Hlavní obsah

Dopisovaná s Bruselem kvůli Babišovu střetu zájmů pokračuje

Foto: Seznam Zprávy

České úřady vehementně hájí svůj postup vůči Agrofertu, který Andrej Babiš zaparkoval do svěřenských fondů.

Reklama

Česko dostalo od Evropské komise další dopis ke střetu zájmů českého premiéra. Nyní čeká na překlad.

Článek

Evropská komise letos zveřejnila finální zprávu ke střetu zájmů Andreje Babiše. S jednoznačným sdělením: Český premiér a české úřady porušují nařízení. Agrofert proto nemá nárok na dotace. Střetu zájmů se Babiš může zbavit jen tím, že buď nebude ve veřejných funkcích, nebo se zbaví Agrofertu, přinejmenším tím, že jej vloží do opravdu slepých svěřenských fondů. Ty, v nichž jeho firmy jsou zaparkované teď, totiž dle zjištění auditorů ovládá.

Korespondence na lince Brusel – české úřady ovšem dál pokračuje. Česko nyní dle zjištění serveru iRozhlas.cz obdrželo dopis od unijních auditorů, který navazuje na finální zprávu. V pořadí již druhý.

„Stálému zastoupení ČR při EU v Bruselu byl v pátek 4. června 2021 večer předán dopis auditorů Evropské komise, který reaguje na informace obsažené v dopise českých orgánů ze dne 9. března 2021,“ sdělil serveru iRozhlas.cz mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

Co je obsahem dopisu, neuvedl, jen dodal, že se auditoři vyjadřují k některým stále otevřeným otázkám z auditu. Ministerstvo nyní vyčká na překlad a bude pak mít dvouměsíční lhůtu na odpověď.

Které otázky jsou otevřené, záleží na pohledu z unijní nebo české strany. Již v první korespondenci navazující na finální zprávu se české úřady ještě jednou pokusily zvrátit verdikt o tom, že Andrej Babiš ve střetu zájmů je. To už je ale z hlediska Bruselu neměnný fakt.

Podrobně jsme korespondenci mezi Bruselem a Českem popsali v následujícím článku.

Centrála Evropské unie nyní od Česka očekává především zprávy o tom, jaké kroky byly podniknuty k nápravě nevyhovujícího stavu, kdy české úřady přehlížely střet zájmů českého premiéra.

Reklama

Doporučované