Hlavní obsah

Vláda změnila délku platnosti očkovacích certifikátů

Foto: Komsan Loonprom, Shutterstock.com

Očkování proti covidu-19.

Reklama

aktualizováno •

Když člověk dostane posilovací dávku vakcíny proti onemocnění covid-19, bude mu platnost očkovacího certifikátu prodloužena na neurčito. Změna začne platit od 15. února.

Článek

Vláda premiéra Petra Fialy ve středu schválila změnu délky platnosti certifikátu očkování proti onemocnění covid-19.

Všude tam, kde se jím v současné době musí lidé prokazovat - například v restauraci, kavárně nebo pro kulturu či sport, bude platit jen 270 dní. A to v případě, že člověk dostal dvě dávky vakcíny nebo jednu od společnosti Janssen.

Když člověk dostane dávku třetí, tak mu bude certifikát prodloužen na neurčito. Změnu, jak potvrdilo několik zdrojů Seznam Zpráv, které jsou obeznámeny s průběhem jednání, Fialova vláda schválila s platností od 15. února.

„Evropská unie přijala nařízení, že 1. února končí platnost certifikátů v Evropě pro všechny, kteří byli očkováni před 7. květnem druhou dávkou a nedostali posilující dávku. Platnost certifikátů je 9 měsíců pro lidi, kteří nemají posilující dávku. Netýká se to mladších 18 let. Opatření jsme se rozhodli zavést od 15. února z toho důvodu, že chceme ještě jednou ty, kteří by mohli dostat posilující dávku vyzvat, aby přišli, abychom jim umožnili normálně fungovat na území Evropské unie, aby mohli normálně cestovat,“ komentoval večer rozhodnutí na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP).

Podle údajů Ministerstva zdravotnictví je z jednoho milionu zhruba 120 tisíc lidí, kteří už byli očkovaní před více než devíti měsíci, ale zatím nemají třetí dávku.

V mobilní aplikaci Tečka, kterou mohou Češi své očkování prokazovat, je v současné době platnost přeočkování nastavená na dva roky. Jak bylo již uvedeno, těm, kteří dostanou i třetí dávku, se prodlouží certifikát na neurčito.

„Jelikož zatím neexistují žádné studie, které by se výslovně zabývaly účinností posilovacích dávek očkování proti onemocnění covidu-19, a proto není možné stanovit lhůtu pro jejich uznávání. Nejnovější data však naznačují, že ochrana získaná přeočkováním může trvat déle než ochrana získaná základním očkováním,“ uvedlo Ministerstvo zdravotnictví v materiálu pro vládu.

Podle údajů Ministerstva zdravotnictví má v Česku zatím ukončené očkování přes 6,7 milionu lidí. Více než 3,5 milionu pak již získalo také třetí posilující dávku.

Od tohoto pondělí ji mohou vedle dospělých dostat také děti mezi 12 až 17 roky.

Reklama

Doporučované