Hlavní obsah

Zemřel válečný letec Emil Boček. Připomeňte si jeho poslední rozhovor

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Generál Emil Boček.

Reklama

aktualizováno •

Zemřel bývalý stíhací pilot RAF generál Emil Boček, bylo mu 100 let.

Článek

O úmrtí válečného hrdiny a letce informovalo na facebooku Komunitní centrum pro válečné veterány Brno.

Boček v šestnácti letech tajně uprchl z domu, aby se zapojil do bojů s nacisty. Takzvanou balkánskou cestou se dostal do Bejrútu, potom se účastnil ústupových bojů ve Francii v létě 1940.

Na podzim téhož roku se přihlásil k britskému Královskému letectvu (RAF). Nejdřív sloužil jako mechanik u 312. stíhací perutě, od října 1942 byl v pilotním výcviku – nejdříve v Anglii, poté v Kanadě.

Od podzimu 1944 sloužil jako pilot-stíhač u československé 310. stíhací perutě. A stal se tak jedním z nejmladších československých stíhacích pilotů, kteří podnikali operační lety během druhé světové války. Boček jich má za sebou celkem 26.

+8

„Matka mě po těch šesti letech nepoznala po hlase,“ vzpomínal na návrat z války začátkem letošního března v rozhovoru pro Seznam Zprávy, jenž byl zároveň posledním, který poskytl.

Reportéry Seznam Zpráv tehdy přivítal v domově pro seniory v Brně, kde trávil závěr svého života. Emil Boček byl posledním žijícím československým pilotem, jenž za války sloužil u RAF.

Po válce se pro komunisty stal nepohodlným, rehabilitace se dočkal až po roce 1989.

Poslední rozhovor generála Bočka

Emil Boček ve svém posledním rozhovoru pro Seznam Zprávy vzpomínal i na chvíle, kdy cítil, že má namále: „Odstartoval jsem a byl jsem ještě nad letištěm, když mi vysadil motor. Přistál jsem mezi 19 krav bez motoru. Přišli dva plukovníci a ten jeden povídal: ‚Vy jste startoval s přehřátým motorem.‘ Odpověděl jsem, ať ze mě nedělá blbce, že nebudu startovat s přehřátým motorem, abych se zabil. Tak sklapli a bylo to dobré.“

Reklama

Doporučované