Hlavní obsah

Zapomenutou kabelku si odnesla domů. Příležitost dělá zloděje, napsal soudce

Foto: Seznam Zprávy

Majitelka zjistila ztrátu tašky s brýlemi, suvenýry a kabelkou až po několika hodinách.

Reklama

Nepravomocně odsouzená policistka jakékoliv pochybení od počátku odmítá. Záznamy z bezpečnostních kamer ale podle soudu jasně prokázaly opak. Policisté přitom případ nejprve odložili, záběry našla až inspekce bezpečnostních sborů.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 6 vynesl verdikt nad policistkou z Inspektorátu cizinecké policie na Letišti Václava Havla.

Podle rozsudku, který Seznam Zprávy získaly s pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím, soudce Kryštof Nový nadstrážmistryni Annu Čechovou na konci února nepravomocně potrestal čtyřletým zákazem práce u policie.

Důvod? V roce 2021 zasahovala u zapomenutého zavazadla přímo v hale ruzyňského letiště. Místo aby nález ohlásila, vzala si podle rozsudku ze zapomenuté tašky značkovou kabelku. Zbytek věcí vyhodila. „Mám krásnou novou červenou guess kabelku,“ napsala ještě v SMS příteli. U soudu tvrdila, že tašku i s celým obsahem vyhodila, protože v ní byly pouze odpadky.

Do soudní síně postupně zamířilo několik svědků: Kolega z dvojčlenné hlídky, kynolog, který byl u zásahu, i sestra obžalované policistky.

Soudce během několika stání Čechové navrhoval, aby se přiznala. „Jste mladá, máte celý život před sebou. Nemusí to znamenat konec celé kariéry. Mělo by nám jít o čest policejního sboru,“ apeloval na ni.

Žena ale trvala na tom, že se vědomě ničeho špatného nedopustila. Stejně jako u výslechu, i před soudem zopakovala, že si kabelku domů neodnesla, ale spolu s ostatními věcmi ji vyhodila do koše.

„Taška i její obsah byly špinavé od potravin. Dohodli jsme se, že to vyhodíme,“ řekla u soudu.

Soudce její výpovědi neuvěřil. Nechal pustit záběry z bezpečnostních kamer, které podle něj daly jednoznačně za pravdu obžalobě. Je na nich vidět, že policistka vyhodila do koše pouze poloprázdnou plátěnou tašku, ze které předtím podle rozsudku na toaletách, mimo kamerové záběry, přendala drahou kabelku do jiné tašky. A později odnesla k sobě domů.

Kamerové záznamy našel až GIBS

Soudce v rozsudku popsal, proč podle jeho názoru policistka kradla: „Zřejmě se jednalo o zkratkovité jednání, kdy si myslela, že tašku zde zapomněl někdo, kdo se již nevrátí, nebude se o to zajímat. Zjevně se jí zalíbila kabelka a lidově řečeno pohnutka je popsána jediným možným výrazem příležitost dělá zloděje.“

Připomněl také, že poškozená Lenka C. podle své výpovědi nedůvěřovala postupu policie, ale obrátila se kvůli ztrátě kabelky na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS).

Když totiž po několika hodinách jízdy autem z letiště zjistila, že jí chybí taška se značkovou kabelkou, dioptrickými brýlemi a suvenýry, zavolala na Ruzyni. Tamní sloužící policisté ale opakovaně tvrdili, že o žádném takovém zapomenutém zavazadle nevědí.

Později, na další naléhání majitelky ukradených věcí, policisté uvedli, že se jim nepodařilo najít kamerové záběry, na kterých by tašku s věcmi dohledali. A šetření odložili. Když ale na popud Lenky C. zasáhla GIBS, záběry z několika různých kamer se okamžitě našly.

„Několikrát jsem se obrátila na Policii ČR s žádostí o pomoc, jak telefonicky, osobně, tak i oficiální cestou trestním oznámením. Vše zameteno. Jen díky skvělé práci Generální inspekce bezpečnostních sborů byla věc řádně vyšetřena, za což bych chtěla tímto způsobem moc poděkovat,“ popsala redakci majitelka zcizených věcí.

Rozsudek je nepravomocný, v polovině března se proti němu obžalovaná odvolala. „Důvodem pro podání odvolání je nesouhlas klientky jak s výrokem o vině, tak samozřejmě i s výrokem o trestu,“ uvedl pro Seznam Zprávy její advokát Petr Holý.

„Klientka nespáchala, co je jí kladeno za vinu, a dle našeho názoru to z provedených důkazů jasně vyplývá,“ pokračoval.

„I jen doposud provedené důkazy (orgány činné v trestním řízení nebyly příliš důsledné v opatřovaní důkazů ve prospěch obžalované) dle našeho názoru naopak jednoznačně potvrzují, že skutkový děj proběhl tak, jak jej popsala klientka, a nikoliv tak, jak předpokládala, ale neprokázala obžaloba,“ uzavřel.

Reklama

Doporučované