Hlavní obsah

„Očkujte těhotné.“ Každý druhý novorozenec s černým kašlem končí v nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Nejčastěji onemocní černým kašlem adolescenti, v nemocnici ale nejpravděpodobněji skončí novorozenec.

Reklama

Data ukazují, jak nebezpečný je černý kašel pro nejmenší děti. Další důkaz o tom, jak důležité je očkování. A to speciálně pro těhotné ženy.

Článek

Černý kašel se letos prohání Evropou s nevídanou silou, Česko nevyjímaje. Velmi důležitou zprávu lze ale vyčíst z aktuálních dat.

Pokud se podíváme na případy po věkových skupinách, vychází z nich, že nejvíce zasahuje děti docházející do školy.Postižená je nejvíce skupina mezi 15 až 19 lety a pak děti od 10 do 14 let, a to jak absolutně, tak v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v této věkové skupině. To ale neříká nic o tom, jak závažné je onemocnění pro takové pacienty.

Experti: Ať se očkují všechny těhotné

Hrozivý je pohled na podíl hospitalizovaných z celkového počtu případů. Tady se ukazuje, že zatímco z adolescentů se do nemocnice dostane sotva procento nemocných, u novorozenců je to každý druhý.

Od začátku roku hlásí Státní zdravotní ústav 92 případů černého kašle u dětí, kterým nebyl ještě rok – 50 z nich museli lékaři hospitalizovat.

Smutným dokladem o nebezpečí, jaké s sebou nese černý kašel pro nejmenší děti, je pak čtvrteční úmrtí novorozence v královéhradecké fakultní nemocnici. U malého pacienta byl diagnostikován černý kašel, který ale zkomplikovaly ještě další infekce.

Odborníci proto apelují na to, aby očkování proti černému kašli absolvovaly všechny těhotné ženy ve třetím trimestru. Jedině tak totiž mohou ochránit své dítě, dokud nemůže samo absolvovat očkování. První dávka hexavakcíny, která chrání mimo jiné proti černému kašli, přichází teprve od započatého devátého týdne po narození. Do té doby je dítě závislé na ochraně od matky.

Důležitá je také ochrana v rámci celé rodiny. Proto lékaři doporučují při očekávání nového potomka, aby se proti černému kašli nechali přeočkovat také nejbližší. Nejen třeba otec, ale i prarodiče.

Letos je počet případů opravdu rekordní. Česko eviduje největší počet nemocných od roku 1960, tedy od doby, kdy se začaly děti proti černému kašli rutinně očkovat. Částečně roli ale může hrát i to, že dnes se také černý kašel v ordinacích lékařů daleko jednodušeji diagnostikuje.

Z dat se zdá, že by Česko už mohlo být za vrcholem šíření. Státní zdravotní ústav ale upozorňuje, že data z posledního týdne mohly ovlivnit velikonoční svátky, kdy neprobíhala školní výuka a byly zavřené ordinace praktických lékařů. Navíc je nutné říct, že 709 nových případů se datuje jen ke čtvrtečním 9:30. Další případy tak ještě přibudou, protože se vyhodnocují za celý týden.

Pokud se podíváme na černý kašel po krajích, opět absolutně i relativně je od začátku roku nejpostiženější Jihočeský kraj, za ním pak následuje při přepočtu na sto tisíc obyvatel Vysočina a Pardubický kraj.

Do konce dubna dorazí podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) do Česka přes 100 tisíc vakcín proti černému kašli. Apeloval na rodiče, aby s dětmi nevynechávali přeočkování hexavakcínou v pěti až šesti a deseti až jedenácti letech. Současná míra proočkovanosti totiž nestačí k udržení kolektivní imunity.

Reklama

Doporučované