Hlavní obsah

Drahoš bude kandidovat na prezidenta, má obavy o osud české demokracie

Jiří Drahoš o sobě.

 

Reklama

Bývalý předseda Akademie věd ČR je tak pátým kandidátem na prezidenta.

Článek

Ještě před pár dny vedl Akademii věd, nyní poprvé na veřejnosti vystoupil jako uchazeč o funkci hlavy státu.

Jiří Drahoš v besedě s občany Jablunkova v Moravskoslezském kraji oznámil, že bude kandidovat na prezidenta. Jako první o tom informoval server Aktuálně.cz.

„Já jsem tady hlavně proto, abych vám oznámil, že jsem se rozhodl kandidovat na prezidenta České republiky," cituje server Drahoše, který si vzápětí pozval na pódium manželku a jednu z dcer.

Drahoš uvedl, že se bude o funkci ucházet jako nezávislý kandidát a nevyužije možnosti stát se oficiálním kandidátem konkrétní politické strany nebo hnutí.

„Hlavním důvodem mé kandidatury jsou mé obavy o osud novodobé české demokracie. Není mi lhostejný nárůst extremismu a populismu a jisté občanské apatie vůči základním demokratickým hodnotám," uvedl v tiskové zprávě.

O Jablunkově mluvil Drahoš i v rozhovoru pro Seznam Zprávy, to ještě v době, kdy vedl akademii a o kandidatuře hovořil v podmiňovacím způsobu.

Pusťte si celý rozhovor s Jiřím Drahošem:

Video: Jiří Kubík

Do boje o Hrad se zatím oficiálně přihlásili současný prezident Miloš Zeman, před ním Michal Horáček, textař a podnikatel, a dvě veřejně méně známé osoby: aktivista Marek Hilšer a podnikatel Igor Sládek.

Reklama

Související témata:

Doporučované