Hlavní obsah

„Hanba!“ Demonstranti vyzývali justici, aby brala vážně oběti znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Demonstranti zaplnili celou ulici před vchodem do budovy Ministerstva spravedlnosti.

Reklama

Na náměstka ministra spravedlnosti Antonína Stanislava, který vyšel před protestující, dav demonstrantů pískal.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stovky lidí přišly v úterý večer protestovat před budovu Ministerstva spravedlnosti proti shovívavému přístupu justice k pachatelům sexuálního násilí. K veřejnému vystoupení přiměl demonstranty případ muže, který roky znásilňoval nevlastní nezletilou dceru, od soudu ale nakonec odešel s podmínkou.

„Chceme, aby ti, co rozhodují, začali brát oběti znásilnění vážně,“ znělo před ministerstvem.

„Protestujeme kvůli tomu, co se stalo u soudu v Brně. Celkově vlastně za to, aby se změnila legislativa a taky přístup soudců a soudních znalců,“ říká asi dvacetiletý Arnošt. Mezi stovkami převažují ženy a mladší ročníky.

„Zajímám se o tuto problematiku už asi tři roky a právě to, co se stalo na začátku ledna, ten rozsudek, to mě naštvalo. Je stejný jako ostatní rozsudky, obecně padají příliš malé tresty, ale tohle byla poslední kapka,“ vysvětluje studentka Veronika.

Demonstraci svolaly zástupkyně organizací Amnesty International a Konsent.

„Cílem té dnešní demonstrace je zejména ukázat politické reprezentaci a konkrétně ministru Blažkovi, že veřejnost nechce tolerovat to, jak naše justice přistupuje k obětem znásilnění a že padají takovéto rozsudky v takto závažných případech sexuálního násilí,“ popsala pro Seznam Zprávy Irena Hůlová z Amnesty International.

Protest podle Hůlové nemá za hlavní cíl ovlivnit rozsudek v propírané kauze z Brna. Demonstranti požadují širší změny v celé justici.

„Nám jde zejména o systémové změny. My rozhodně nechceme nějakým způsobem zasahovat do nezávislosti soudů, ale chceme, aby se ministerstvo opravdu postavilo vážně k otázce vzdělávání soudců a soudkyň a dostatečného množství soudních znalců a znalkyň, aby byli tito lidé opravdu proškolení a aby přestali strkat hlavu do písku, že toto je něco, s čím nemůžou nic dělat. Protože je to v jejich kompetenci,“ dodala Hůlová.

Kocmanová slyšela potlesk, Stanislava dav vypískal

Pozvání na akci vyslyšely poslankyně Klára Kocmanová (Piráti) a Taťána Malá (ANO) ze sněmovního podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí. Zatímco krátký proslov Pirátky Kocmanové ocenil dav bouřlivým potleskem, na bývalou ministryni spravedlnosti Malou několik lidí volalo „Spletla sis demonstraci!“, „Babišovo podržtaško!“ nebo „Vládli jste tu osm let!“

Před demonstranty potom předstoupil náměstek Antonín Stanislav (ODS), který vešel v obecnou známost na konci prosince, když před otázkami reportérů Seznam Zpráv utekl oknem z toalety. Dav ho neuvítal příznivě, křičel na něj mimo jiné: „Hanba! Hanba!“

Dav reaguje na projev náměstka Antonína Stanislava skandováním „Hanba! Hanba!“ a „Demisi! Demisi!“Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované