Hlavní obsah

Výpadky v dodávkách léků je těžké předvídat. Co dělat, když nemají ten váš?

Foto: Profimedia.cz

Léky na horečku pro děti nebo vakcíny proti planým neštovicím. Léčivé přípravky i některé očkovací látky hlásí výpadky. Ilustrační foto.

Reklama

V tuzemských lékárnách stále nejsou některé léky na horečku pro děti, výpadky ale hlásí i množství dalších přípravků. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv mají lidé hned několik možností, jak situaci řešit.

Článek

Stabilní seznam léků, které na trhu chybí, podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) neexistuje. Co platí ráno, totiž nemusí platit večer, natož další den.

„Dostupnost léčiv monitorujeme každý den. Komunikujeme s dodavateli, ověřujeme situaci v zahraničí, identifikujeme rizika a pracujeme s nimi. Jsme v úzké spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví, které může na základě námi poskytnutých dat konat pomocí nástrojů, které mu dává legislativa,“ řekla k aktuální situaci ředitelka lékového ústavu Irena Storová.

Dostupnost toho či onoho přípravku si může každý ověřit online – přímo na stránkách ústavu pod záložkou Výpadky léků.

Ani oznámení o přerušené dodávce ovšem v praxi nemusí znamenat bezprostřední nedostupnost léku. Pokud jsou ho v lékárnách dostatečné zásoby a přerušení je krátkodobé, pacient nemusí problém zaznamenat.

Nyní lidé na webu SÚKL najdou informaci o již zmíněných lécích na horečku pro děti, které – jak Seznam Zprávy informovaly už minulý týden – by měly přijít až během příštích týdnů.

Co dělat, když lék není?

Lékový ústav přichází i s radami, co mají pacienti dělat, pokud v lékárně nemají jejich přípravek vázaný na lékařský předpis. V první řadě jim může lékárník nabídnout jiný medikament se stejnou léčivou látkou. Zaměnit lék je ale možné jen se souhlasem pacienta a pokud lékař na předpis neuvedl výslovně „nezaměňovat“.

Další cestou je individuální dovoz - jde o možnost použití léčiva , které není registrované v Česku, ale může být alternativou pro registrovaný a aktuálně nedostupný léčivý přípravek. Neregistrovaný přípravek ale může předepsat pouze lékař.

Třetí možností je tzv. terapeutická alternativa. Jde o záměnu předepsaného léku za přípravek s jinou léčivou látkou, která má obdobné léčebné účinky nebo je v jiné lékové formě a síle. Lékárník takový preparát může opět využít pouze pokud s tím pacient souhlasí a vše je odsouhlaseno také lékařem.

Pokud jde o volně prodejné léky, i ty lze v některých případech nahradit a není třeba souhlas lékaře.

Například zmiňované přípravky na horečku pro děti, které se na předpis nevážou, ale chybí už řadu týdnů a alternativa není. Je možné je individuálně vyrobit v lékárně, i když ani tato možnost nyní nemusí být bez komplikací.

„Oproti minulému týdnu už není dostupná přímo surovina ibuprofen k individuální přípravě čípků v lékárnách, ale paracetamol je stále k dispozici,“ popsal minulý týden pro Seznam Zprávy lékárník a předseda spolku Mladí lékárníci Lukáš Malý.

Problémem individuálně vyrobených náhrad je navíc několikanásobná cena a krátkodobá použitelnost. Připravují je proto zpravidla spíše nemocniční lékárny pro místní okamžitou spotřebu.

Které léky chybí a kdy zase budou?

Název přípravkuDoplněk názvuPředpokládaný termín obnovení
IBALGIN BABY20MG/ML POR SUS 100ML3. 10. 2022
NUROFEN PRO DĚTI20MG/ML POR SUS 100ML IIPrvní polovina 09/2022
NUROFEN PRO DĚTI20MG/ML POR SUS 200ML IIDruhá polovina 11/2022
NUROFEN PRO DĚTI ACTIVE100MG POR TBL DIS 12První polovina 09/2022
NUROFEN PRO DĚTI POMERANČ40MG/ML POR SUS 100MLDruhá polovina 09/2022
NUROFEN PRO DĚTI JAHODA40MG/ML POR SUS 100MLDruhá polovina 10/2022
NUROFEN PRO DĚTI60MG SUP 10Polovina 10/2022
NUROFEN PRO DĚTI ČÍPKY 125 MG 125MG SUP 10Začátek 09/2022

Přerušení dodávek se dotýká i některých léčivých přípravků s obsahem léčivé látky paracetamol určených pro děti. Aktuálně jde třeba o PARALEN (100MG SUP 5) a PARALEN SUS (24MG/ML POR SUS 100ML). Pro dětské pacienty by s léčivou látkou paracetamol měly být na trhu dostupné následující léčivé přípravky: PANADOL PRO DĚTI JAHODA (24MG/ML POR SUS 100ML III), PANADOL BABY (125MG SUP 10), PANADOL JUNIOR (250MG SUP 10) a PARALEN (125MG TBL NOB 20).

Zdroj: SÚKL

Proč léky chybí?

V posledních letech patří mezi nejčastější důvody výpadků problémy kolem výrobního a dodavatelského procesu. V překladu to znamená třeba nedostatek nějaké suroviny - léčivé látky pro výrobu daného přípravku u níž může chvíli trvat, než se v potřebném objemu znovu vytvoří.

Tato příčina je podle SÚKL stále častější a má závažnější dopad na dostupnost léčby nejen v Česku, ale i ve světě.

U volně prodejných léčiv, do jejichž ceny stát nezasahuje, mohou sezonní výpadky souviset třeba se snahou domácností předzásobit se před zimou.

Další důvody výpadků

  • obchodní/marketingové důvody
  • zánik/zrušení/změna registrace
  • zpoždění dodávky
  • zvýšené prodeje
  • nízká výše stanovené úhrady/maximální ceny

Zdroj: SÚKL

„Co se týče množství vyráběných léků, to se odvíjí od předpokladu spotřeby na trhu a také od momentálních výrobních možností. Překážkou ve výrobě může být zpoždění dodávky účinné látky nebo obalových materiálů jako nyní nedostatek hliníku pro výrobu blistrů nebo papíru pro krabičky u některých výrobců,“ nastínil ředitel České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Filip Vrubel.

Výroba léčiv probíhá na stovkách míst po celém světě a obvykle se na ni váže řada přísných bezpečnostních a kvalitativních podmínek.

Protože se nároky na balení, označení, doplňkové informace nebo i sílu každého jednoho léčivého přípravku liší země od země, je výroba plánována na měsíce dopředu.

„Přestože farmaceutické společnosti vždy vyrábějí větší množství léčiv pro daný stát, než je potřeba, není vždy možné v případě náhlého zvýšení poptávky obratem zareagovat, výrobní linku zastavit a začít vyrábět jiné léčivo,“ vysvětlil David Kolář, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP).

„Obtíže se mohou objevit také v případě, že dodavatelé nemohou dodat potřebné množství léčivé látky nebo dalších surovin. Proto farmaceutické společnosti kontinuálně pracují na rozšiřování svých výrobních kapacit,“ dodal.

Reklama

Doporučované