Hlavní obsah

Dostal Řeporyje na mapu světa. Jak doopravdy pracuje starosta Novotný?

Foto: Seznam Zprávy

Pavel Novotný.

Reklama

Silná prohlášení, konflikty a vyhrožování i velké osobní nasazení. Pavel Novotný je zřejmě nejvýraznějším českým starostou.

Článek

Bývalý bulvární novinář Pavel Novotný nastoupil do úřadu starosty Prahy-Řeporyjí ve velkém stylu. Okamžitě získal prostor v celostátních médiích. Historky z okrajové městské části servíruje prostřednictvím sociálních sítí a internetové televize občanům z celé republiky. A díky kauze kolem památníku vlasovců se mohl několik týdnů chlubit tím, že zasahuje i do zahraniční politiky státu.

Sám se přitom stylizuje do role vesnického starosty v holínkách, což není zase tak daleko od pravdy. V Řeporyjích je důležitým tématem třeba to, za kolik se odbahní místní rybník. Obec s ročním rozpočtem 35 milionů korun a necelými 5 000 obyvateli dostal exhibicionista a milovník mediálních přestřelek na mapu světa, předtím ale musel získat důvěru svých sousedů. Skřípnu developery, vymetu ilegální skládky, vyštípu provozovatele ubytoven a třídírna odpadu tu bude stát jen přes mou mrtvolu, sliboval Novotný. Jak získal křeslo starosty a jaká práce za ním stojí?

Otitulkovali jsme Pavla Novotného. Jinak tohle video nezvládnete. Pořad Neboli Václava Dolejšího.Video: Seznam Zprávy

Starostou Prahy-Řeporyjí se stal Pavel Novotný (ODS) po osmi letech v opozici, kde se zrodila jeho spolupráce se Zelenými. Ve volbách 2018 vyhrála ODS se třemi mandáty. V jedenáctičlenném zastupitelstvu získala stejný počet křesel také společná kandidátka Zelených a Pirátů, se kterými Novotný po volbách upekl koalici. Tři mandáty získalo také Sdružení nezávislých kandidátů. Poslední dvě židle obsadil jeden zástupce ANO a jeden lidovec.

Předvolební kampaň se nevedla v rukavičkách. Lídra kandidátky nezávislých Jaroslava Kejhu například očerňovaly anonymní letáky, za kterými podle několika obyvatel Řeporyjí stál jeden z místních Zelených. Majiteli soukromé základní umělecké školy anonym vyčítal, že platí městské části nízký nájem. S takovým tvrzením pracoval i Pavel Novotný v radničním časopise Řeporyjské echo. Po volbách ale konflikt utichl a Kejha už se k němu nechce vracet.

„To byly takové předvolební boje, to už jsme si vyříkali,“ říká Kejha.

Jiné konflikty po volbách naopak vygradovaly. Ukončení spolupráce s provozovatelem místního zahradnictví provázela obvinění z toho, komu a co zahradník kreslil na předvolebních plakátech na čelo. Ředitelku základní školy, se kterou měl dlouhodobé spory, starosta přiměl k podání výpovědi. Za spory s vedením Sokola si Novotný podle svých slov vysloužil pomluvu, že chce tamní restauraci přihrát některému ze svých příbuzných.

V Řeporyjích zkrátka každý každého zná a „politika“ tam může být ve skutečnosti velmi osobní. Novotný do ní vstoupil s obrovskými mediálními zkušenostmi a velkým nasazením, řadu lidí například před volbami osobně navštívil. Volební strategii ladil i se svým přítelem Markem Prchalem, marketingovým guru premiéra Andreje Babiše.

Společenská objednávka

Co podle několika místních Novotnému vyhrálo volby, je boj proti třídírně odpadu. Celý příběh je poměrně složitý. Před lety měl existovat plán na stavbu spalovny, v níž by se odpadky pálily za pomoci kladenského uhlí. Dnes je situace taková, že na západním okraji městské části, kde jsou například výrobní sklady velkých firem, má hlavní město Praha pozemek, na kterém územní plán povoluje pracovat s odpady.

Dosud ale není rozhodnuté, jestli tam má vzniknout třídírna odpadu nebo třeba sběrný dvůr. Novotný každopádně vyhlásil boj proti stavbě třídírny za svůj svatý úkol, pro který udělá všechno. Podle jeho oponentů je to přitom nafouknutá bublina.

