Hlavní obsah

Vláda jmenovala Fukovou zmocněnkyní pro záležitosti romské menšiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Romea.cz

Lucie Fuková, historicky první zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny.

Reklama

Vláda zřídila funkci vládního zmocněnce pro záležitosti romské menšiny a do této pozice s okamžitou platností jmenovala Lucii Fukovou. Se zřízením pozice počítala Strategie romské integrace do roku 2030 z loňského května.

Článek

Fuková mimo jiné pracovala jako romská poradkyně na pardubickém magistrátu. Absolvovala také stáž v Evropské komisi, po níž v roce 2007 koordinovala pod úřadem vlády Evropský rok rovných příležitostí pro všechny. V roce 2016 byla u zrodu organizace Klub Barvaľipen, která sdružuje romské studenty a absolventy středních a vysokých škol.

Vytvoření funkce je podle kabinetu Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) nutné vzhledem k rozsahu agendy a její roztříštěnosti mezi různé orgány státní správy. Problematiku národnostních menšin má na starosti vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

„Chci se zasadit o efektivní koordinaci a komunikaci integračních politik na národní úrovni v rámci jednotlivých resortů,“ uvedla Fuková.

Za zásadní dále považuje nastavit vhodné kroky a nástroje v návaznosti na Strategii romské integrace na regionální úrovni. „V neposlední řadě považuji za významné propojení a sdílení dobré praxe klíčových aktérů,“ dodala.

Poslední výroční zpráva o stavu romské menšiny uvádí, že podle odborných odhadů je v Česku asi 262 000 Romů. Zhruba 110 000 z nich žilo v takzvaných ghettech, nebo jim vyloučení hrozilo.

Romští aktivisté mluvili o zvláštním zmocněnci už léta. Na jaře 2012 ke zřízení pozice vyzývala tehdejší celostátní asociace Romů. Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) pak po jednání s romskou delegací řekl, že je to nápad k zamyšlení. V říjnu 2019 vznik postu zmocněnce i jeho týmu zařadila mezi své priority Rada vlády pro záležitosti romské menšiny.

Reklama

Související témata:

Doporučované