Hlavní obsah

Ústavní soud řeší žalobu kvůli Babišovým svěřenským fondům

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bývalý premiér Andrej Babiš.

Reklama

Kdo může podat žalobu na zrušení svěřenského fondu Andreje Babiše? Definitivní odpověď dá nyní Ústavní soud.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ústavní soud se začal zabývat tím, zda tuzemská justice správně posoudila žalobu senátora Lukáše Wagenknechta (za Piráty), kterou podal kvůli sporu o svěřenský fond bývalého premiéra.

Lukáš Wagenknecht se už v říjnu 2019 obrátil na soud první instance, aby byl zrušen jeden ze svěřenských fondů, do nichž Andrej Babiš přesunul kvůli zákonu o střetu zájmů svůj majetek.

Soud, a poté ani odvolací instance, se však senátorovým návrhem nezabývaly, protože podle nich se nemůže domáhat zrušení Babišova fondu z toho důvodu, že nebyl u jeho založení.

Právě kvůli tomu senátor Wagenknecht podal ústavní stížnost, jak redakci potvrdila mluvčí Ústavního soudu Miroslava Číhalíková Sedláčková. Stížnost byla podle ní přidělena soudci Ludvíku Davidovi. „Věc je zatím nevyřízená,“ uvedla mluvčí.

Podle dosavadních rozhodnutí soudů by žalobu na zrušení svěřenského fondu mohl podat případně zakladatel fondu Andrej Babiš, jeho správce Zbyněk Průša, či Babišova manželka Monika a advokáti Alexej Bílek a Václav Knotek jako členové rady protektorů.

Právě na zmíněný závěr mimo jiné upozornil Wagenknecht ve své ústavní stížnosti, v níž napsal, že je takový argument absurdní.

„Prakticky, osoby, které určitý úkon učinily, nebudou mít nikdy zájem na tom, aby svůj právní úkon prohlásily za neplatný, zejména v situaci, kdy jim ze zneužívání svěřenského fondu plynou ohromné finanční, politické i mocenské výhody,“ uvedla v dokumentu advokátka Anna Koller, která Wagenknechta v tomto případě zastupuje.

„Proto měl soud zároveň říci, že naléhavý právní zájem k podání návrhu, nebo chceme-li žaloby, na určení neplatnosti daného jednání nemá skutečně vůbec nikdo. To je však v našem právním systému nepřípustné,“ doplnila.

Dalším Wagenknechtovým návrhem se zabývá ještě Obvodní soud pro Prahu 8. Tady má trvalé bydliště právník Agrofertu Alexej Bílek, který je také správcem druhého Babišova svěřenského fondu.

V tomto případě soud jednání nařídil na začátek března.

Reklama

Doporučované