Hlavní obsah

Drahoš je „vítač“, Zeman má rakovinu. Rozhodnou volbu prezidenta dezinformace?

Dezinformace v prezidentské kampani. Téma, kterému se věnuje dnešní Duel Seznamu.

 

Reklama

Jiří Drahoš je zednář. A estébák. A pozve do Česka tisíce migrantů. Miloš Zeman za sedm měsíců zemře. A do druhého kola prezidentské volby postupuje automaticky. Jen několik lží, které se o prezidentských kandidátech šíří hlavně po internetu. Dosah mají obrovský, ale jaký mají dopad? Ovlivní skutečně volby? V Duelu odpovídá publicista a spisovatel Ondřej Neff, vydavatel internetového deníku Neviditelný pes, a redaktor týdeníku Respekt Ondřej Kundra.

Článek

Před druhým kolem Česko zaplavily billboardy a inzeráty se sloganem, který Jiřího Drahoše spojil s podporou migrace. Drahoš přitom zastává názor, že řešením ekonomické migrace z Afriky je pomoc přímo v zemích původu. Vybídl také ke kontrolám na vnějších hranicích Evropy.

Na sociálních sítích se šířila i teorie, podle které je bývalý předseda Akademie věd členem Římského klubu. Ten je podle některých uživatelů Facebooku nebezpečným sdružením iluminátů či zednářů, kteří pracují na ovládnutí světa. Zajímavé je, že Římský klub spoluzakládal Miloš Zeman.

I současná hlava státu čelila řadě dezinformací, zejména o svém zdravotním stavu. Na začátku loňského listopadu radní městské části Brno-střed Svatopluk Bartík na svém facebookového profilu uvedl, že Zeman má rakovinu a zbývá mu sedm měsíců života. Hrad i Zemanův lékař to odmítli a na Bartíka je podána žaloba a trestní oznámení.

Těsně před druhým kolem voleb se také začalo šířit tvrzení, že stávající prezident automaticky postupuje do druhého kola voleb a jeho příznivci proto nemusí v prvním kole přijít volit. Nejdřív po sítích, pak i ve formě papírových letáků ve schránkách v Moravskoslezském kraji. Ministerstvo vnitra vydalo prohlášení, že jde o dezinformaci. Už rok funguje při Ministerstvu vnitra Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. To má mimo jiné v popisu práce dezinformace ohrožující bezpečnost státu odhalovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované