Hlavní obsah

Věkovou hranici odchodu do důchodu naše vláda neposune, řekl Fiala

Foto: Vláda.cz

Premiér Petr Fiala (ODS).

Reklama

Současný kabinet chce připravit důchodovou reformu založenou na co nejširší shodě, aby dlouho vydržela, sdělil premiér Petr Fiala. Uvedl však, že s věkem odchodu do důchodu současný kabinet hýbat nebude.

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) v rozhovoru pro server Blesk.cz vyloučil, že by se za současné vlády prodlužovala doba odchodu do důchodu. Zdůraznil však nutnost důchodové reformy.

„Je nutná proto, aby lidé před čtyřicítkou měli šanci na slušnou penzi,“ uvedl premiér.

Aktuálně platí, že lidé narození po roce 1971 by měli odcházet do důchodu v 65 letech. Tuto hranici vláda každých pět let znovu posuzuje – další termín připadá na rok 2024. Tedy ještě na období vládnutí současného kabinetu. Další řádné parlamentní volby jsou o rok později.

O tom, že věkovou hranici bude třeba výhledově posunout, hovořil v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„V budoucnu se tomu kroku nevyhneme. Důchodový deficit začne narůstat po roce 2032–2033. Posunutí té hranice tak není v roce 2024 nezbytně nutné. Nezbytně nutné to bude kolem roku 2030. Budoucí vláda se tomu nevyhne,“ otevřel opatrně téma Jurečka.

Ve středu o tom hovořil i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Řekl, že se Česko nemůže vyhnout debatě o zvýšení věku pro odchod do důchodu. Zdůraznil ale, že je třeba, aby vláda na úpravě důchodového systému nalezla shodu alespoň s částí opozice a neopakovala se situace z doby před deseti lety, kdy výměna kabinetu znamenala zrušení připravovaných reforem.

Odborníci upozorňují, že se blíží důchodový věk početné generace takzvaných Husákových dětí, a hrozí tak, že hrubý domácí produkt skončí jen kvůli tomu v pětiprocentním deficitu.

Důchodový věk

V Česku aktuálně probíhá postupné ustálení důchodového věku na 65 letech, který platí pro lidi narozené po roce 1971. Například muži narození v roce 1964 mají důchodový věk v 64 letech a 10 měsících. Od roku 1965 už je důchodový věk 65 let. U žen je důchodový věk do roku 1972 závislý i na počtu dětí.

Podobně je aktuálně v procesu postupné sladění jednotného důchodového věku i v Německu: z 65 let se mají dostat na důchodový věk 67 let a objevují se i diskuse nad posunutím důchodového věku na 70 let.

Ve Francii se diskutuje nad tím, jestli by se neměl důchodový věk posunout z 62 let na 65 let.

I v Dánsku se důchodový věk postupně zvyšuje. Lidé narození mezi červencem 1955 a koncem roku 1962 půjdou do důchodu v 67 letech a lidé narození po roce 1967 až v 69 letech.

Reklama

Doporučované