Hlavní obsah

Domácím vězením Rusko podle Evropského soudu pošlapalo Navalného práva

Domácím vězením Rusko podle Evropského soudu pošlapalo Navalného práva.Video: Martin Zíta, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rusko porušilo práva opozičního vůdce Alexeje Navalného, když mu v roce 2014 uložilo domácí vězení a uvalilo na něj další restriktivní opatření. Rozhodl o tom dnes Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Článek

Navalnyj podle agentury AFP verdikt označil za vítězství a uvedl, že bude mít „vážné důsledky pro všechny, kteří se v Rusku dopouštějí svévole“. Kreml s rozhodnutím soudu nesouhlasí.

Navalnyj byl umístěn do domácího vězení v únoru 2014 a strávil v něm deset měsíců během vyšetřování kvůli podezření ze zpronevěry. Jeho stoupenci toto vyšetřování považují za politicky motivované. Navalnyj mimo jiné dostal několik pokut za účast na demonstracích a ruský soud nařídil zablokovat jeho web.

Domácí vězení nebylo podle štrasburského soudu přiměřené, neboť neexistovalo nebezpečí útěku. Skutečným cílem sankcí vůči opozičnímu předákovi bylo podle soudu „omezení jeho politické činnosti“.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov rozhodnutí štrasburského soudu označil za „poměrně nečekané“ a odmítl ho. „S tím lze sotva souhlasit,“ řekl novinářům. Dodal, že posoudit Navalného kauzu je věcí ruského ministerstva spravedlnosti.

Štrasburský soud uvedl, že Navalnyj musel nosit elektronické nákotníky, mohl komunikovat jen s nejbližší rodinou a svými právníky a nesměl psát dopisy ani se vyjadřovat na internetu.

Ruský stát má teď Navalnému podle agentury DPA zaplatit odškodné přes 22 600 eur (téměř 579 000 korun). Rozsudek ještě není pravomocný, obě strany se proti němu mohou do tří měsíců odvolat.

Štrasburský soud konstatoval, že Rusko porušilo články 5, 10 a 18 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, týkající se osobní svobody a svobody vyjadřování.

Dvaačtyřicetiletý Navalnyj je považován za nejvýraznější tvář ruské opozice a za největšího opozičního konkurenta ruského prezidenta Vladimira Putina.

Evropský soud pro lidská práva už loni v listopadu konstatoval, že politicky motivované bylo také opakované zadržování Navalného mezi lety 2012 a 2014. Soud zároveň Moskvě nařídil, aby Navalného odškodnila částkou 63 tisíc eur.

Reklama

Doporučované