Hlavní obsah

Zásah na Ministerstvu zemědělství: Policie prověřuje úplatky za 5 milionů

Foto: ČTK

Státní tajemník Ministerstva zemědělství Jan Sixta je jedním z několika lidí, o které se detektivové zajímají. V pátek vypovídal na policii.

Reklama

Seznam Zprávy se mohly seznámit s povolením k domovním prohlídkám, které policie provedla kvůli vyšetřování korupce a zakázek na Ministerstvu zemědělství. V pátek kvůli tomu zadržela tři osoby. Nikdo zatím obviněn nebyl.

Článek

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu se v souvislosti s pátečním zásahem na Ministerstvu zemědělství zajímají nejméně o čtyři veřejné zakázky.

Kvůli zajištění důkazů policisté provedli domovní prohlídky, tři osoby byly zadrženy. Podle informací Seznam Zpráv jsou mezi nimi dva úředníci Ministerstva zemědělství. Další zatčený pak v úřadu nepracuje. Všichni budou nejspíše během pátku propuštěni na svobodu.

Jedním ze zadržených, jak Seznam Zprávy už ověřily z více zdrojů obeznámených s průběhem vyšetřování, je státní tajemník Ministerstva zemědělství Jan Sixta. Na ministerstvo přišel v éře ministra Miroslava Tomana a do konce roku 2021 měl sekci IT na ministerstvu na starosti.

Sixta podle zjištění Seznam Zpráv vypovídal během pátečního odpoledne na policii, reportéři pak v místě jeho bydliště od sousedů zjistili, že v noci ze čtvrtka na pátek k jeho domu přijel vůz s několika muži. Je možné, že šlo právě o policisty, kteří ho zadrželi.

Seznam Zprávy se mohly seznámit s dokumenty souvisejícími s domovními prohlídkami a z nich plyne, že v hledáčku policie je celkově kvůli vyšetřování až osm lidí. Detektivové je podezřívají, že fungovali jako organizovaná skupina, ale zároveň dosud nebylo vůči nikomu z nich vzneseno obvinění.

Policie rovněž zmiňuje, že prověřuje podezření, že za přidělení zakázky si měli aktéři případu rozdělit úplatky ve výši pěti až šesti milionů korun. Z dokumentů plyne, že mají v této souvislosti k dispozici také odposlechy.

Veřejné zakázky, o které se policie zajímá, jsou z éry bývalého ministra Miroslava Tomana. Jak policie také uvádí, jde konkrétně o soutěže související s databázovým systémem Oracle. Z registru smluv přitom plyne, že Ministerstvo zemědělství před koncem minulého roku podepsalo dvě smlouvy za více než 46 milionů.

Policejní dokumenty přitom uvádějí, že se v případě jedné zakázky angažoval i sám exministr Toman. Ten zadržen nebyl, policie u něho doma pouze provedla domovní prohlídku. To potvrzují i svědectví lidí žijících v sousedství jeho vily – hovoří o tom, že ve čtvrtek u vily stály tři neoznačené vozy.

Vyjádření exministra Tomana se získat nepodařilo. Poté, co reportér Seznam Zpráv zazvonil u vchodu jeho vily, vyšli dva muži a oznámili, že se Miroslav Toman nebude k ničemu vyjadřovat.

Více informací zatím neposkytují ani úřady.

„Mohu pouze v obecné rovině uvést, že náš útvar v současné době provádí úkony trestního řízení,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Také vrchní státní zastupitelství, které vyšetřování dozoruje, se omezilo na obecné vyjádření.

„Vrchní státní zastupitelství v Praze vykonává dozor nad zachováváním zákonnosti v přípravném řízení vedeném pro podezření ze spáchání zločinů, které měly být spáchány v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek, a to ke škodě České republiky zastoupené Ministerstvem zemědělství,“ napsala žalobkyně Denisa Sotáková.

Reklama

Doporučované