Hlavní obsah

Dravec Krúpa prohrál americký soud s Bakalou, v Česku naopak slaví

Foto: ČTK

Pavol Krúpa vedl demonstrace proti Zdeňku Bakalovi. Spojitost s akcemi v USA ale popírá.

Reklama

aktualizováno •

Investiční dravec Pavol Krúpa má důvod k radosti i k pláči. V Česku odvrátil pokus o vyvolání insolvence na svou osobu. Zato v USA soud Krúpu označil jako člověka, který se podílel na vydírání miliardáře Zdeňka Bakaly.

Článek

Investor s ostrými lokty Pavol Krúpa před českými soudy odvrátil insolvenční návrh, který na něj jako na fyzickou osobu podala část věřitelů společnosti Arca Investments. Proti tomu v USA federální soud potvrdil, že se Krúpa pokusil získat miliony dolarů od miliardáře Zdeňka Bakaly prostřednictvím tvrdých nátlakových akcí.

Verdikt v USA se týkal kampaně, které Bakala čelil kvůli černouhelné společnosti OKD, a desítek tisíc hornických bytů v Moravskoslezském kraji. Protesty najatých herců a další akce vedené před několika lety v Americe organizoval podnikatel Adam Swart a jeho společnost Crowds on Demand.

„Je to skvělý výsledek. Vítám, že soud uznal závažnost jednání Pavola Krúpy, kterým řadu let obtěžoval mou rodinu a mé blízké s jediným cílem vlastního obohacení,“ uvedl Bakala. Americký soud má nyní stanovit termín dalšího jednání ohledně náhrady škody.

Později se Swart Bakalovi veřejně omluvil a ukázal prstem na Krúpu coby objednavatele kampaně. Krúpa se podle amerického soudu podílel na vydírání s cílem donutit Bakalu zaplatit „výpalné“ 23 milionů dolarů. O výsledku soudu informovala Bakalova firma BM Management.

„Nemám povědomí o jednání před americkými soudy a žádné rozhodnutí mi nebylo řádně doručené. Bakalu jsem nevydíral. V Jižní Karolíně jsem nikdy nebyl a s Bakalou ani s jeho údajným právním zástupcem jsem se nikdy nesetkal,“ reagoval Krúpa.

Krúpa Bakalu v Česku opakovaně ostřeloval kvůli OKD a hornickým bytům, a to pomocí žalob i demonstrací. Mimo jiné tvrdil, že Bakala nedodržel dohodu uzavřenou při privatizaci OKD, když hornické byty nepřevedl na jejich nájemníky. Jakoukoliv souvislost se Swartem a americkými akcemi proti Bakalovi ovšem Krúpa dlouhodobě popírá.

Vítám, že soud uznal závažnost jednání Pavola Krúpy, kterým řadu let obtěžoval mou rodinu a mé blízké.
Zdeněk Bakala

Pavol Krúpa, držitel vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana, je v současnosti pod tlakem kvůli finančním problémům své bývalé skupiny Arca Capital. Krach její mateřské společnosti Arca Investments je největším bankrotem v Česku od konce 90. let.

Část směnek vydaných společností Arca Investments nese Krúpův podpis coby ručitele. Věřitelé Arky s těmito směnkami letos v únoru podali insolvenční návrh. Krúpa však tvrdí, že podpisy jsou zfalšované.

Městský soud v Praze (a následně i Vrchní soud v Praze) pokus o vyvolání insolvence s Krúpou zamítly s tím, že jeho případ mají řešit slovenské, a nikoliv české soudy. Věřitelé ještě zkouší uspět s dovoláním u Nejvyššího soudu. Krúpa už mezitím vyzval navrhovatele k zaplacení odškodného téměř 44 milionů korun.

Advokát věřitelů Pavel Korman jménem svých klientů nároky Krúpy odmítl. Vznešené nároky podle něj nemají žádný právní základ.

„Pan Krúpa by učinil lépe, pokud by svoji aktivitu směřoval k obraně svého majetku v řízeních, ve kterých je po něm požadována úhrada částek z mého pohledu v astronomické výši, jako je řízení vedené před soudy Severní Karolíny,“ reagoval právník Korman.

Reklama

Doporučované