Hlavní obsah

Oběti H-Systemu odkryly karty. V bance mají 29 milionů korun

Reklama

Bytové družstvo Svatopluk, jemuž chce Středočeský kraj poskytnout až milionovou dotaci na právní pomoc, zdaleka není nemajetné. Na bankovních kontech má téměř 29 milionů korun.

Článek

Vyplývá to z účetní závěrky za loňský rok, kterou Svatopluk čerstvě zveřejnil v obchodním rejstříku.

Podle dokumentu družstvo loni prodělalo 641 tisíc korun a jeho celková ztráta za předchozí roky se vyšplhala na 208 milionů.

„Peníze patří klientům“

Otázka je, odkud pocházejí a na co jsou určeny peníze, které má družstvo v bance. A proč je nelze použít na právníky a soudní poplatky, takže Svatopluk musí žádat krajský úřad o zvláštní dotaci.

Podle zástupce družstva Svatopluk Martina Junka pocházejí peníze z takzvaného částečného rozvrhu v konkurzu H-Systemu.

Družstvu svěřilo své pohledávky 556 lidí, průměrně uplatňují nárok ve výši kolem milionu korun. Konkurzní správce v minulých letech Svatopluku vyplatil při dvou dílčích vypořádáních konkurzu přes 40 milionů korun. Jak už dříve řekl bývalý šéf SBD Svatopluk Ivan Král pro MF DNES, družstvo z toho vyplatilo podíly 80 až 85 procent klientů.

Nechalo si na účtech peníze těch, kteří své byty dostavěli svépomocí a chtějí je z konkurzní podstaty odkoupit. A dále těch, na něž se ve Svatopluku nepovedlo dohledat kontakty. Zbylé peníze z konkurzu jsou tak uloženy v bance.

Kromě toho členové družstva platí členský poplatek a ti, kteří bydlí ve svépomocně dostavěných domech a bytech, nájemné.

Družstvo ze svých příjmů hradí provoz, přebytky ukládá v bance.

Podle Martina Junka ale není možné použít peníze z kont Svatopluku na právní pomoc, a tak družstvo vítá příslib dotace z kasy Středočeského kraje, jak navrhuje hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Reportéři Seznamu o případu H-System:

Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

„Ty peníze nejsou Svatopluku, jsou našich klientů, kteří by si z nich rádi koupili své domovy,“ říká Junek. „Já sám jsem si také nenechal svůj podíl z částečného rozvrhu vyplatit. Jsou to peníze na bydlení, nemůžeme je utrácet za právníky,“ dodává.

Na právníky ne, na lobbing ano 

Zatímco na právní pomoc žádá Svatopluk o příspěvek Středočeský kraj, na politický lobbing je dává ochotněji.

Podle dokumentů, které se objevily v jedné ze soudních pří vedených Svatoplukem, platilo družstvo například v únoru roku 2015 „za PR služby“ a za „slyšení v Senátu“ celkem 20 tisíc korun Tereze Melišové, specialistce na public relations.

Melišová – podle referencí na své vlastní webové stránce – pracuje pro senátora Jiřího Čunka, který se v kauze poškozených klientů H-Systemu dlouhodobě angažuje.

Jejím klientem byla i Strana svobodných občanů (nikoliv SPO, jak jsme v původní verzi textu omylem uvedli - pozn. red.).

Martin Junek v rozhovoru pro Seznam potvrdil, že Svatopluk Melišovou platil. „Za PR poradenství utrácet musíme, protože musíme o naší situaci přesvědčovat veřejnost. Jinak by nás sežrala konkurzní mafie,“ řekl. S lobbistkou Melišovou podle něj družstvo spolupracuje i v současnosti. „Teď s ní ale žádný kontrakt nemáme, pomáhá nám příležitostně. I díky její pomoci se nás politici občas zastávají,“ říká zástupce Svatopluku.

Záhadné účetnictví

Závěrka a rozvaha za rok 2017 jsou po dlouhé době první dokumenty, které Svatopluk o svém hospodaření zveřejnil. Dlouho byly poslední účetní doklady družstva, dohledatelné v obchodním rejstříku, ty z roku 2013. Družstvo tím porušuje zákon.

Dokumentace za loňský rok ale vzbuzuje řadu otazníků. Vypadá to například, že téměř 30milionovou částku Svatopluk shromáždil za jediný rok. Za rok 2016 totiž ve zmíněném dokumentu v kolonce „Finanční majetek – účty v bankách“ vykazuje družstvo, zastupující 556 klientů zkrachovalé firmy H-System, čistou nulu. Peníze z částečného rozvrhu přitom konkurzní správce Svatopluku naposledy vyplácel v roce 2014. Kde tedy miliony klientů do loňska ležely, není jasné.

Podobné nesrovnalosti vykazuje i položka „aktiva“, která má odrážet veškerý majetek družstva. Loni spravoval Svatopluk aktiva ve výši 149 milionů korun, předloni ale byl jeho majetek v minusu 804 tisíc. A v roce 2013 činila aktiva 644 miliony.

Jak je to možné, nebyl Martin Junek schopen z hlavy bez hlubšího studia účetnictví vysvětlit. Slíbil ale na toto téma Seznamu poskytnout rozhovor, jakmile se s dokumenty blíže seznámí.

Reklama

Související témata:

Doporučované