Hlavní obsah

Dotace pro ČEZ i Lovochemii místo menších firem. Lobboval za ně poslanec ANO

Foto: Profimedia.cz

O peníze z evropského fondu žádá i chemička z koncernu Andreje Babiše.

Reklama

Dotace z fondu EU mají pomáhat malým a středním podnikům v regionech postižených útlumem těžby uhlí. Podle poslance ANO Jaroslava Bžocha by na ně ale měly mít právo i velké firmy včetně těch z Agrofertu, píše iRozhlas.

Článek

Chystaný Fond pro spravedlivou transformaci se řešil letos v březnu na sněmovním výboru pro evropské záležitosti. Výbor přijal usnesení, podle kterého by evropské dotace určené pro malé a střední podniky měly čerpat i velké firmy. Podle záměru by to totiž mělo být možné po pečlivém zvážení a jen v nejnutnějších případech.

Za návrhem má podle serveru iRozhlas stát poslanec ANO Jaroslav Bžoch, který považuje omezené podmínky pro čerpání fondu na malé a střední podniky za diskriminační. Výbor rovněž odmítá, aby Česko v rámci plánů muselo dodat výčet velkých firem, které hodlá podpořit. Své doporučení už poslal i do Bruselu.

Podle serveru jsou na seznamu adeptů na unijní peníze, kterému dala v říjnu vláda zelenou, převážně velké firmy, jako je Křetínského United Energy, Cínovecká deponie podnikatele Karla Janečka, ČEZ i Lovochemie z koncernu Agrofert Andreje Babiše.

Na plány na čerpání dotací pro Lovochemii jsme už dříve upozornili ZDE. Žádat by se v jejím případě mělo o více než šest miliard korun. Pomoc byznysu šéfa hnutí ANO ale poslanec Bžoch odmítá.

Reklama

Doporučované