Hlavní obsah

Ústavní stížnost Feriho obětí stále čeká. Její soudce vydal za rok jediný nález

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ústavní soudce Jan Svatoň.

Reklama

Pět dívek čeká na rozhodnutí, zda budou jejich případy vráceny do kauzy Dominika Feriho. Jejich stížnost na vyřazení z trestního řízení stále nebyla vyřízena. Informaci přinesl server iRozhlas.

Článek

Před rokem se pět obětí bývalého poslance Dominika Feriho obrátilo na Ústavní soud, poté co je státní zástupci vyřadili z trestního řízení – prý dostatečně neprojevily nesouhlas a skutková podstata trestného činu znásilnění tak nebyla naplněna.

Ústavní soud má nyní na starosti posoudit tuto stížnost a rozhodnout, zda bude Feri stíhán i za další obvinění, která na něj směřují ostatní oběti.

Soudce Jan Svatoň, který má na starosti tento případ, dosud nerozhodl. Server iRozhlas píše, že délka trvání vyvolává otázky ohledně efektivity soudního procesu – zejména s ohledem na soudce Jana Svatoně, kterému byla kauza přidělena. Za ostatními soudci zaostává v počtu vydaných nálezů. Za celý rok ve funkci vydal pouze jeden, zatímco například soudkyně Kateřina Ronovská, která se mezi kolegy na Ústavním soudu zařadila až v srpnu loňského roku, vydala takových rozhodnutí již osm.

Jan Svatoň se ústavním soudcem stal loni v únoru. Byl posledním, koho stihl jmenovat bývalý prezident Miloš Zeman. Na dotazy novinářů nechtěl reagovat.

Kriticky se pro iRozhlas vyjádřila bývalá soudkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová. „Vždycky byli, jsou a budou soudci, kteří jsou citlivější na řešení věcí, budou je posuzovat meritorně, a tedy více rušit rozhodnutí obecných soudů, a soudci méně citliví. Ale jeden nález za celý rok je skutečně extrém a téměř mi to až připadá, že se to jeví jako nespravedlivé.“

Reklama

Doporučované