Hlavní obsah

Žantovský končí v čele Knihovny Václava Havla

Foto: Seznam Zprávy

Michael Žantovský.

Reklama

Překladatel a někdejší diplomat a senátor končí po osmi letech. „Do důchodu nemířím,“ řekl Seznam Zprávám.

Článek

Michael Žantovský na konci května opustí post ředitele Knihovny Václava Havla, která se stará o odkaz prvního polistopadového prezidenta. Informoval o tom na sociálních sítích.

„Odcházím na základě dohody, ale ta souvisí s transformací. Takhle jednoduché to je,“ řekl Seznam Zprávám. „Do této chvíle byl statutárním orgánem knihovny ředitel, po transformaci bude statutárním orgánem správní rada,“ nastínil, co se v instituci změní.

„S ohledem na historický vývoj, zejména přijetí nového občanského zákoníku z roku 2012, se tato právní forma jeví jako překonaná. Proto zakladatelé knihovny rozhodli k 1. červnu 2023 o změně právní formy na nadační fond,“ přiblížil pak pro ČTK za knihovnu Pavel Hájek s tím, že funkce ředitele nezaniká, bude se o ní diskutovat po 1. červnu.

Sám Žantovský podle svých slov končí v knihovně v dobrém. „Je s ní spojeno osm let mého života,“ připomněl.

Jaké jsou jeho další plány, neřekl. „Do důchodu nemířím. Dva dny jsem ale ještě ředitelem Knihovny Václava Havla,“ reagoval na dotaz.

Hrad, diplomacie i Senát

Čtyřiasedmdesátiletý Michael Žantovský před sametovou revolucí přispíval do samizdatového tisku. V listopadu 1989 se stal mluvčím Občanského fóra, v letech 1990 až 1992 pak působil jako mluvčí Václava Havla.

Byl velvyslancem ve Spojených státech, v Izraeli a ve Velké Británii. Svoji politickou kariéru spojil s ODA, které krátce předsedal a za kterou byl v letech 1996 až 2002 senátorem. Do češtiny přeložil z angličtiny na pět desítek knih.

Knihovna vznikla rok poté, co Václav Havel skončil v prezidentském úřadu. Na jejím webu stojí, že knihovna „shromažďuje, zkoumá, zveřejňuje, šíří a hájí myšlenkový, literární a politický odkaz velké postavy moderních českých dějin“. Vydává tak publikace, pořádá výstavy či různé veřejné akce. Sídlí v Ostrovní ulici na pražském Starém Městě.

Reklama

Doporučované