Hlavní obsah

PŘEPIS: Z ODS mě nevyhodí, chtěl jsem na ně hodit granát, říká Novotný

ODS si zvolila nové vedení, jedním z kandidátů byl i Pavel Novotný.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

ODS si zvolila nové vedení. Vsadila na staré konzervativní tváře. I když to chvilku vypadalo, že dá šanci i extravagantnímu starostovi pražské městské části, Pavel Novotný nakonec dál zůstává jen prvním mužem Řeporyjí.

Článek

Už víte, že na sjezdu konzervativní politické strany se k*rva” neříká?

To samozřejmě vím. Stejně jako spoustu dalších věcí. Například, že když člověk někam kandiduje, tak musí mít vyjednanou podporu. Ale možná v takovém kritickém projevu ve tři ráno se něco takového třeba i říct dá.

Ono to ve tři ráno nakonec nebylo. Nicméně předtím jste několikrát Petru Fialovi, předsedovi strany, slíbil, že na veřejnosti vulgární slova používat nebudete a na sjezdu jste doslova řekl: Podívejte se, k*rva, jakou práci prodává Babiš, ale dokáže to prodat.” To všechny sliby držíte jako tenhle?

Ne, tak to v žádném případě není. Já jsem slíbil Petrovi už několikrát, že nebudu mluvit sprostě, vyjma kauzy Ondráček. Proto také, jak jsem řekl to slovo, tak jsem v druhém projevu dodal, že ač zvolen nebudu, tak s tím něco udělám. Já si myslím, že to tam zrovna patřilo, a když se podíváte na tu citaci, tak nejdůležitější věta, která se měla dostat do mozků mým spolustraníkům se tam i díky tomu dostala. Já jsem se rád obětoval.

Takže se dnes u nás v Seznamu obejdeme bez vulgarit?

Já už nikdy ve veřejném prostoru, vyjma kauzy Ondráček, nebudu mluvit sprostě. Slíbil jsem to na kongresu.

Pavel Novotný

Bývalý novinář, současný politik a starosta městské části Praha-Řeporyje za ODS. Na sobotním kongresu strany byl nominován na 1. místopředsedu strany poté, co delegáti nezvolili jedinou kandidátku na tento post Alexandru Udženiju. Ve svém kandidátském projevu kritizoval stranu za špatnou komunikaci. Do vedení strany nakonec zvolen nebyl.

Řekněte, proč vás z ODS nevyhodí?

Protože mě vyhazovat nemusí. ODS mě nikdy vyhazovat nebude. Jsem natolik loajální a rozumný člen, že když bude ODS chtít, abych opustil její řady, tak mi to v tichosti dá najevo a já udělám, co se mi řekne. Jsem pěšák.

Petr Fiala s tím zatím nepřišel? Neposlal vám SMSku?

Ne, Petr Fiala SMSku ještě neposlal. Myslím si, že mnohem důležitější je zamyslet se nad tím, proč ji ještě neposlal. Ve chvíli, kdy mi Petr nebo někdo z lidí, kteří na to v mých očích mají právo, dá najevo, že je čas a že to ODS prospěje, tak určitě udělám, co se po mně žádá.

Zatím vás nevyhodili, ale ve vedení, kam jste se pokusil kandidovat, vás nechtěli. Jak si to vysvětlujete?

Až budu chtít opravdu kandidovat do vedení strany a neodmítnu tu nominaci, tak samozřejmě budu zvolen. V ODS to chodí tak, že jsme vždycky domluveni, kdo bude zvolen na kongresu. Ve světle toho, co se stalo v případě Alexandry Udženiji to vypadá možná trochu jinak. To, co jste viděli na kongresu, byla snaha řadového člena přečíst kritický projev a to, že jsem dostal prostor ho přečíst trochu jindy, než jsem čekal, je, myslím, jenom ku prospěchu.

Nepřecenil jste se trochu? Nevyšel vám první místopředseda ani řadový místopředseda.

Ani na vteřinu jsem nepochyboval o tom, že nebudu zvolen, a o to víc si vážím těch 105 hlasů, které jsem dostal při „kandidatuře” na řadového člena. Protože i ti, kteří mi dali hlas, věděli, že ten hlas propadne. My víme dopředu, kdo budou místopředsedové strany, tak to chodí. Všimněte si, jak se vždycky všichni ti, co nemají vyjednanou podporu, vzdají. To bych musel mít vyjednanou podporu, abych mohl být místopředsedou strany. Tu jsem samozřejmě vyjednanou neměl a ani na vteřinu mě nenapadlo, že se jím stanu.

Zkuste zauvažovat, jaká by byla ODS pod vedením Pavla Novotného?

Myslím si, že ODS nemůže vést člověk, který svým smýšlením je poněkud vzdálen konzervativnímu stylu. ODS pod vedením Pavla Novotného by vypadala trošku jinak, ale ODS pod vedením Pavla Novotného nikdy nebude. ODS s Pavlem Novotným jako řadovým místopředsedou si jednou představit dokážu, ale já jsem bytostně přesvědčen o tom, že přesně vím, kam patřím…

A to jsou Řeporyje?

Upřímně, myslím si, že můj kariérní strop je tak možná Zastupitelstvo hlavního města Prahy.

Primátorem se tedy nevidíte?

Primátorem se vidím, samozřejmě.

Nemáte na to příliš málo politických zkušeností?

Bezpochyby mám. Ptala jste se, kde se jednou vidím. Tohle je můj maximální strop, že bych Prahu jednou vést mohl. Myslím, že ten region je taková hranice. Myslím si, že primátor jednou určitě budu, ale dál to asi nepůjde.

Co umíte dobře, kromě vztahu s médii a PR?

Myslím, že řídím dobře tu městskou část. Myslím si, že jsem dobrý vedoucí týmu, že jsem schopný manažer, kromě toho, že jsem schopný PRista a na místní úrovni to je vidět a myslím, že by to bylo vidět i na té regionální úrovni. Pro velkou politiku jsem se asi nenarodil.

Byl bych skvělým primátorem

Myslíte, že to, co jste teď popsal, by na primátora stačilo?

Já si myslím, že i psychicky bych na to měl. Myslím, že u mě ta perspektiva je. Když se podíváte, čeho jsem ve svém věku schopný, tak za takových 10 let to nebude žádný problém. Byl bych vynikajícím primátorem hlavního města Prahy.

Nejste člověk, který voliče od ODS spíš odpuzuje, než přitahuje?

To je otázka, kterou slýchám často. Kdyby odpověď na ni byla „ano”, tak už by mi Petr Fiala poslal SMSku. O tom jsem mluvil ve svém projevu. Kdybych skutečně byl ohrožením pro ODS. Kdybych jí více neprospíval, než prospíval, tak už mi Petr Fiala poslal SMSku. Až sám v tichosti vystoupím z ODS, tak to bude, protože ODS usoudila, že už jí škodím. Zatím tomu tak ještě není.

V jednom ze svých dvou projevů jste kritizoval, že ODS není dost vidět. Úplným opakem toho, co jste kritizoval, byl Jaroslav Kubera. Před chvílí jsme dostali zprávu, že tento dlouholetý člen ODS zemřel. První to uvedly Novinky.cz. Setkali jste se někdy pracovně?

Ano, setkali jsme se dokonce osobně. V tom projevu jsem říkal, že nejsou vidět někteří členové, ne ODSka. Bohužel zesnulého předsedu Senátu Kuberu jsem navštívil před dvěma lety v Teplicích v jeho kanceláři. Jsem jeho velký obdivovatel, byl to můj vzor, co se týče komunální politiky a také jsem ho zbožňoval jako kuřák. Díky němu kouřím v kanceláři starosty Řeporyjí. Ta zpráva mě dost zaskočila. On byl jeden z těch, co poměrně dost kázali, že nenaplňuji kritéria konzervativního politika. Je to mimořádná ztráta pro ODSku.

Jakou tváří ODS byl?

Myslím, že vzor pro celou řadu našich komunálních politiků. Díky tomu, co předváděl na radnici v Teplicích, co předváděl jako komunální politik. Jeho mimořádná schopnost domluvit si „to” byla následováníhodná.

Jak hodnotíte jeho práci v Senátu?

Je skvělé, že ODS vůbec měla předsedu Senátu. Senát to nemá jednoduché a já si myslím, že to byl nejlepší předseda, jakého kdy Senát měl.

Takže ODS podle vás ztratila důležitou tvář?

Ztratila mimořádnou osobnost. Jak se říká, že „po člověku zůstane díra”, tak v Kuberovi jsme opravdu ztratili osobnost, která nepůjde nahradit.

Neukázalo se na tom sjezdu, že tohle je problém té strany? Že takových tváří má málo? A pokud takové jsou, tak jsou to staré známé tváře, které jsou tady roky…

Na sjezdu se hlavně ukázalo, že jsme demokratická strana, protože prostor, který jsem dostal jako řadový člen, je neuvěřitelný. Sjezd zvolil svoje kandidáty tak, jak je zvolil, a myslím, že je dobře, že si umíme na sjezdu takhle věci říct. ODS má kongresy klidné, jedině snad loni v Ostravě tam byla mimořádně plodná debata. Jediné, co mě na něm mrzelo, bylo, že byl jenom jednodenní.

Abychom se vrátili k vaší kritice. Kritizoval jste, že někteří lidé z ODS nejsou dost vidět…

Já měl v úmyslu se stranou zatřást, aby si uvědomili, jakým způsobem prodávají svoji práci naši konkurenti a hlavně také jakou práci.

Myslím, že Petr Fiala je charismatický

Není to trochu paradoxní, když druhým dechem velice chválíte Petra Fialu, který také nepatří k těm nejvýraznějším a nejdravějším politikům?

S tím absolutně nesouhlasím. Petr Fiala stranu vyvedl z nejhlubších temnot. Těm, kteří říkají, že Petr Fiala je suchopárný, bych přál ho vidět na těch kongresech. Před dvěma lety v Ostravě mě vyloženě „hecnul”. To Fiala v uzavřeném jednání řekl: „Jestli si myslíte, že na to v regionech máte, tak to hrajte na vítězství.” Myslím, že Petr Fiala je charismatický…

A neměl by tuhle druhou tvář, o které mluvíte, ukazovat víc na veřejnosti?

