Hlavní obsah

Dotační úřad byl k majiteli Čapího hnízda mimořádně shovívavý. Jiní musí peníze vrátit rychleji

Jak to, že majitel Čapího hnízda má tak dlouho dobu na vrácení neoprávněně čerpaných peněz?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zatímco majitel Čapího hnízda může 50 milionů vrátit do 56 dnů, jiné dotační úřady většinou chtějí peníze zpět do 15 až 20 dnů.

Článek

Šestapadesát dní – doba, kterou dostal vlastník Čapího hnízda na vrácení 50 milionů korun, je v porovnání s tím, jak v podobných případech postupují jiné dotační úřady v Česku, výjimečná.

V jiných regionech v obdobných kauzách, kdy chtějí úředníci dotace zpět kvůli vyšetřování policií nebo jinému vážnému pochybení, mají žadatelé o peníze čas většinou kratší.

„V našem případě je to patnáct dní,“ prohlásil Artur Zatloukal, který je ředitelem dotačního úřadu pro Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina.

Třeba na severozápadě Čech nebo dotační úřad pro Liberecký, Pardubický a Královéhradecký kraj pak dávají dvacet dnů na vrácení dotace. A v dalších regionech je situace podobná.

K prodloužení lhůty dochází jen výjimečně. Dotační úřad pro Ústecký a Karlovarský kraj to udělal v jediném případě. Úřad pro Vysočinu a jižní Moravu pak ani jednou.

Kdo zaplatí 50 milionů korun za Čapí hnízdo:

Současný vlastník Čapího hnízda společnost Imoba patřící do koncernu Agrofert dostal nejdříve třicetidenní lhůtu a ta mu byla tento týden prodloužena až do 29. června.

„Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy využívá tento postup jen v případech, kdy o to příjemce dotace požádal a kdy lze důvodně očekávat, že příjemce dotace v prodloužené lhůtě dotaci vrátí,“ zdůvodnila tento krok mluvčí úřadu Klára Fronková.

Dotační úřady však shodně uvádějí, že když nechce příjemce dotace peníze vrátit, začnou je obratem uplynutí lhůty vymáhat. „Úřad rozhoduje v daňovém řízení o uložení odvodu a penále za porušení rozpočtové kázně,“ prohlásil mluvčí ústeckého dotačního úřadu Pavel Žinčík.

Tedy vedle samotného vrácení poskytnutých peněz požadují rovněž uhrazení i pokuty navíc. To může být v některých případech až do výše sta procent dotace.

Proti tomu je možné se ještě podle právníka Martina Šestaubera z dotačního úřadu pro Plzeňský a Jihočeský kraj odvolat k Ministerstvu financí. V kauze Čapí hnízdo by tak mohla případ řešit podřízená ministryně z vlády premiéra Andreje Babiše, navíc nominovaná ANO.

Jak bude středočeský úřad v případě Čapího hnízda postupovat dále, nechce jeho vedení v současné době komentovat. A firma Imoba zatím nepotvrdila, jestli 50 milionů vrátí.

Dotace na Čapí hnízdo: Blíží se promlčení:

Video: Slonková, Seznam Zprávy

Politici ale upozorňují, že za několik měsíců končí lhůta, po které dojde k promlčení dotace.

Kvůli projektu Čapí hnízdo je z dotačního podvodu obviněn premiér v demisi Andrej Babiš a spolu s ním dalších šest lidí, mezi něž patří i Babišova manželka či dvě jeho dospělé děti.

Reklama

Doporučované