Hlavní obsah

Domingo po půlstoletí ukončil spolupráci s Metropolitní operou. Důvodem jsou obvinění ze sexuálního obtěžování

Domingo po půlstoletí ukončil spolupráci s Metropolitní operou.

Reklama

Španělský operní pěvec Plácido Domingo ukončil spolupráci s newyorskou Metropolitní operou, kde měl dnes vystoupit v titulní roli opery Macbeth. Důvodem je podle deníku The New York Times napětí ve sboru kvůli vyjádřením dvou desítek žen, které v médiích v předchozích týdnech obvinily Dominga ze sexuálního obtěžování v dřívějších letech. Pěvec popírá, že by je obtěžoval.

Článek

„Metropolitní opera potvrzuje, že Plácido Domingo souhlasil s ukončením všech svých vystoupení v Metropolitní opeře, a to s okamžitou platností,“ citoval deník The New York Times z prohlášení prestižního světového domu. Po zveřejnění prvních obvinění od několika žen letos v srpnu přitom vedení newyorské opery uvedlo, že počká na výsledek šetření opery v Los Angeles, kde Domingo působí jako generální ředitel.

Domingo v úterý poděkoval za možnost ztvárnit v Metropolitní opeře tolik krásných rolí. „Jsem šťastný, že jsem ve věku 78 let dostal příležitost zpívat nádhernou roli při zkouškách Macbetha. Velmi odmítám všechna obvinění, která byla proti mně vznesena. Jsem znepokojen z prostředí, ve kterém jsou lidé společností odsouzeni bez řádného procesu. Nerad bych kauzou odvrátil pozornost od tvrdé práce mých kolegů na jevišti," uvedl.

„Debutoval jsem v Metropolitní opeře v 27 letech a zpíval v tomto vynikajícím divadle 51 skvělých let,“ dodal.

Podle informací deníku New York Times na rozhodnutí měla vliv i nedávná schůzka sboru s vedením opery. Na té se mělo diskutovat o postoji organizace k ochraně žen a boji se sexuálním obtěžováním.

Rozhovor s operním pěvcem.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy, Youtube.com

Dvacet obvinění z obtěžování

První obvinění vůči Domingovi vzneslo v médiích minulý měsíc devět žen, z nichž jen jedna uvedla veřejně své jméno. Zprávu přinesla jako první agentura AP. Některé ženy podle ní uvedly, že odmítnutí Domingových návrhů negativně ovlivnilo jejich kariéru. Začátkem září přišlo s podobnými obviněními dalších 11 žen, jméno veřejně opět uvedla jen jedna.

V reakci na srpnovou zprávu agentury AP zrušily Domingovi vystoupení orchestr ve Filadelfii a opera v San Francisku, naopak evropské scény mu představení potvrdily na rok dopředu. Dominga podpořila například i ředitelka renomovaného festivalu v rakouském Salcburku, kde pak Domingo 25. srpna sklidil ovace vestoje už při příchodu na jeviště.

Dominga se zastaly i některé jeho kolegyně, které uvedly, že se k nim vždy choval s respektem. Některé se podivily, proč s obviněním ženy přišly až po třiceti letech. Za Dominga se postavila i operní hvězda Anna Netrebková. Tato ruská sopranistka na sociální síti Instagram v srpnu po vypuknutí aféry kolem Dominga napsala, že se těší na svou oblíbenou roli v opeře Macbeth a na vystupování po boku „fantastického Plácida Dominga“.

Sám Domingo, který je přes padesát let ženatý s mexickou sopranistkou Martou Ornelasovou, obvinění ze sexuálního obtěžování nechápe. „Domníval jsem se, že mé chování bylo vždy vítáno a přijímáno se souhlasem,“ hájil se v srpnu. Uvedl také, že „pravidla a normy, které nyní (ve společnosti) převažují, jsou zcela odlišné od těch v minulosti“.

Reklama

Doporučované