Hlavní obsah

Poslanci schválili „Lex Ukrajina“. Pomůže uprchlíkům s prací či školou

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Poslanci ve stavu legislativní nouze schválili trojici vládních předloh souvisejících s uprchlíky z Ukrajiny po ruské invazi. Návrhy mají pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví, práce nebo školství.

Článek

Poslanci v pátek zrychleně projednali podmínky udělování souhlasu k pobytu uprchlíkům z Ukrajiny po ruské vojenské invazi. Trojice vládních předloh se týká také přístupu běženců ke zdravotním službám, vstupu na pracovní trh, sociálního zabezpečení a vzdělávání.

Pro snazší postupy udělování pobytového oprávnění uprchlíkům z Ukrajiny hlasovalo 128 ze 129 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo.

Jednání jsme sledovali v online reportáži zde.

„Navrhujeme speciální zákon k zákonu o dočasné ochraně, jehož cílem je především zjednodušit proces získávání pobytového oprávnění v České republice, neboť na udělení pobytového oprávnění jsou navázána další práva, která umožní adaptaci osob, přicházejících z Ukrajiny, na život v České republice. V praxi by pobytové oprávnění uprchlíkům mělo být přiznáváno obratem, a to formou víza s dobou platnosti na jeden rok. Návrh také počítá s omezenou časovou platností, která je proto stanovena do konce března roku 2023,“ vysvětlil důležitost zákona ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Uprchlíci z Ukrajiny budou moci v Česku nejspíš už brzy pracovat bez pracovního povolení. Zaměstnání budou moci získat volně bez překážek. Jejich děti by mohly začít chodit do dětských skupin. Budou moci také získat peněžní příspěvek, takzvanou humanitární dávku 5000 korun, a to i opakovaně.

V okamžiku, kdy budou mít vízum, budeme k těm lidem přistupovat jako k občanům ČR.
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

„Navazujeme na to, že pokud bude těm lidem udělena dočasná ochrana nebo uděleno speciální vízum za účelem strpění, tak v těch případech budeme reagovat tak, abychom jim mohli zpřístupnit trh práce, aby lidé poté, co získají přístřeší, ubytování, zvládnou první dny nebo týdny, se dokázali rozhlédnout kolem sebe a hledali množnosti, kde pracovat. V okamžiku, kdy budou mít vízum, budeme k těm lidem přistupovat tak jako k občanům České republiky, nebudou v situaci, že by museli žádat o další speciální pracovní povolení,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Školská předloha především umožní uprchlíkům z Ukrajiny podat přihlášku na maturitní obory středních škol až do 5. dubna. Do nematuritních oborů by se mohli hlásit do 8. dubna. Zabývá se také umisťováním ukrajinských dětí do základních a do mateřských škol.

„Hlavní teze návrhu je úprava přijímání příchozích osob k předškolnímu, základnímu, střednímu a vyššímu odbornému vzdělávání. V případě předškolního a základního vzdělávání zavádí pravidlo, jak postupovat tam, kde není možné uchazeče přijmout z důvodu plné rejstříkové kapacity,“ vysvětloval ministr školství Petr Gazdík (STAN) poslancům, co je hlavním cílem návrhu.

Gazdík také podrobně popsal, v čem konkrétně má návrh pomoc dětem z Ukrajiny v oblasti vzdělávání. „V případě středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol možnost účasti žáků z Ukrajiny v prvním kole přijímacího řízení, tedy prodloužení termínu pro podání přihlášek, prodloužení času pro přijímací zkoušku. V pozměňovacím návrhu je také možnost konat zkoušku z matematiky v ukrajinském či anglickém jazyce. Možnost nahradit doklady potřebné pro přijetí čestným prohlášením, které není institutem pro žáky českých škol,“ dodal ministr školství.

Poslanci v pátek řešili také, jak zvládne migrační vlnu z Ukrajiny české zdravotnictví.

„Nyní se mluví o 450 tisících nebo až půl milionu lidí. Ročně je to zhruba 11 miliard korun, pokud se to týká plateb za státní pojištěnce na tento počet. Čili musíme s tím počítat, musíme hledat zdroje. Bude nás to bolet, ale zase to chceme udělat, takže já bych to v žádném případě nekritizoval,“ upozornil poslanec a lékař Jiří Mašek (ANO).

V žádném případě nedojde ke kolapsu zdravotní péče.
Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví

Upozornil, že by si Česko mělo přiznat, že dojde k výraznému omezení kapacity zdravotnických zařízení a zřejmému prodloužení některých čekacích lhůt. „S poskytovateli zdravotní péče řešíme, jak rozložit zátěž na zdravotní systém tak, aby nedošlo k přetížení zdravotního systému, ani k omezení zdravotní péče, nedostatku léků a odkládání plánovaných a specializovaných úkonů. Válka na Ukrajině zkrátka nebude mít vliv na kvalitu zdravotní péče českých občanů,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Reklama

Doporučované