Hlavní obsah

Uprchlíci už nemají, kde bydlet. Skončí v tělocvičnách, halách a stanech

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ubytování lidí prchajících před válkou s mazlíčkem? V Praze dvojnásobný problém. Kapacita už je téměř naplněná a v některých ubytovacích místech zvířata odmítají.

Reklama

V následujících dnech bude muset Česko podle ministra vnitra Víta Rakušana začít ubytovávat uprchlíky v tělocvičnách a halách. Kapacita lůžek mizí a vládou schválená kompenzace pro hotely a penziony je příliš malá.

Článek

V útrobách pražského Kongresového centra se za hradbou monitorů pokouší pracovníci hledat ubytování pro lidi prchající z Ukrajiny před válkou. Mají přístup k různým nabídkám jak od města, tak i obyčejných lidí. Databáze tomu ale odmítají říkat, na to je to prý příliš živelné.

Otázka, jestli ještě mají kde lidi ubytovávat, dopaluje blonďatou hasičku. „Nemáme, samozřejmě,“ odpálkuje dotaz.

Právě do centra pomoci Ukrajině na Vyšehradě přitom posílají uprchlíky i z dalších nevládních organizací. Například z přeplněného několikapatrového hotelu, který je aktuálně celý k dispozici lidem prchajícím před válkou a stará se o něj Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU).

„Pláčou nám tady lidé na recepci, že nemají kam jít. A my je musíme poslat do Kongresového centra,“ vypráví Alice Mirovská, sociální pracovnice OPU, která na dění v hotelu dohlíží. Ubytovali 250 lidí, a když se někdo odstěhuje, okamžitě je jeho místo zase obsazené.

Pokoje poskytují zadarmo, až na tři měsíce, tedy po dobu, kdy mají celý hotel k dispozici, navíc uprchlíkům poskytují i poradenství a pomáhají jim se vyznat v českém prostředí – třeba poradit ohledně bezodkladné lékařské péče.

Situace v Praze, ale i v Brně a Středočeském kraji eskaluje do takové míry, že otevřeně mluví o tom, že budou muset v nejbližších hodinách ubytovat lidi v halách a tělocvičnách. Brno už počítá s prostory na výstavišti, pražský magistrát vyzval jednotlivé městské části, aby každá připravila sto lůžek.

Na páteční tiskové konferenci přechod na ubytování „humanitárního typu“, tedy v halách, tělocvičnách, ale i třeba ve stanech, připustil i ministr vnitra Vít Rakušan. „Během týdne se dostaneme do situace, kdy standardní ubytovací kapacity budou z velké míry vyčerpané,“ uvedl ministr.

Podle něj do České republiky dorazilo zhruba 200 tisíc uprchlíků a Česko podle dřívějších odhadů zvládne ubytovat v podmínkách, které označuje za komfortní, zhruba 250 tisíc lidí.

„Jednáme s Velvyslanectvím Ukrajiny, které se snaží poslat do ukrajinské komunity jasnou zprávu, že Praha, Středočeský kraj a Jihočeský kraj v současné době vyčerpaly své možnosti a tady už není standardní ubytování,“ dodal Rakušan.

Hledáme si bydlení, říkají uprchlice

V pražském hotelu, který aktuálně spravuje Organizace pro pomoc uprchlíkům, Seznam Zprávami oslovené ubytované ženy mluví o tom, že jsou v patové situaci. Samy si uvědomují, že bydlet v hotelu nelze natrvalo. Popisují ale že není snadné najít jiné bydlení.

„Nemůžu na hotelu zůstat dlouho a nemám sílu se stěhovat do další země. Mám tady rodiče i děti…,“ popisuje Natalie na schodišti hotelu. „Chceme si tady hledat byt,“ říká žena.

V hale sedící Tatiana ale doplňuje, že to není jednoduché. „Libí se mi tady. Chtěla bych tady zůstat. Snažíme se najít byt, ale nedaří se nám to,“ říká s dovětkem, že všechny jsou nad její finanční možnosti.

„Zkoušíme dál hledat,“ doplňuje ještě s trochou optimismu.

Černovlasá Darja naopak rovnou připouští, že chce cestovat dál – otce a sestru má ve Spojených státech. „Od začátku plánujeme vyjet do jiné země. Česko jsme pojali jako tranzitní zemi,“ říká. Mluví o tom, že se potřebuje zorientovat v podmínkách pro vycestování do USA nebo Velké Británie, než vyrazí opět na cestu. Čeká na jasné informace od tamních vlád.

Máme pochopení, ale sami platíme nájem

Zatímco v hotelu je šrumec, v dalších komerčních ubytovacích zařízeních, které veřejně nabízejí ubytování pro lidi z Ukrajiny, panoval v pátek klid.

Důvodů je hned několik: další hotely nabízejí bezplatné ubytování jen na prvních několik málo dnů, pak už požadují placení alespoň snížené částky, kterou za normálních okolností účtují hostům.

V hotelech o sobě mluví jako o přestupních stanicích a popisují, že uprchlíci po pár dnech míří dál na západ. „Nemůžeme je ubytovat třeba na 14 dní, máme tady nasmlouvané hosty. Většinou ale míří dál, do Německa, Francie,“ říká Jakub Hrbek, provozní Penzionu Akát u Smíchovského nádraží.

„Teď u nás bydlí pět rodin. Ale už nebydlí zadarmo, to říkám narovinu. Když někdo přijde, tak je ubytuji na dva dny zadarmo. Pak se domlouvám na nějakém placení,“ popisuje Jakov Karčev, který provozuje pražský Hotel Praga 1885.

Ve středu vládou schválených 180 korun finanční kompenzace pro komerční ubytování za noc za dospělého a 100 korun za dítě nepovažuje za dostatečné. „To je nic, to nepokryje ani náklady na energie a vodu,“ komentuje částku Karčev. Stejně tak není schopen říct, jaká částka by byla podle něj dostatečná pro všechny – liší se to místo od místa.

„Nám to přijde také za Prahu nereálné, v tuto chvíli se snažíme zajistit cokoliv bude možné za tuto cenu,“ komentoval podle ČTK vládní kompenzace pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Doplnil, že město bude s kabinetem jednat o zvýšení částky.

Reklama

Doporučované