor,“ krčí rameny Eliáš.

I on si myslí, že podniky mají za současných podmínek problém v konkurenci obstát. „Stroje jsou strašně drahé. Z čeho má potom ten podnik vydělávat? Výkupní ceny komodit jsou nízké a všichni okolo nám hází klacky pod nohy. Přibývají omezení na chemii, postřiky,“ kritizuje.

„Nebude zemědělec, nebudou potraviny“

Traktory v centru města budí pozornost. Velké stroje přitahují hlavně děti. Lidé se zastavují a mávají, někteří ukazují zvednutý palec nahoru. Jeden z kolemjdoucích ale vyjadřuje svůj názor na protest vztyčeným prostředníčkem.

„Čekal jsem ty reakce horší,“ pousměje se Eliáš.

Hlavním cílem je podle oslovených účastníků protestu upozornit na aktuální situaci zemědělců. „Základní vzkaz je, že pokud nebude zemědělec, nebudou potraviny,“ vysvětluje člen představenstva podniku GenAgro Tomáš Kvarda, proč se také vydal na – podle jeho slov – „spanilou jízdu“.

„Evropa chce být zelená, tomu my rozumíme. Ale když vidíme, jak se ostatní světadíly chovají k přírodě, tak si myslíme, že Evropa to nezachrání,“ domnívá se.

Vadí dovoz i byrokracie

Jedním z nejčastěji zmiňovaných důvodů protestu je dovoz zboží ze zemí, které nemusejí plnit legislativu EU. Tou je například Ukrajina.

„Vozí se sem zemědělské komodity bez celních poplatků. To znamená, že my se snažíme dodržovat nějaká pravidla a zásady EU. A přijde zboží, které ta pravidla nemá. Jsme pak nuceni prodávat hluboko pod nákladovými cenami,“ vysvětluje Jurečka.

„Samozřejmě chápu podporu Ukrajiny, ale myslím si, že se to dá řešit jinak. Udělejme systém poplatků, které se budou vracet, když zboží opustí přístavy Evropské unie,“ navrhuje.

S tím souhlasí i zemědělec Bílý. „Produkce, která se sem šine jak z Jižní Ameriky, tak z Ukrajiny, je podnákladová. Tím pádem nám ekonomickou situaci v maximální míře zhoršuje. A stáváme se konkurenceneschopnými,“ podotýká.

Dalším problémem, který zmiňuje téměř každý oslovený zemědělec, je rostoucí byrokracie. „Každý rok, skoro každý měsíc nám přibývá nějaké opatření, které nás nutí dělat víc administrativy,“ tvrdí Jurečka.

Jako příklad uvádí systém AMS. Ten pomocí družic ověřuje, jestli podniky žádající o dotace splňují všechny požadavky na plochu. „Dvakrát týdně nás fotí družice a někam posílá data. Bylo slíbeno, že to ubere kontrol, realita je naprosto opačná. Kontrol přibylo,“ kritizuje Jurečka.

Za půl roku byl jejich podnik kontrolovaný třikrát. „Měli jsme zasetou vojtěšku na asi čtvrt hektaru a každá kontrola se přijela podívat, zda tam ta vojtěška opravdu je. Poslední kontrola dokonce přijela s lopatou, protože už byl sníh. Šla si ho odhrnout a podívat se. Myslím si, že tohle daňový poplatník asi nechce platit,“ říká.

Zneužitý protest

Už v pondělí vyrazilo na hlavní pražské silnice několik set traktorů, které přijely v rámci protestní akce svolané Odborovým svazem pracovníků zemědělství a výživy a Asociací svobodných odborů.

I tito zemědělci chtěli upozornit na problémy, kterým čelí české zemědělství včetně systému dotací v EU a vyzvali vládu, aby přehodnotila svůj postoj k Zelené dohodě. Od této akce se ale organizátoři dnešních protestů, tedy Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství, distancovali.

„S věcmi, které ti protestující zemědělci zmiňovali, souhlasím. Shodujeme se s kolegy, kteří jeli demonstrovat. Mrzí mě ale, že se to otočilo v protest, který využil někdo jiný než zemědělci,“ říká k pondělnímu protestu Jurečka.

Výsledek se nelíbí ani Tomáši Kvardovi. „Štve mě to hodně. V očích veřejnosti nejsme jednotní. Hlavně to bylo zneužito nějakými politickými stranami,“ myslí si.

Reklama

Doporučované