Já si myslím, že ji teď ještě ukáže, až půjde takzvaně „do tuhého” a hodně v tomhle překvapí. Považuji ho za charismatického lídra a nemám žádnou potřebu lézt mu do zadku.

Připomenu vám jeden výrok Petra Fialy z června 2017, kdy řekl: Všichni, kdo zpochybňují program a nahrazují ho marketingovými triky, koblihami a dalšími podobnými věcmi dlouhodobě nemůžou uspět.” Vy si myslíte, že ty koblihy jsou potřeba?

Jednoznačně jsou potřeba. Jestli jsem jako politik něco v poslední době pochopil, tak je potřeba se voličům takových koblihářů a také totálních ultrapopulistů, jako je třeba Tomio Okamura, přestat vysmívat do očí a je třeba s nimi více mluvit. Když je potřeba, vzít voliče Andreje Babiše kolem ramen, kamarádsky mu ukázat alternativu, ve které neztratí tvář.

Proč to ODS nedělá?

Protože v případě ANO a Andreje Babiše je s nimi možná potřeba trochu zatřást. ODS se opravdu snaží, aby nebyla „antiBabiš”, ale je strašně těžké tohle dělat a zároveň tak často Babiše, jeho politiku a jeho manýry nezmiňovat. Sám jsem v tom svém projevu mluvil jenom o marketingu Andreje Babiše.

Babiše sice Petr Fiala na kongresu několikrát zeširoka zkritizoval, ale spolupráci s ním úplně nevyloučil…

To si nenechám podsunout. Vím, že takové věci zazněly…

Vy jste to tak nepochopil, že spolupráce s Babišem není vyloučená?

Tohle jsem Petra Fialu říkat opravdu neslyšel. Slyšel jsem to říct Sandru Udženiju, ale nemyslím si, že by to mělo vliv na její překvapivé nezvolení.

Takže měla, nebo neměla by po dalších volbách, které budou za méně než dva roky, jít ODS do koalice s hnutím ANO?

Ptáte se mě, jako člověka. Můj názor v žádném případě nevyjadřuje názor ODS. Jednoznačně ne a myslím si, že ODS už jednou názorně předvedla, že nemá zájem o to být spojována s Andrejem Babišem a o vládní spolupráci s ním, a myslím si, že naposledy měla velkou příležitost a velké pobídky. Pevně věřím, že se ODS po příštích sněmovních volbách nespojí s Andrejem Babišem. Tehdy jsem řekl velmi vážnou větu: „To je jediný případ, kdy bych nepotřeboval SMSku od Petra Fialy.”

To byste vystoupil?

Ano. Máme koalici s ANO v Řeporyjích, ale nedokážu si představit, že by se ODS na vládní úrovni spojila s hnutím ANO.

I přes to, jak říkáte, že ODS milujete?

ODS miluju, ale tohle bych doma dětem nevysvětlil.

Podívejme se, jaká je realita. Je rok a tři čtvrtě před volbami a ANO má 30 %, vy máte podle různých průzkumů 12 nebo 13. Věříte, stejně jako předseda Petr Fiala, tomu, že ODS může vyhrát volby?

S pistolí u hlavy bych vám řekl, že se s těmi Piráty asi nakonec budeme muset nějak skamarádit. Věřím, že ODS může vyhrát volby, ale bude to velmi těžké.

Skutečně tomu věříte? Za rok a tři čtvrtě chcete dohnat tolik procent?

Proč ne. Myslím, že na to máme dostatečně charismatického lídra, dostatečně schopné vedení a dostatečně schopné lidi vzadu. Ve svém projevu jsem udělal všechno proto, abych zatřepal svými spolustraníky v regionech a naznačil jim, že i oni sami k tomu můžou výrazně přispět. Strašně mi vadilo, jak na regionálních sněmech rezonovalo moje jméno. Jediná jejich sebereflexe byla, že kritizovali Novotného, Fialu a Udženiju a tím se stranou byli hotoví.

Vy jste je také kritizoval ostře. Myslíte, že ten pravý způsob, jak s někým diskutovat, je nadávat mu?

Neměl jsem v úmyslu s někým diskutovat. Měl jsem v úmyslu jako řadový člen promluvit na kongresu v politické diskuzi v pozdních hodinách. Přednést kritický projev – od toho ten prostor na kongresu je.

Kritický ale nemusí být urážlivý, nebo ne?

Já měl ale v úmyslu tam hodit granát. Potřeboval jsem zatřást. To, co jsem tam předvedl, bylo sebeobětování. Nedělám věci napůl, potřeboval jsem, aby si můj projev zapamatovali a něco z něj vzali, a doufám, že mě poslechnou. Aby stejnou dobu, jakou věnují přemýšlení o mém výstupovém chování, odteď věnovali přemýšlení o tom, čím sami můžou přispět. Snad se mi to podařilo.

Reklama

Doporučované