Hlavní obsah

Domovní prohlídky a zatýkání. Rusko se chystá na protesty za Navalného

Foto: Profimedia.cz

Zatčení Alexeje Navalného na moskevském letišti Šeremetěvo.

Reklama

Zatímco ruský opoziční předák Alexej Navalnyj čeká za mřížemi na rozhodnutí soudu, který zasedne 2. února, v Rusku se na jeho podporu svolávají demonstrace. Chystá se policie i Navalného sympatizanti.

Článek

Domovní prohlídky, zatýkání klíčových spolupracovníků a možné vyloučení ze škol za účast na protestech. Takhle se v posledních hodinách vyvíjí situace kolem návratu ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Ten se minulou neděli vrátil do vlasti z Německa, kde se zotavoval ze srpnové otravy Novičokem. Nyní je hlavní kritik Kremlu v moskevské vyšetřovací věznici, kde čeká na soud, který jej může poslat na roky do vězení za údajné porušení pravidel podmíněného trestu. Policie ho zadržela na pasové kontrole moskevského letiště Šeremetěvo několik minut po přistání.

Hned po svém zatčení Navalnyj ve videu vyzval své přívržence k protestům proti putinovskému režimu. „Nejděte do ulic kvůli mně, ale kvůli sobě a vlastní budoucnosti,“ uvedl v krátkém vzkazu. Masové demonstrace se teď chystají v 65 ruských městech a jsou naplánované na předposlední lednovou sobotu, tedy na zítra.

Sám Navalnyj se podle slov jeho advokátky Olgy Michajlovové nachází ve světě informačního vakua. Michajlovová také uvedla, že po celou dobu pobytu ve vazbě Navalnyj nedostal žádné dopisy, návštěvy jsou v souvislosti se současnou pandemií koronaviru zakázány. „Pozdravuje vás všechny,“ cituje Navalného advokátku ruskojazyčný web Meduza.

Svobodu Navalnému

Z druhé strany zdí moskevské věznice však čím dál víc stoupá napětí a Rusům zřejmě dochází trpělivost. „23. ledna ve 14:00 vyzýváme všechny, aby vyšli do ulic. Proti zlodějům a vrahům. Proti korupci a nespravedlnosti. Pro naši vlastní budoucnost. Pro svobodu každého z nás. Zůstat v tento den doma znamená akceptovat, že darebáci budou i nadále lhát, okrádat a zabíjet“. Těmito slovy vyzývá Navalného štáb k masovým demonstracím pod heslem „Svobodu Navalnému.“

Ruská generální prokuratura však protesty na podporu uvězněného Navalného považuje za nepovolené. Vyzvala také cenzurní úřad Roskomnadzor, aby omezil přístup k internetovým stránkám šířícím výzvy k sobotním demonstracím. Ten podle TASS požádal vedení populárních sociálních sítí VKontakte a TikTok, aby odstranily nezákonné výzvy vybízející k účasti na hromadných akcích. Těch se tam ale nashromáždily již miliony.

Kromě toho se na webech ruských univerzit objevují varování, že za účast na nepovolených akcích studenti budou pokutováni, nebo dokonce mohou být vyloučeni. Vedení místních vysokých škol ale tvrdí, že nejde o žádné hrozby, ale informování studentů o možných důsledcích.

Na plánování vlny protestů reagovala také ruská policie. Řada ruských médií informovala o zatčení klíčových spolupracovníků Navalného, organizátorů víkendových protestů a dalších podporovatelů politika, a to napříč celým Ruskem.

Mezi zadržené patří například právnička a spolupracovnice Navalného z Fondu boje s korupcí Ljubov Sobolová (později byla propuštěna), která je obviněna z opakovaného porušení pravidel o organizaci shromáždění, za což hrozí deset dní vězení. Soud by měl rozhodnout v pátek. Sobolová má však malé dítě, a proto ji poslat do vězení nemohou, uvedl server Kommersant s tím, že právnička může dostat pokutu nebo trest obecně prospěšných prací.

Rádio Echo Moskvy rovněž informovalo o zadržení dalšího spolupracovníka Navalného fondu a právníka Vladlena Lose. Ten na svém Twitteru sdělil, že policisté přijeli kvůli křiku nahlášenému z jeho hotelového pokoje, kde ale podle jeho slov bylo ticho. Uvedl, že jako běloruský občan dostal pokyn, aby do 25. ledna opustil Rusko. Mezi dalšími zadrženými je také Navalného mluvčí Kira Jarmišová nebo spolupracovník fondu Georgij Alburov.

Důvodem pro nespokojenost místních obyvatel se stala také investigativní reportáž zveřejněná na stránkách Fondu boje s korupcí o údajné luxusní rezidenci Vladimira Putina. Podle Navalného týmu prezidentův palác stál 100 miliard rublů (přibližně 29 miliard korun) a jeho výstavbu umožnilo promyšlené korupční schéma v Putinově vnitřním okruhu.

Zadržení nejvýznamnější tváře ruské opozice vzbudilo bezpochyby značný ohlas i za hranicemi Ruska. Poslanci Evropského parlamentu vyzvali k potrestání ruských činitelů odpovědných za nedělní zatčení Navalného, požadují také okamžité propuštění politika. Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell mimo jiné upozornil na možné rozšíření současného sankčního seznamu proti Rusku.

Běloruský scénář?

Ruské ministerstvo vnitra se mezitím obává vývoje podle běloruského či kyrgyzského scénáře. „Analýza událostí, a to i v zemích blízkého zahraničí, umožňuje předpovídat jisté napětí v sociální a politické oblasti, a to i v našem hlavním městě. Vynořuje se hodně zainteresovaných z ciziny, politických stran, pseudopolitiků, kteří se snaží rozkolísat situaci v politicky důležitém roce, kdy se uskuteční mnoho voleb v regionech i do dolní komory parlamentu,“ uvedl Alexandr Gorovoj, první náměstek ministra vnitra.

Ten také nevyloučil, že i v Rusku by mohlo dojít k „rozkolísání situace“ po vzoru Běloruska či Kyrgyzstánu, kde loni na podzim revolta proti zfalšování parlamentních voleb vyústila ve změnu vedení státu. Gorovoj podle listu Kommersant varoval, že ministerstvo vnitra může stíhat každého, kdo vybízí k účasti na nepovolených demonstracích ať v osobním kontaktu, na internetu, či poštou, a ujistil, že jednotky ministerstva se po celé zemi připravují na sobotní nepovolené akce.

Reklama

Doporučované