Třídírna odpadu není skládka a nezatěžuje své okolí zápachem ani únikem žádných jedovatých látek. Je to budova, v níž zaměstnanci nebo roboti na třídicím pásu dotřiďují plasty, papír nebo plechovky sesbírané do popelnic na tříděný odpad. A tyto komodity potom město prodává k dalšímu zpracování. Praze navíc třídírny dlouhodobě schází, část odpadu roztříděného obyvateli do barevných popelnic proto končí třeba na skládkách nebo ve spalovnách.

„Pokud je třídírna vedena podle platných předpisů, tak okolní obyvatele v podstatě nezatěžuje,“ říká ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová. „Není to skládka, nijak nezapáchá. Doprava, která je s ní spojená, je zpravidla mnohem menší než třeba u velkých supermarketů,“ dodává.

Druhým významným tématem politika Novotného je boj proti ubytovnám. On sám i někteří jeho spolupracovníci přitom připouštějí, že jde částečně o populismus. Nebo jinými slovy je po tom silná společenská poptávka. Ubytovny se sociálně slabými, na které se Novotný původně zaměřil, totiž většině obyvatel příliš nevoní.

Přes ubytovny se sociálně slabými se Novotný dostal k ubytovnám zahraničních dělníků, o kterých podle svých slov on sám ani většina ostatních obyvatel Řeporyjí před volbami mnoho nevěděli. Právě kolem ubytoven se zahraničními dělníky potom rozjel mediální show, na které se ukázalo, jakým způsobem se snaží pohnout se zdánlivě neřešitelnými problémy.

Blafování, vydírání a výsledky

Pravomoci radnice i příslušných úřadů jsou v kontrole ubytoven poměrně omezené. Novotný proto spoléhá na mediální a osobní tlak, který dokáže vytvořit. Dokumentoval situaci přímo v ubytovnách, vylepoval letáky v ruštině, vyhrožoval na sociálních sítích, poštvával kontroly úředníků. U toho všeho se nechal natáčet a svoji neobvyklou práci poté prezentoval v pořadu Extrémní starosta televize Mall TV. Vědomě se staví do role blázna, který je ochotný překračovat i zákony, jen aby dosáhl svého.

A výsledky se někdy dostaví, úředníci například donutili jednoho z provozovatelů ubytovny doplnit základní protipožární ochranu.

Podobnou strategii zvolil Novotný v boji proti nelegálním skládkám, což byl další z řady jeho slibů obyvatelům Řeporyjí. Starosta straší hříšníky instalováním fotopastí, kterých má stejně málo, jako je jejich použití na štíru se zákony. Částečně je to blafování zkušeného hráče pokeru, Novotného oblíbené hry.

Pro boj s vraky aut v ulicích se Novotný spojil s „ufony“ – nepojízdná auta v noci někdo přemístil do vozovky a do druhého dne zmizela. Odstranili je sami majitelé, nebo provozovatel komunikace. Nejenže se starosta vraků zbavil, ale díky poctivé mediální masáži se tématu okamžitě chytly parlamentní strany. Zřejmě nejrychleji stačila připravit legislativu TOP 09, ačkoliv formálně předložili novelu potřebnou ke snazšímu odtahu vraků poslanci ANO. A 22. ledna ji Sněmovna schválila.

Novotný se rád chlubí tím, že v jednáních své oponenty vydírá. Podařilo se mu tak získat třeba pozemky od developera stavícího bytové domy nad Řeporyjemi ve svahu k sousedním Stodůlkám. A to ve chvíli, kdy měl investor všechna potřebná povolení a těžko po něm mohla městská část něco požadovat. Starosta podle svých slov vydíral developera tím, že pomocí několika metrů příjezdové cesty, která patří obci, může zdržet výstavbu miliardového projektu o celé roky.

A podobně jedná starosta i s některými obyvateli. S velikášstvím sobě vlastním prohlásil, že do místního potoka vrátí raka říčního. Před televizní kamerou potom tahal z potoka pneumatiky. Také ale u magistrátu vyjednal úpravu koryta na pozemku, který patří Praze, a zároveň starousedlíky upozornil, že zatočí s černým sváděním splašků do potoka. Tato praxe vládne v Řeporyjích zřejmě od doby prvního osídlení, radnice proto čeká s případnou represí přinejmenším do chvíle, kdy bude u všech objektů dokončena kanalizace.

