Hlavní obsah

Dotaci od Středočeského kraje chtějí další poškození z kauzy H-System. Sdružení Maják žádá 350 tisíc

Foto: Profimedia.cz

Poškození klienti H-Systemu (archivní snímek).

Reklama

Na středočeský krajský úřad se s žádostí o dotaci na právní služby obrací další část poškozených klientů zkrachovalé firmy H-System. Sdružení Maják, které zastupuje šedesát věřitelů H-Systemu, usiluje o 350 tisíc korun na právní služby.

Článek

Maják postupuje stejně jako Stavební bytové družstvo Svatopluk – další zástupce poškozených z H-Systemu, jemuž středočeští radní slibují dotaci ve výši 750 tisíc korun. Určena má být na právní zastoupení šedesátky lidí, jimž na základě rozsudku Nejvyššího soudu hrozí vystěhování z domů v Horoměřicích.

Dotaci pro Svatopluk má schválit středočeské krajské zastupitelstvo na svém pondělním zasedání. Peníze mají sloužit na financování právní pomoci pro horoměřické klienty Svatopluku. Družstvo se nechce smířit s rozsudkem o jejich vystěhování, podalo stížnost k Ústavnímu soudu, takže se čeká další pokračování dvacetileté právní pře.

Spory ale vedou i další klienti.

Maják chválí kraj 

„Sdružení (Maják) touto žádostí reaguje na velmi pozitivní přístup Krajského úřadu Středočeského kraje, kdy radní doporučili zastupitelům schválit účelovou dotaci pro SBD Svatopluk, které sdružuje další skupinu klientů bývalé společnosti H-System. Tohoto pozitivního kroku si sdružení velmi cení a vidí v něm jednu z mála podpor státních orgánů postiženým klientům za posledních 20 let,“ píše se v dopise Majáku, který má Seznam k dispozici.

Maják dále píše, že 20 let podniká právní kroky k dohledání majetku, z něhož by se daly hradit škody bývalých klientů. A dále kroky, které by vedly k jejich odškodnění za průtahy v soudních řízeních a za něž se představitelé justice opakovaně omlouvali.

„V této souvislosti sdružení (Maják) hradí nemalé částky na právní zastoupení v jednotlivých kauzách, v současné době uhradilo částku ve výši 114 700 Kč advokátní kanceláři Mgr. Petra Řeháka za zastupování v řízeních vedených u Obvodního soudu pro Prahu 2 o náhradu nemajetkové újmy,“ píše se v dopise. Členové Majáku se také účastní sporů souvisejících s osobním konkurzem zakladatele H-Systemu Petra Smetky. A vedou řadu dalších sporů, takže je čekají výdaje na právní zastoupení v celkové výši 200 až 250 tisíc korun. Proto Maják žádá kraj o 350tisícový příspěvek. Stejně jako v případě dotace pro Svatopluk navrhuje, že by se jim peníze proplácely na základě předložených dokladů o provedených právních službách.

Pod dopisem jsou podepsaní členové jeho představenstva Jitka Drunecká a Tomáš Rozsypal.

Proč nechce stát odškodnit klienty H-Systemu?

Pořad Reportéři Seznamu o krachu H-Systemu.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

Maják a Svatopluk 

Maják vznikl v roce 1998 v době krachu H-Systemu, stejně jako družstvo Svatopluk. Zastupuje ho známá advokátka Hana Marvanová (kandidátka do vedení hlavního města Prahy v podzimních volbách). Zatímco Svatopluk zastupuje 556 klientů, Maják je téměř desetkrát menší.

Většina členů Svatopluku, lidé z Majáku i další klienti H-Systemu bydlení na základě dohody s touto firmou nikdy nezískali a pouze vymáhají své nároky v konkurzu. Zhruba 160 členů Svatopluku své domy svépomocí dostavělo a někteří z nich je odkoupili z konkurzní podstaty po dohodě s konkurzním správcem.

Šedesátka z nich v osmi bytových domech v Horoměřicích se ale na podmínkách odkupu nikdy nedohodla. Svatopluk se léta soudí, aby jim jejich dvakrát zaplacené domy zůstaly.

Reklama

Doporučované