Hlavní obsah

Nový stratég Pirátů: Problémem není jen Babiš, ale i Kellner a další korporace

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Lukáš Wagenknecht během svého projevu na pirátském sněmu.

Reklama

Spustil vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, vedení ČEZu zase zatápí svým šťouráním v neúspěšných kšeftech na Balkáně. Senátor Lukáš Wagenknecht se v roce 2018 za Piráty dostal do Senátu. Na sněmu Pirátů Seznam Zprávy zjistily, že Wagenknecht nedávno vstoupil do strany. A hned získal strategickou funkci – stal se šéfem volebního výboru a bude pomáhat se strategií ke krajským, senátním a sněmovním volbám. V rozhovoru pro Seznam Zprávy Lukáš Wagenknecht řekl, že cílem je oslabení obřích korporací působících na území Česka.

Článek

Senátorem za Piráty jste byl zvolen už v roce 2018, do strany jste vstoupil teprve nedávno. Co vás k tomu přimělo?

S Piráty spolupracuji delší dobu, jsme na stejné vlně. Postupně mě integrovali do volebního procesu.

Jakým způsobem?

Piráti potřebovali pomoci ohledně senátních voleb, se kterými jsem měl už dobré zkušenosti díky svému zvolení. Takže loni v létě jsem se rozhodl, že v letošních senátních volbách pomohu. Poslední kapkou k mé integraci bylo, že jsem vstoupil do strany.

Co budete straně doporučovat?

Stal jsem se předsedou volebního výboru, což je poradní orgán. Dlouhodobě se budeme snažit o vyhledávání kompetentních a talentovaných osobností, které by za nás kandidovaly. Teď třeba řešíme krajské a senátní volby.

Předseda Ivan Bartoš ohlásil, že chce vypilovat program pro celou Českou republiku. Oproti minulosti na sněmu tolik nezní téma antiBabiš. Vy jste jeden z nejhlasitějších kritiků premiéra Babiše. Jak tyto dva pohledy na politiku půjdou k sobě?

Nelze nasunout centrální témata na krajskou problematiku, ta je trochu jiná. Chceme být blízko lidem, které trápí zdravotnictví, dálnice či obchvaty větších měst.

Když se bavíme o centrální úrovni, problém zdaleka není jen Andrej Babiš, ale korporativismus jako takový. V poslední době se jako problém začal ukazovat Petr Kellner, skupina PPF a jejich čínské zájmy. Cílem Pirátů je chránit slabé, silní mají být v rámci rozhodování o chodu státu upozadění.

Před časem jsem zmínil, že problémem Česka je state capture (převzetí státu) holdingem Agrofert. Teď bych upozornil na problém korporativismu.

Takže chcete bojovat proti tomu, když v Česku odvádí minimální daně například Google?

Přesně tak. Opakuji, že problémem není jen Andrej Babiš. Jen to u něho bije do očí, protože je premiér.

Jaké jsou vaše ambice uvnitř Pirátů?

Bohatě mi stačí předseda volebního výboru.

Takže šéf strany Ivan Bartoš se zatím nemusí ohlížet přes rameno?

Ne, to je nesmysl. Byl by přece bizár se teď ve straně někam drápat.

+17

Reklama

Doporučované