Hlavní obsah

Z hotelů do tělocvičen. Příspěvek od státu nestačí, uprchlíky čeká přesun

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ubytování pro uprchlíky je aktuálně největší problém.

Reklama

aktualizováno •

Kraje kvůli nastaveným částkám na ubytování Ukrajinců mění strategii. Běžence posílají do tělocvičen. Nejkritičtější je situace v Praze a Brně. Ve hře je i výstavba uprchlických táborů.

Článek

Už dva tisíce ukrajinských uprchlíků ubytoval Jihomoravský kraj v hotelech a penzionech v regionu. Úhrady na ubytování ve výši 180 korun na dospělého a 90 korun, které nově stanovila vláda, však nestačí na pokrytí nákladů komerčních zařízení.

Jihomoravské hejtmanství tak musí sáhnout k zoufalému kroku. Již ubytované běžence přesune do tělocvičen či ochozů asistenčního centra na brněnském výstavišti. „Poté, co jsme se dozvěděli cenový limit od státu, musíme změnit strategii ubytování. Přibližně tři stovky lidí ubytujeme tady na ochoze v pavilonu B,“ uvedl na mimořádném brífinku hejtman Jan Grolich.

Stejné problémy řeší také Praha. Primátor Zdeněk Hřib zadal jednotlivým městským částem, ať každá z nich vyhradí kapacity pro stovku běženců.

Prosíme o spacáky i karimatky

Na jižní Moravě tak končí ubytování běženců v penzionech či hotelích s vyšším standardem. Dva tisíce již ubytovaných se do středy musí přesunout do tělocvičen či hal. Vedení kraje prosí veřejnost o lehátka, spacáky či karimatky.

„Potřebujeme je co nejrychleji sehnat, abychom osadili horní patra pavilonu na výstavišti. Ve spolupráci s úředníky kraje připravíme vytipované tělocvičny na příjem ubytovaných. Budeme řešit režim v těchto místech i dopravu pro uprchlíky,“ uvedl ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán.

Foto: Seznam Zprávy

Některé ubytované běžence přesune Jihomoravský kraj na ochozy asistenčního centra na brněnském výstavišti.

Jen do zítřka bude kraj uprchlíkům platit jídlo, pak už si ho Ukrajinci musejí zajistit sami. „Musíme nastavit stejný standard jako v dalších krajích. Tady na výstavišti je sociální zázemí, které ještě posílíme. Toto bude první fáze,“ uvedl hejtman.

Co okresní město, to tělocvična s uprchlíky

V dalších dnech kraj v každém okresním městě vytipuje větší tělocvičnu. „Tak to bude postupně narůstat. Uvidíme, jaký o to bude postupně zájem,“ doplnil. Zmínil také čtyři desítky středních škol s většími prostory. Hasiči předpokládají, že bude potřeba najít ubytování třem stovkám lidí denně.

Hejtmanství zároveň jednalo s humanitárními organizacemi, aby na ubytovací kapacity nachystalo různé sbírky. Grolich zatím nebyl schopný říct, jak dlouho bude ubytování v tělocvičnách či halách udržitelné. „Jsme moc rádi za nabídky jednotlivců, ale opravdu pro běžence potřebujeme dlouhodobější ubytování,“ řekl hejtman.

Hejtmani chtějí o výši částky na ubytování uprchlíků ve středu jednat s vládou. „Nečekal jsem, že to bude takto finančně nastavené. Musíme se tomu přizpůsobit. Samozřejmě si uvědomujeme, že kraje ani stát nemohou platit třeba tisícikorunu na den. To nelze finančně utáhnout,“ doplnil Grolich.

V krajním řešení hasiči začnou budovat stany venku. „Do této alternativy zatím nechceme jít. Zatím nebudujeme uprchlické tábory,“ zdůraznil hejtman. Asistenční centrum na výstavišti do středy odbavilo od začátku provozu téměř devět tisíc lidí a téměř dva tisíce ubytovalo.

Také Praha chystá nouzové ubytování v tělocvičnách. Osloví starosty 22 městských částí. Každá z nich má připravit nocleh pro stovku běženců. „Kapacity jsou vyčerpané i v jiných krajích, kam dosud lidé z Prahy mířili,“ řekl na tiskové konferenci.

Pražské asistenční centrum, které je společné i pro Středočeský kraj, odbavilo už 23 tisíc lidí.

Podle šéfa pražských hasičů Luďka Prudila je nyní těžké predikovat další vývoj, ale obecně se dá říct, že počet lidí, kteří ubytování potřebují, se zvyšuje. Centrum bude lidi dál prioritně umisťovat do bytů a ubytovacích zařízení, ale je potřeba zajistit další kapacity. K tomu mají sloužit právě tělocvičny.

Z údajů dat mobilních operátorů vyplývá, že množství Ukrajinců, kteří kvůli válce do Česka uprchli, se blíží 200 tisícům. Uvedl to ministr vnitra Vít Rakušan (KDU-ČSL)

Dříve Rakušan řekl, český stát je schopen poskytnout základní komfort a najít ubytování pro zhruba 250 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované