Hlavní obsah

První rozhovor Piráta Bartoše po svém vítězství: Hrr na kraje

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Ivan Bartoš po znovuzvolení předsedou České pirátské strany.

Reklama

Ivan Bartoš uhájil pozici šéfa Pirátů. Stranu by měl provést volbami do krajských zastupitelstev a do Sněmovny. V rozhovoru pro Seznam Zprávy vyjádřil přesvědčení, že lze vybudovat stranu, která zaujme většinovou část populace, aniž by přitom sklouzla k populismu. A doufá, že po krajských volbách Piráti obsadí i hejtmanská křesla.

Článek

Slovy klasika: Také jste své znovuzvolení opravdu nečekal?

Měl jsem nominace z většiny krajů. Když jsem se nemohl dostavit na krajské schůze fyzicky, připojil jsem se aspoň telekonferencí. Žádal jsem členy strany o nominaci s přesvědčením, že má pozice je přínosná pro stranu. Věřil jsem, že umím kolegy přesvědčit – a výsledek volby ukazuje, že se mi to docela podařilo.

Co si odnesete z hlasů, které na úkor vás preferovaly vaše protikandidáty?

Jedním z hlavních cílů naší strany je zvýšit kompetenci na úrovni členské základny. Musíme připravit naše budoucí politiky, pro nás jde o stěžejní úkol. Nemyslím si, že by se cíle mé či Vojtovy a Mikulášovy lišily, rozdíl je spíše v tom, že každý jsme trochu jiný.

Proti vám kandidovali vaši kamarádi Vojtěch Pikal a Mikuláš Ferjenčík. Nebyla jejich kandidatura jen naoko, aby pak nikdo nemohl říkat, že jste stranou jednoho muže jako ANO nebo Trikolóra?

I podle toho, kolik hlasů obdrželi, to byla plnohodnotná kandidatura. Je vidět, že členové jejich témata a osoby vnímali jako důležité a kvalitní. Základ demokracie je, že každý hlas má být zastupován a být slyšet. Vojta i Mikuláš nasbírali v krajích dostatek nominací, takže lidé se zajímali o jejich pohled a názor. Byl to férový souboj. Ano, jsme kamarádi, ale naše strana je postavena na kooperaci a spolupráci, nikoliv na vnitrostranické soutěži, to je prostě fakt. Je naším benefitem, že si nejdeme po krku a nepřetahujeme se o pozice.

Sjezd Pirátů sledujeme online:

Do toho ale moc nezapadá mela, která se ve vaší straně strhla kolem místopředsedy Jakuba Michálka a hlasování o jeho odvolání. Považujete toto turbulentní období za nejtěžší od vstupu Pirátů do Sněmovny?

Nepovažuji. Za turbulentní to označují zejména média. Jenže Piráti mají od svého vzniku institut členského podnětu. Když chce člen něco změnit a najde v základně dostatečnou podporu, tak o tom jedná celostátní fórum. Může to být nominace do volby předsedy stejně jako návrh na odvolání vedení strany.

Když jste v daném období dle preferencí druhá nejsilnější politická strana, holt jsou na vás namířeny reflektory. Někdo to považoval i za náš destabilizační prvek. Jenže právě díky tomu, že členové mohou modulovat chod strany, tak rosteme a zároveň se neštěpíme. Vezměte si, jak poslanecký klub ODS opustil pan Klaus se svými lidmi, k něčemu podobnému došlo i v SPD. My si to umíme vyříkat a vyjasnit, Jakub Michálek tehdy svou pozici uhájil.

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Ivan Bartoš během rozhovoru s reportérem Seznam Zpráv Ondřejem Koutníkem.

Říkáte, že chcete vládnout. Představte si, že by se najednou na pirátském fóru hlasovalo o odvolání Piráta, který by seděl ve vládě. Není to z hlediska stability trochu risk, když si takto můžete odstřelit třeba ministra?

Stanovy a jednací řády jsou věc, které musíte navrhovat s rozmyslem. Vnitrostranická demokracie a podněty nefungují tak, jak vy naznačujete. Nikdy jsme nešli konfrontační cestou, ale cestou nápravy. Nestalo se, že bychom si odstřelili radní, kteří se za Piráty podílejí na chodu Prahy, Ostravy nebo Brna. Je to korektivní nástroj, který vylepšuje, ne destabilizuje. Deset let se nám potvrzuje, že naše instrumenty nás sjednocují a posilují.

Prohlásil jste, že chcete získat v krajských volbách 100 mandátů. To by v posledních krajských volbách znamenalo celorepublikově kolem dvanácti procent hlasů. Nebylo by to nyní málo?

Máme vysoký potenciál pohybující se přes 20 procent. Ve volbách do Sněmovny v roce 2017 jsme tehdejší potenciál naplnili, od té doby dále rosteme. Myslím ale, že počet krajských mandátů je jakési měření pro veřejnost. Krajské volby budou rovněž i hlasováním o naší celorepublikové politice ve Sněmovně. Klademe si realistické cíle. V evropských volbách jsme měli za cíl získat 300 tisíc hlasů, nakonec jsme jich měli ještě o 30 tisíc víc, což ani tak nestačilo na druhé místo, o které jsme usilovali.

Kolik hejtmanů byste si přál?

To nejde dopředu odhadnout. Výsledek ve volbách není jediná rozhodující věc, pak totiž přichází jednání o koalici. Pokud jdeme do exekutivy, máme dopředu stanovené podmínky. V roce 2017 jsme měli podmínku, že nepůjdeme do vlády, ve které by mělo většinu hnutí ANO. Volby dopadly tak, že taková situace byla nerealizovatelná. Sociální demokracii naopak převaha ANO nevadila, a tak s hnutím uzavřela vládní koalici, ve které se stala přívěškem s upadajícími preferencemi. Teď zbývá skoro rok do krajských voleb, povolební strategii teprve určíme.

Jste ve Sněmovně, Evropském parlamentu a na pražské radnici. Asi byste se rádi uhnízdili i mezi hejtmany, ne?

O takové ambici jsem mluvil, vyjednávání na úrovni hejtmanů ale bude o výsledcích v krajích, ne o tom, co by si přál předseda strany. Budeme samozřejmě mířit na co nejlepší skóre.

Máte vytipované regiony, které by se vám strategicky hodilo ovládnout – třeba směrem ke sněmovním volbám v roce 2021?

Chtěl bych, aby se pirátská politika propsala ve všech regionech (smích).

Jsem třeba rád, když ve městech nebo i ve Sněmovně je program Pirátů inspirativní pro ostatní strany a hnutí. Vždyť vláda předkládá naše původní návrhy a vydává je za své. Nebo když některá zastupitelstva vysílají svá jednání skrze stream, nebo že se zveřejňují smlouvy, aniž by to původně zákony požadovaly. Jsem rád, že ostatní hráče inspirujeme.

Cílem je, aby se naše politika děla, což se může stát i v situaci, že Piráti skončí v opozici krajského zastupitelstva. Voliči vidí, jakým způsobem fungujeme v největších městech, kde jsme ve vládě – ať už v Praze, Brně nebo tady Ostravě.

Řekl jste, že chcete mít program pro celou Českou republiku. To zní stejně, jako když premiér Andrej Babiš spustil kampaň Lepší Česko pro všechny obyvatele. Máte stejnou strategii jako ANO – stát se takzvanou catch-all party?

Andrej Babiš svůj program po volbách nemusel ani ukázat. Vzal si marketingové specialisty a odprezentoval vámi zmiňované nicneříkající slovo. Měl volební úspěch, protože do kampaně nasypal sto milionů korun.

Náš program je koncipovaný pro českou společnost, nejsme stranou pro specifickou skupinu. Navrhujeme opatření v oblasti vzdělávání, která mají přímý dopad na generaci seniorů za 30 let. To, kolik si teď lidé vydělají, ovlivní, jaký důchod tato generace bude mít, nebo zda budou mít vlastní bydlení.

Nejsme catch-all party, jejímž smyslem jsou líbivé a vágní formulace. Nejsme populisté, ale strana fungující na základě dat a analýz. Chceme lidem ukázat, že naše opatření fungují.

Vyhlásil jste cíl vládnout této zemi. Jak toho chcete dosáhnout? I nadále platí, že je pro vás nepřijatelná vládní koalice, jejíž součástí by byl i současný premiér Andrej Babiš, jehož ANO konstantně udržuje preference kolem třiceti procent?

Řekl jsme, že nebudeme součástí vlády opírající se o nedemokraty a extremisty. To nyní vylučuje SPD i KSČM. Ve vládě mohou být jen lidé, kteří nemají korupční minulost a nejsou ve střetu zájmů.

A co kdyby žalobci nakonec zastavili stíhání Andreje Babiše a evropské audity zmírnily svá tvrzení o jeho střetu zájmů?

To, jestli audit bude, nebo nebude, na jeho historii a kvalitě vůbec nic nemění. Ve střetu zájmů ale není jen Andrej Babiš, ale třeba i ministr zemědělství za ČSSD Miroslav Toman. Možná i proto je sociální demokracie tak laxní v přístupu ke střetu zájmů předsedy vlády.

Anketa

Zvažujete, že svůj hlas v příštích volbách odevzdáte České pirátské straně?
Ano
31,8 %
Ne
68,2 %
Celkem hlasovalo 2593 čtenářů.

Reklama

Doporučované