Hlavní obsah

Doprava do zoo je bolest už od dob profesora Jandy, vyřešila by to tramvaj, říká ředitel Bobek

Rozhovor s ředitelem Zoologické zahrady hl. m. Prahy Miroslavem Bobkem.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zoologická zahrada v pražské Troji letos oslaví 88. narozeniny. Jako „dárek“ proto 28. září otevře Rákosův pavilon pro vzácné ptactvo.

Článek

Rákosův pavilon je největší novinkou, kterou pražská zoo na podzim nabídne svým návštěvníkům. „Bude věnován především nejvzácnějším papouškům. Byť tam s nimi budou i další druhy ptáků, ti papoušci budou tvořit naprostou dominantu. Věřím, že to bude nesmírně úspěšný pavilon, protože když ho navštívili zahraniční odborníci, tak se vyjadřovali v naprostých superlativech k pojetí pavilonu i k tomu, jaké tam budeme mít zvířata,“ představuje pavilon ředitel zoo Miroslav Bobek.

Naprosto nejvzácnějšími ptáky, kteří v pavilonu naleznou domov, budou arové Learovi. V Praze budou k vidění v jako jedné z mála zoologických zahrad na světě.

Po otevření Rákosova pavilonu má pražská zoo i další stavební plány. Do nové expozice, kterou zprovozní příští rok na jaře, přibudou tasmánští čerti. Stejně jako arové Learovi, jsou i ďábli medvědovití vzácnými exponáty. Návštěvníci se časem mohou těšit i na nový pavilon goril nebo na novou podobu expozice ledních medvědů.

Mezi přání, které ředitel Miroslav Bobek pro pražskou zoo má, patří nejen rozšíření areálu a větší ochrana před povodněmi, ale také lepší dopravní spojení s městem. „Přál bych si, aby se k nám mohli lépe návštěvníci dostávat. Je to bolest už od dob profesora Jandy. Bezpochyby by to vyřešila tramvaj, která by propojovala Prahu 6 a Prahu 8.“

Studie na vybudování tramvajové trasy mezi dvěma městskými částmi sice existuje, a to dokonce se zastávkou u jednoho ze vstupů do zahrady. Vybudování tratě ale podmiňuje existence mostu, který v této oblasti zatím nestojí, nicméně studie s jeho výstavbou počítá. Reálné plány ale v tuto chvíli na stole nejsou.

Na rozhovor s ředitelem pražské zoo Miroslavem Bobkem nejen o novinkách, ale také o současném trendu zoologických zahrad nebo o vzpomínkách na projekt Odhalení, ve kterém byly hlavními aktéry reality show gorily, se můžete podívat v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované