Hlavní obsah

Vakcíny proti černému kašli dorazily. Lékaři je dostanou během několika dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Podle odborných doporučení by se měli přednostně očkovat dospělí, kteří přicházejí do styku s novorozenci. Ilustrační fotografie.

Reklama

Někteří lékaři v Česku na sociálních sítích uvádějí, že evidují zvýšený zájem o očkování proti černému kašli. Deset tisíc dávek vakcíny dorazilo již na konci března z Velké Británie, v úterý přišlo dalších 20 000 z Kanady.

Článek

Dodávka 20 000 vakcín proti černému kašli z Kanady se k lékařům podle Ministerstva zdravotnictví dostane během několika dní. Ve skladu je dnes převezmou distributoři. Na dotaz ČTK to řekl mluvčí Ministerstva Ondřej Jakob. Zda si budou moci lékaři vakcíny nově objednat, nebo distributoři uspokojí jen dřívější objednávky, ČTK u distributorů zjišťuje. Praktických lékařů je v ČR téměř 6000. Někteří na sociálních sítích uvádějí, že evidují zvýšený zájem o očkování.

Od začátku letošního roku ho podstoupilo přes 45 000 dospělých, loni to bylo necelých 24 000 za celý rok. Nově objednat si v současné době mohou lékaři, kromě praktických také gynekologové, pouze pro těhotné, k dispozici mají asi 4000 vakcín. Podle odborných doporučení by se měli přednostně očkovat i další dospělí, kteří přicházejí do styku s novorozenci. Ti nejsou proti černému kašli plně očkovaní.

„Již na konci března Sanofi mimořádně dovezla do České republiky 10 000 dávek vakcíny Adacel z Velké Británie, aktuálně dorazilo dalších 20 000 dávek z Kanady. Ještě tento týden také přijde v pořadí již třetí mimořádná dodávka 78 000 vakcín Adacel Polio z Francie,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí ministerstva Jakob. Tyto vakcíny budou podle něj lékařům k dispozici příští týden.

Současné počty nakažených černým kašlem jsou nejvyšší od roku 1959, tedy krátce od zahájení očkování. Nejvíce nemocných je mezi mladými ve věku 15 až 19 let, u kterých podle lékařů je nákaza většinou bez komplikací. Podle údajů do minulého týdne se nakazilo také 119 dětí do jednoho roku věku, které může nemoc ohrožovat. Přibližně 2,3 procenta nakažených dosud potřebovalo hospitalizaci, zemřeli tři nakažení, u nichž ale podle Státního zdravotního ústavu nebyl černý kašel hlavní příčinou úmrtí.

Reklama

Doporučované