Hlavní obsah

Bartoš: Nejsme žádná batolata, ANO už desítky procent nedostane

Staronovým předsedou Pirátů se stal Ivan Bartoš.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Překvapení se nekonalo. Kormidlo České pirátské strany bude dál držet Ivan Bartoš. A dost pevně. Post předsedy obhájil s 92 procenty hlasů. Na celostátním fóru v Ostravě. Místopředseda Vojtěch Pikal boj o křeslo v druhém kole volby dokonce vzdal a odstoupil. Staronový předseda Pirátů Ivan Bartoš byl hostem Výzvy.

Článek

Tak zrovna Vojta, který se teď nechal čerstvě ostříhat, měl vlasy výrazně delší, tak měl delší vlasy. Já si nemyslím. Dokonce se někde tvrdilo, že každý, kdo chce v Pirátech něco znamenat, musí hrát na akordeon, což Mikuláš Ferjenčík je stejně jako já akordeonista, hrajeme na tahací harmoniku, ale žádné takové interní pravidlo nemáme.

Mělo vůbec smysl proti vám kandidovat, ten výsledek byl 92 procent hlasů?

Pirátská strana nemá žádné limity v tom, kdo může požádat nebo od členů získat nominaci. A Vojta Pikal i Mikuláš Ferjenčík byli nominováni členskou základnou a pak získali podporu v několika krajích pro své nominace. Takže otázka není, jestli to mám cenu kandidovat, ale když je někdo nominován a tu rukavici zvedne, jde do toho.

Já tomu rozumím, ale pan Pikal vypadal dost překvapeně, že se do toho druhého kola dostal, že získal tolik hlasů, a pak to nakonec vzdal, odstoupil a řekl, že už to vlastně nemá smysl.

Já nemyslím, že byl překvapený. Vojta Pikal je v té straně sedm let, byl v republikovém výboru, byl členem republikového předsednictva, dokonce několikrát, stejně tak Mikuláš Ferjenčík. A já si myslím, že to byl férový souboj, a Vojta Pikal hlavně potom kandidoval do republikového předsednictva, ale jelikož máme dvoukolovou volbu a postoupil jsem já s Vojtou a já jsem byl skutečně o 300 hlasů, jako téměř o jednu délku jsem měl lepší výsledek, trvalo by to další hodinu, než bychom spustili elektronické systémy.

Ivan Bartoš

Od roku 2016 předseda České pirátské strany, od roku 2017 poslanec PSP ČR za Středočeský kraj. Ve straně je od jejího založení v roce 2009. Vystudoval Ústav informačních studií a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V roce 2005 získal titul PhDr. v oboru informační věda. Pracoval v oboru IT pro firmy Newton IT, Monster Worldwide, T-Mobile či EMTC.

Takže to nebylo o odvaze, ale o šetření času?

To bylo o šetření času. Ostatně on to tam i řekl. Ale při volbě, a to se mi líbilo a to Vojtu, který je mimo jiné místopředseda Sněmovny, jako definuje, když se volil první místopředseda a Vojta Pikal věděl, že bude zvolen do republikového předsednictva, už i kvůli tomu výsledku v té volbě do předsednictva, tak doporučil Pirátům, ať volí na první místopředsedkyni Olgu Richterovou. Takže já si myslím, že takové chování v politice je úplně příkladné a i proto je Vojta ve straně oblíben, a proto, když něco řekne, tak to má svoji váhu.

A pane předsedo, myslíte si, že už jste dospělou stranou a že už na vás nesedí to, co komentátoři o vás často říkají, že jste batolata s plamenometem, protože z opozice všechno vypálíte, ale nejste schopni se s nikým domluvit?

To byl slavný výrok pana Jindřicha Šídla, já jsem ho viděl, když ho někdo zopakoval ve vaší redakci v komentáři k fóru. Lidé dostávají různé názvy, různé nálepky. A já si myslím, a je to vidět nejen na práci ve Sněmovně, kde ty naše priority prosazujeme, kdy většinu návrhů buďto navrhujeme s opozičními stranami, dokonce se stranami vládními a prochází nám a v koaliční spolupráci nám funguje koalice v Brně, jsme v koaliční spolupráci ve vedení Ostravy, v Praze.

No v Praze vám to občas zaskřípe.

Tak ta koalice plní svůj program. Občas vybublají nějaké, řekněme, spíše personální antipatie, které hlavně Piráti nějak moc nerozdmýchávají, ale když už to je na stole, co s tím máte dělat, takže já si myslím, že to je spíš takové, a mně to nevadí, je to dokonce zábavné označení, slyším o Pirátech říkat horší věci než batolata s plamenometem, ale mně je 40, když si někdo ve 40 myslí, že jsem batole, a strana, která je starší než vládní ANO.

Vy teď máte ambice porazit hnutí ANO a dostat se do vlády. Jak to chcete udělat, když ten váš strop, jak to sama nazvala europoslankyně Markéta Gregorová, je 15 procent?

Já jsem ve svém projevu hovořil o tom, že žádný takový strop není definován. Když se podíváme na potenciál, kolik by Piráti, kdyby všichni, co je zvažují, je volili, tak se hovoří o 20 procentech. A pořád se jako baví o tom, že musíte úplně vyhrát volby, abyste sestavil vládu. Tak to není, vládu podporují komunisté, kteří ve volbách vyhořeli, je v ní sociální demokracie.

Výsledek ANO se nebude opakovat

A kdo by podporoval vás?

Ale tak my jsme i po těchto volbách 2017 šli jednat o vládě, měli jsme povolební strategii, kterou voliči znali, šli jsme do toho s nějakými podmínkami. ANO mělo obrovský výsledek 2017, ten se nebude opakovat, to je mýtus.

A to berete teď kde?

Tak ekonomika se ochlazuje, ANO už teď má problémy financovat dlouhodobé náklady státu, investiční část rozpočtu je 0,1, ten stát stojí pořád víc a víc peněz a nic se neděje. Nepředvedli žádné reformy.

Ale žádný podklad, že by to hnutí ANO nedotáhlo na tento výsledek, nemáte, to je váš odhad, předpokládám?

Ale situace na politické scéně, ale zejména v životě občanů se vyvíjí.

Že z těch průzkumů to vypadá, že ANO má zhruba 30 procent.

Ale tak je dva roky do voleb, ve volbách předtím někdo tvrdil, že nepřelezeme tři procenta, ale situace se změní. A my cílíme na dobrý výsledek ve volbách, o vládě jsme vyjednávali už teď, podmínky pro to nebyly, kompetentní lidi máme, neustále na sobě pracujeme a už jsem dokázali, že se nebojíme ani exekutivy. Třeba Karlovarský kraj, v jeho vedení už jsme od minulých krajských voleb a na to se úplně zapomíná.

Nebojíte se exekutivy, ale s kým byste tedy vládli? Protože ODS vy nazýváte většinou, že to jsou kmotři, TOP 09 jste dost rozohnili výrokem, že by strana měla zaniknout a uvolnit místo, tak kdo vám tedy zbývá? Hnutí ANO předpokládám, že také není váš koaliční partner?

I v té předvolební strategii 2017, i v té další je to jasně definováno. My jsme řekli, že nepůjdeme s nedemokratickými stranami ani nepodpoříme vládu, která jejich hlasy bude používat. Tak v tuto chvíli je to SPD nebo KSČM. A pak jsme dali jasné podmínky a ty podmínky spolupráce tam byly. Nebude to vláda, která bude mít většinu ANO. Nebudou tam lidé, kteří mají korupční minulost nebo jsou ve střetu zájmů.

A když to obrátíme, s kým, pane předsedo, půjdete?

Ale vždyť to z toho vyplývá. Jsme ochotni vyjednávat se všemi stranami mimo těch nedemokratických. Ale ta otázka je přece personální. Já odmítám, že někdo řekne, my si rozdělíme ministerstva a od těch kandidátů, kteří ten post budou zastávat, jako že to je něco odděleného. Já prostě, když jsem viděl, kdo by byl potenciálně, než tedy došlo k rozpadu klubu ODS, respektive odloupnutí pana Václava Klause ml. a tak, kdyby měl být pan Klaus nominantem ODS na pozici ministra školství, tak by to přece byl problém.

A teď už ODS poté, co se odloupl pan Klaus a další, už není problém?

Jednak nevíme, s jakým výsledkem ty volby skončí, a jednak nevíme ty personálie. Sociální demokracie má třeba dobrého ministra Tomáše Petříčka na pozici zahraničí, ale pan Miroslav Toman, který je nominantem sociální demokracie, má také střet zájmů. Jako neoddělujme tyto věci, to vše potom probíhá v jednání po volbách a ta strategie naše je jasná a my se jí držíme.

Malé strany by se měly spojit

Ale vy tvrdíte, že chcete vládnout, proto se ptám, s kým byste vládli.

Ale vždyť voliči to slyší před každými volbami, tak si to odškrtněte. Stran je kolik v tuto chvíli? Zbývá ANO, ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL. Ty některé strany teď mají kolem pěti procent a já myslím, že i tím směrem šlo vyjádření Jakuba Michálka: pokud se nám nepodaří změnit volební systém, tak ty strany kolem pěti procent by měly možná zvažovat, vytvořit nějakou volební koalici nebo jít společně. Hovoří se, že STAN by nějakým způsobem integroval kandidáty TOP 09, snaží se o to v krajských volbách.

A STAN je vám teď nejbližší? Protože Vít Rakušan vystoupil na vašem sjezdu.

My spolupracujeme se všemi stranami, ostatně na obranu třeba nezávislosti státních zástupců jsme předkládali tu legislativu, co nepředložila vláda, s ODS, tam problém není. Ano, STAN, to jste se ptala, se definuje a funguje jako středová liberální strana. Piráti jsou středová liberální strana s akcentem na transparentnost, na funkční modely, to ti Starostové splňují. Ostatně Vít Rakušan poslal zdravici Pirátům, kde o tomto hovořil. My spolupracujeme třeba v Olomouci, dokonce i pro krajské volby. A u nás se hlasuje o koalicích, nakonec krajské sdružení Olomouckého kraje o jeden hlas neschválilo společný krajský postup se Starosty, já jsem tam zaznamenal i v tom projevu pana Rakušana, který nám poslal na celostátní fórum pirátské strany, výzvu k povolebnímu jednání po krajích. Ostatně STAN byla první strana, s kterou jsme vyjednávali po volbách do Poslanecké sněmovny společný postup.

Takže tam cítíte nejbližší možnou spolupráci v tuto chvíli s hnutím STAN?

Když si vezmeme ODS, KDU-ČSL a TOP 09, tak ze své definice i ze stanov se tyto strany profilují jako konzervativní strany. TOP 09 to má také na začátku stanov, že to je konzervativní strana, logicky tedy díváme se na liberální střed a tam je v tuto chvíli jenom STAN.

Vy chcete také plnou parou vyrazit na kraje, v tom vám má pomoci Lukáš Wagenknecht, který byl někdejší zaměstnanec Andreje Babiše na Ministerstvu financí. Nebojíte se, že vám znovu bude vyčítáno to téma AntiBabiš, protože Lukáš Wagenknecht má pověst takového babišobijce, řekněme?

To je strašně zvláštní historie. Tak já jenom krátce k Lukáši Wagenknechtovi. Andrej Babiš si ho přivedl na finance jako špičkového analytika, který bojuje proti korupci. A Lukáš Wagenknecht začal dělat svoji práci a to se samozřejmě panu Babišovi nelíbilo, tak ho vyhodil, zapudil. Lukáš Wagenknecht v minulém volebním období v posledních volbách do Senátu byl zvolen za Piráty, je to tedy pirátský senátor. A my máme volební výbor, což je skupina, tým, který připravuje věci pro volby, oslovuje kandidáty. A Lukáš Wagenknecht uspěl ve své kampani jako pirátský senátní kandidát a logicky tedy má kompetence k tomu, aby připravoval i část pro senátní volby, senátních kandidátů. A my máme v tuto chvíli 11 pirátských kandidátů již zvolených v jedenácti volebních obvodech na senátory a uvažujeme o podpoře tří nebo čtyř, kterou vyjednáváme. Já si myslím, že Lukáš Wagenknecht je velmi kompetentní, a prostě když největší průšvihy ve střetu zájmů holt dělá premiér, tak to řešíte, nehledě na to, kdo je v tu chvíli premiér.

Jestli tím nedáváte zase Andreji Babišovi zbytečnou munici, kdy vám bude říkat: Podívejte se, koho vy tam máte, vy máte jediné téma AntiBabiš.

Já jsem dneska četl konečně, že u Pirátů vlastně slovo Babiš na sjezdu skoro nezaznělo. My jsme vznikali ve chvíli, kdy Andrej Babiš ještě kšeftoval s politiky sociální demokracie a budoval své impérium.

Ale kampaň jste měli postavenou na autobuse, ve kterém jste měli obrázky různých politiků.

Tam byl zábavný autobus, všichni byli tedy v civilu, byly tam karikatury a seděli tam lidé ze sociální demokracie. Seděli tam lidé, kteří byli ve vládě za KDU-ČSL a pak třeba za TOP 09. Byla to součást kampaně.

Taková kampaň se bude opakovat, pane předsedo, nebo máte připravenou jinou, jak chcete dobýt kraje?

My lidi nenudíme. Já myslím, že naše kampaně jsou vždycky hodnoceny jako nejpozitivnější a nejvíc racionální. Přesně takovou kampaň uděláme a máme už teď lídry krajských kandidátek, které jsme představovali i na celostátním fóru včetně medailonků, oni tam měli i své vize pro kraj. Takže já si myslím, že ta kampaň bude opět pirátská a bude funkční a nebude to oblepení republiky billboardy za desítky milionů.

A budete v ní zmiňovat právě i třeba premiéra Andreje Babiše, nebo se toho vyvarujete?

A tak my to nějakým způsobem neměříme, my jsme od začátku měli jasný program, protikorupční, už před deseti lety, než se Andrej Babiš vůbec rozhodl, že bude dělat politiku. Tenkrát vládly jiné strany, byly tady průšvihy typu Skarta, byly tady úplně jiné kauzy, pak přišel pan Babiš a ten to teď dotáhl až do takových rozměrů, že dochází k privatizaci státu. My to řešíme a náš program není AntiBabiš.

Nepomohlo vám, ale téma AntiBabiš k tomu, že jste ty volby nakonec vyhráli?

My jsme na tom kampaň rozhodně nestavěli, ani na kritice Babiše. Když řešíme věci, řešíme je konkrétně, ostatně celá věc střetu zájmů v České republice ohrožuje finance našich lidí. To nejsou peníze Andreje Babiše. Odpracovali jsme to na domácí půdě s ministerstvy, s Piráty, ne nějakým pořváváním od pultíku. A vidíte, i vy se mě tady ptáte na Andreje Babiše. Já bych mohl mluvit o tom, co nabízíme v krajských volbách, jaké jsou naše vize pro 2021, ale vy jste se k tématu AntiBabiš dostala skrz pana Wagenknechta.

Ano, protože pan Wagenknecht je spojen s velkou kritikou Andreje Babiše. Stačí si projet jeho Twitter, proto se na to ptám.

Ale pan Wagenknecht už je zvolen do Senátu, on nikam nekandiduje. Zvládl výborně svoji senátní kampaň. Je ve volebním výboru, který si ho zvolil sám. Ve volebním výboru je spousta lidí. Lidí z mediálního odboru, naši politici, krajští koordinátoři kampaní a Lukáš Wagenknecht tam byl zvolen jako šéf, který se zabývá přípravou kampaně, jejím financováním a koordinací.

Neškodí Pirátům vaše velká otevřenost? Například to, když se diskutovalo, jestli Jakub Michálek je vlastně arogantní diktátor nebo jenom pracovitý poslanec, který má vysoké nároky i na ostatní?

Já si myslím, že Piráti vznikli na otevřenosti, je to naše největší výhoda. Občas to má nějaká úskalí, třeba i mediální dezinterpretace nějakého kroku. On ten systém je poměrně jednoduchý, ale je třeba si přečíst, o čem se hlasuje, jakým způsobem funguje nominace a odvolávání.

Ale k voličům se může dostat jenom ta zkratka, protože asi nebudou třeba procházet všechna vaše fóra a příspěvky k diskuzi.

Já se nebojím kdykoliv a v jakémkoliv rozhovoru to vysvětlovat. A myslím si, že když na něčem založíte politiku a tvrdíte, že politik by se měl zodpovídat voličům, tak bychom neměli dělat nějaké zákulisní hrátky. Ostatně situace v jiných stranách je daleko dramatičtější. Když se podíváte, ti politici si jdou doslova po krku. My prostě máme nějaký problém, tak ho řešíme, pak se o něm hlasuje. Myslím, že jsme na tom v pirátské straně třeba ve vztahové rovině vesměs všichni velmi dobře. Ostatně celostátní fórum bylo přátelské, novináři byli překvapeni, jak je to otevřené, a to je ten benefit, nikoliv nějaká nevýhoda.

Tak to vám možná ostatní strany můžou závidět, nicméně jste rád, že Jakub Michálek, na kterého se snesly některé kritické ohlasy uvnitř strany, nakonec do vedení Pirátů nekandidoval?

Ona je důležitá časová souslednost. Na konci roku se hlasovalo o odvolání Jakuba Michálka a on nebyl odvolán.

S obměnou předsednictva jsem spokojený

Zůstal, ale nechtěl už kandidovat na prvního místopředsedu.

Ale ano. To on oznámil už někdy v půlce minulého roku. Ostatně těžiště jeho práce leží v poslaneckém klubu, kde se minulý týden volil předseda poslaneckého klubu a Jakub Michálek ho obhájil. Takže on řekl, že to těžiště své práce vidí ve Sněmovně, což bylo známo a ty dvě věci spolu nesouvisí.

A ono rád, nerad. Prostě členové nominují lidi do předsednictva a pak o nich hlasují všichni členové strany. I to celostátní fórum není delegátské, že by tam jeli nějací vybraní zástupci. Bylo tam na místě 700 lidí, ne všichni byli členové. Já jsem s volbou předsednictva velmi spokojen. Došlo tam k zajímavé obměně, kdy předtím jsme tam byli všichni zároveň ještě poslanci, Mikuláš Peksa v té době i europoslanec. A teď tam máme novou posilu Martina Kučeru, který roky vede administrativní odbor Pirátů. Dnes už jsme měli první jednání předsednictva, v neděli jsme se setkali. A opět ten zápis bude veřejný, takže se každý může podívat, co v pondělí po sjezdu Piráti řešili.

Tak to si diváci mohou samozřejmě přečíst. Vy jste ale zmiňoval europoslance, právě Jakub Michálek byl na fóru velmi hlasitě slyšet v rámci své kritiky toho, že europoslanci nechtějí zveřejnit platy svých asistentů. Ti se brání tím, že jim to neumožňuje zákon. Je to teď Piráti versus jejich europoslanci?

To rozhodně není. My jsme v neděli s předsednictvem hledali, kde jsou limity evropské legislativy. Na úrovni Evropské unie jsou třeba věci týkající se ochrany osobních údajů nebo i zvyklosti opřené o to, že se na evropské úrovni neděje takový klientelismus jako třeba v domácí politice. My proto hledáme nějaké hranice maximální transparentnosti, což rozhodně nebylo žádné vyjádření nedůvěry vůči evropskému týmu. Na webu jsou zveřejněna účetnictví poslaneckého klubu, evropského poslaneckého klubu, jsou tam smlouvy, které podepsali, faktury, které ten klub vykazuje, jsou tam i transparentní účty všech poslanců. Teď ta diskuze je, zda to jde ještě dotáhnout dál. A my jsme to v neděli spolu řešili a myslím si, že ta věc dojde ještě k nějakému posunu. Některé věci jsou třeba na webu Evropského parlamentu, tak je tam prolinkujeme, aby se člověk mohl podívat, kde je to definováno.

Já jí to nevěřím. My jsme ten problém s její nominací měli ještě předtím, než se na veřejnost dostalo to spoluautorství článku s panem Urválkem a to její vyjádření je asi na takové úrovni, když se Andrej Babiš při oslavách nebo kolem 17. listopadu nebo někdy předtím vymlouval, že vůbec nevěděl, že lidé byli za komunistů perzekvováni.

Na druhou stranu váš místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal zase tvrdil, že nevěděl, kdo to byl normalizační básník Karel Sýs, jehož nominaci jste také odhlasovali.

Tak to je trochu rozdíl, odhlasování pana Sýse byla skutečně chyba. My jsme se k tomu postavili, Vojtěch Pikal také. Protože on předkládal jednotlivé návrhy, ono pak bylo hlasování posunuto na dřívější termín, takže jsme ani na klubu neprošli jednotlivá jména a hlasovalo se spousta jmen po jednom. A srovnávat básníka Sýse a ještě očekávat, že jeho výtvory nebo básně bude znát člověk, kterému je třeba 30 nebo 35, s panem Urválkem nelze.

Na druhou stranu je to místopředseda Sněmovny, který vám dával ten návrh, abyste pro to hlasovali.

Jak jsem řekl, bylo předsunuto hlasování o jednotlivých jménech a návrzích. A klub to nestačil v danou chvíli projednat. Myslím, že by tam byli i lidé, kteří třeba sledují i tu část literatury, a ti by to zaznamenali. Ale já bych rozhodně nesrovnával to, že někdo v podstatě kooperuje s Urválkem v době, která souvisela s kauzami paní Horákové.

Reklama

Doporučované