Hlavní obsah

Nakažených neštovicemi je osmkrát víc než loni, vakcíny dochází

Foto: Shutterstock.com

Proti planým neštovicím se očkuje dvěma dávkami. Ilustrační foto.

Reklama

Počet případů planých neštovic je nejvyšší za několik let. Lékařům ale chybí vakcíny a musí pacienty odmítat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle dat Státního zdravotního úřadu (SZÚ) se letos do začátku srpna nakazilo planými neštovicemi 47 645 lidí. Loni to přitom bylo pouze necelých 6 tisíc. Zájem o očkování je proto veliký, lékařům ale chybí.

„Vakcína je teď momentálně nedostupná. Myslím, že to vyvolal i zvýšený zájem rodičů o očkování po uvolnění protiepidemických opatření,“ řekla Seznam Zprávám předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

„Děti začaly chodit do kolektivu, tak se rozjel vyšší výskyt planých neštovic, a tím pádem se maminky ptají i na prevenci, což je očkování,“ komentovala situaci s tím, že sama musela některé zájemce kvůli nedostatku vakcín odmítnout.

Během covidových let se planými neštovicemi nakazilo výrazně méně lidí, současné počty jsou ale největší za několik let.

Rok2016201720182019202020212022
Nákazy za období leden–červenec32 34932 044 23 627 40 332 15 2485 535 47 645

V Česku se používá vakcína Varilrix. Lékaři si ji neobjednávají přímo od výrobců, ale od distributorských firem.

„Z důvodu aktuální nedostupnosti dodávek v současné chvíli doprodáváme poslední zásoby těchto vakcín. S dodávajícími společnostmi jsme v kontaktu a očekáváme bližší informace k novým dodávkám,“ reagoval na dotaz mediální zástupce distributorské firmy Avenier.

„V první polovině roku jsme zaznamenali několikanásobně vyšší zájem o očkování proti planým neštovicím oproti předchozím rokům,“ potvrdila Seznam Zprávám Miriam Kejzlarová, mluvčí firmy GSK, která vakcínu vyrábí.

Výroba očkovacích látek je podle ní „dlouhodobý a komplexní proces“. „Výše uvedené skutečnosti mají vliv na dočasné omezené schopnosti uspokojit poptávku. Děláme vše pro to, aby byly očkovací látky dodány lékařům v požadovaném termínu,“ dodala bez dalších podrobností.

Stačila by jedna dávka

„Když nejsou vakcíny, je potřeba dávat jenom první dávky do doby, kdy zase budou. Ale teď vakcíny nejsou ani na první dávky, takže je to vlastně jedno,“ popsal současný stav pediatr Daniel Dražan.

S očkováním pouze jednou dávkou souhlasí i Hülleová. „Interval mezi dávkami je minimálně měsíc a půl. Nesmí to být kratší doba než čtyři týdny, takže tu druhou dávku klidně můžete posunout za dva tři měsíce,“ řekla. Předpokládá, že tomu, komu by se podařilo ještě nyní naočkovat, by měla druhá dávka během podzimu dorazit.

„V některých zemích se očkují všechny děti. Dává to smysl, chrání to před onemocněním,“ sdělil Dražan. „Měli by se očkovat všichni, kdo neměli plané neštovice,“ dodal a zdůraznil také, že plané neštovice nijak nesouvisí s těmi opičími.

„Já osobně to doporučuji hlavně u malých dětí s ekzémem, kde průběhy bývají horší a kůže bývá více postižená. Nebo u dětí, které mají nějaký chronický problém a kde by mohl být horší průběh,“ nastínila Hülleová. Vakcína je podle ní vhodná i pro dospělé.

Očkování proti planým neštovicím si musí pacient hradit sám. Cena se pohybuje v rozmezí od 1 500 do 2 000 korun za jednu dávku.

Očkování proti planým neštovicím

Očkování proti planým neštovicím brání nákaze i nebo zmírňuje průběh onemocnění. Nemoc, která se projevuje typickou vyrážkou, je nebezpečná zejména pro osoby s oslabenou imunitou, kojence nebo nastávající matky.

Očkování se doporučuje zejména dospělým, kteří nemoc ještě neprodělali. U nich bývá průběh nejtěžší, mohou se objevit vysoké horečky nebo vážné žaludeční potíže. Očkování je vhodné také pro děti s kožními nebo chronickými zdravotními problémy.

Reklama

Související témata:

Doporučované