(Po)otevřená radnice

Novotný při vstupu do funkce vyhlásil, že vyčistí radnici od „kamarádšoftů“ a nevýhodných smluv. Řadu zakázek od radnice potom skutečně získali díky výběrovým řízením noví dodavatelé. Radnice podle slov starosty chystá vnitřní audit fungování úřadu.

K tomu si starosta prosadil zřízení hned dvou uvolněných pozic místostarostů, tedy v podstatě zaměstnanců na plný úvazek. To byla v Řeporyjích vzhledem k rozpočtu do té doby nevídaná věc. Jejich práce se prý bohatě zaplatí penězi developerů a firem, na kterých radnice díky lepším smlouvám ušetří.

O svých plánech i jejich plnění Novotný obsáhle referuje v radničním zpravodaji. Tam, kde starostové jiných obcí bezobsažně promlouvají ke svým občanům, starosta Řeporyjí vzkazuje: rekonstrukci školy chceme mít hotovou tehdy a tehdy, na parkování si do té doby nestěžujte, protože s tím nemohu nic dělat, a až vaše dítě zase přejde koleje na červenou, tak ho seřvu tak, že se počurá strachy. Často to píše způsobem, ze kterého se konzervativnějším občanům kroutí prsty u nohou.

Novotný se zaklíná nejvyšší možnou otevřeností. Předsedou kontrolního výboru byl zvolen opoziční zastupitel. Starosta opakovaně zveřejňuje číslo svého mobilního telefonu, stejně jako čísla svých místostarostů. Vyzývá spoluobčany, aby mu zavolali, napsali nebo za ním prostě zašli na radnici. Úřední hodiny nařídil prodloužit o další pracovní den.

Lídr ODS vládne se Zelenými a Piráty, kterými se pravidelně ohání jako zárukou transparentnosti. A místostarostové za svým šéfem stojí. Pouze koaliční dohodu, která kromě vzájemných záruk vypočítává i jednotlivé body politického programu, zveřejnit nechtějí, podle svých slov by si na sebe sami pletli bič.

Zajíci se počítají až po honu

Navzdory silně medializovaným létajícím autovrakům, ubytovnám, pomníkům a třídírnám odpadu je zřejmě nejdůležitějším tématem Řeporyjí dostavba základní školy za 150 milionů korun. Teprve na takových projektech se ukáže, jak dobře nová radnice funguje. Novotný vstupoval do funkce s tím, že bude rozporovat některé vícepráce za miliony korun. Stavbu ale zatím vede stejná firma, jakou vysoutěžila předchozí radnice.

Rok a půl po volbách ještě stále dobíhají projekty předchozí radnice a na výsledky té nové si budeme muset počkat. Podle kritiků Novotný utrácí peníze naspořené předchozí radnicí. On tomu říká investice a trvá na tom, že mnohem větší částky se mu daří získávat od developerů nebo ušetřit na zakázkách. Kromě povinných auditů hospodaření městské části mu výsledky sečtou i voliči v příštích volbách.

Starosta, místopředseda, primátor

Otázkou je, kam Novotného zavedou vlastní politické ambice. V tuto chvíli má v rukou mandát opřený o hlasy 612 obyvatel z 1 720, kteří odevzdali hlasy v řeporyjských komunálních volbách.

Novotný tak dlouho opakoval, že je mimo Řeporyje nevolitelný a že do vyšší politiky nikdy nepůjde, až v lednu na sjezdu ODS kandidoval na prvního místopředsedu, tedy druhého muže strany s ambicí sestavovat po volbách vládu. Zejména moravské delegáty nepřesvědčil, v Praze ale pěstuje vřelé vztahy například s bývalou radní hlavního města a místopředsedkyní strany Alexandrou Udženija nebo s bývalým místopředsedou a současným starostou Prahy 13 Davidem Vodrážkou.

V Řeporyjích si zase hýčká „své Piráty“. Těch je sice dohromady stejný počet, jako má Novotný podle svých slov zákazů řízení, na vánočním večírku ve Sněmovně se ale také fotil s představiteli Pirátské strany Vojtěchem Pikalem a Jakubem Michálkem. Pražští Piráti mezi sebou mluví o tom, že se Novotný pokusí získat křeslo primátora. A podobné úvahy připouštějí i lidé z jeho okolí.

Reklama

Související témata:

Doporučované