Hlavní obsah

Vláda navrhla jmenování šéfa BIS generálem

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka.

Reklama

Ředitel kontrarozvědky Michal Koudelka by se měl v květnu dočkat jmenování generálem. Prezidentovi to navrhne vláda. Pavel avizoval, že tomu vyhoví.

Článek

Vláda návrh na povýšení Koudelky do hodnosti brigádního generála schválila na svém středečním zasedání, jak novinářům řekl vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Opakovaně dokázal, že jednoznačně chrání zájmy této země a její bezpečnost,“ uvedl na adresu ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS).

Na Hrad návrh poputuje už poosmé, tentokrát by ale měl být vyslyšen. Prezident Petr Pavel už po lednových vyhraných volbách řekl, že jmenování nebude blokovat. V pondělí to zopakoval.

Osmapadesátiletý Koudelka působí v tajných službách od roku 1992. Jak připomněla ČTK, deset let vedl odbor kontrašpionáže. Ředitelem BIS je od roku 2016, kdy ho poprvé jmenovala vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Pavlův předchůdce ve funkci Miloš Zeman měl k Michalu Koudelkovi i celé kontrarozvědce velké výhrady. Dokonce je označil za „čučkaře“. Svůj pohled nezměnil ani po odhalení, že za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích stáli agenti ruské vojenské rozvědky GRU, ani po ruském vpádu na Ukrajinu.

Reklama

Doporučované