Hlavní obsah

Drony přerušily provoz londýnského letiště Gatwick, letiště by mělo otevřít v pátek ráno

V noci na čtvrtek přerušily drony letový provoz na londýnském letišti Gatwick.Video: Klára Mališová, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Druhé nejvyužívanější letiště Velké Británie je od středečního večera ve vážných potížích. Po člověku, který drony řídil, policie stále pátrá. Letiště Gatwick žádá pasažéry, aby na letiště nejezdili.

Článek

Na druhém nejvyužívanějším letišti Velké Británie zůstaly uvězněny desítky tisíc lidí poté, co zdejší letecký provoz zcela přerušily dva drony. Ve středu v devět hodin večer si jich všimli dva zaměstnanci letiště. Podle posledních informací by se letiště mělo otevřít v pátek v šest hodin ráno, píše The Guardian s odvoláním na evropskou agenturu pro řízení letového provozu.

Všechny spoje z letiště Gatwick jižně od Londýna byly zrušeny, což před vánočními svátky způsobilo problémy desítkám tisíc lidí. The Guardian uvádí, že bylo zrušeno 657 ze 760 plánovaných letů. Gatwick zároveň žádá pasažéry, aby v pátek nejezdili na letiště.

Po tom, kdo drony řídil, pátrá policie. Nejde podle ní o teroristický čin, hovoří však o vědomé snaze narušit letištní provoz. Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové upozornil, že za ohrožování letounu může být uloženo až pětileté vězení. Letiště nejdříve uvedlo, že policie nemůže drony sestřelit kvůli nebezpečí, které představují zbloudilé kulky. Deník The Guardian ale informoval, že podél ranveje byli přesto rozmístěni policisté s dalekonosnými zbraněmi.

Drony se nad letištěm od středečních devíti hodin večer střídavě objevovaly až do čtvrteční druhé ráno. Letištní správa kvůli nim musela uzavřít ranvej. Ve čtvrtek ve tři ráno ji znovu otevřela, jelikož zaměstnanci usoudili, že dron je již pryč. Čtvrt hodiny před čtvrtou se však vrátil, od té doby zůstává ranvej zavřená.

Přistávající letadla byla ve středu večer přesměrována na ostatní londýnská letiště, dále do Manchesteru, Birminghamu a případně do Nizozemska a Francie. Změny v letovém plánu ovlivnily desítky tisíc lidí, někteří z nich na rozhodnutí čekali několik hodin zavření v letadlech.

„Člověk by si dokázal představit, že bezpečnostní opatření pro takové případy budou lepší,“ řekla BBC Kasia Jaworská, která se svým přítelem letěla ze skotského Glasgowa na Gatwick. Jejich let však byl přesměrován na londýnské letiště Luton.

Mezi zrušenými byl podle mluvčího pražského letiště Romana Pacvoně i jeden let do Prahy s přistáním ve čtvrtek v poledne.

„V tuto chvíli jde o jeden zrušený přílet, situace se ale může změnit,“ uvedl mluvčí. Cestující by měli sledovat internetové stránky letiště, případně svého dopravce, kde se dozvědí nejaktuálnější informace. Ve čtvrtek mělo na Gatwicku přistát nebo z něj odletět 760 letounů převážejících 110 tisíc cestujících. K půl čtvrté odpoledne údajně letiště zrušilo 246 odletů a 202 příletů.

Gatwick, který leží asi 50 kilometrů jižně od Londýna, denně obslouží více než 100 tisíc cestujících. V posledních letech se několikrát objevily zprávy o tom, že neznámé drony jen těsně minuly přistávající dopravní letadla. Drony podle britských předpisů nesmějí létat ve vzdálenosti jednoho kilometru od letiště.

Reklama

Doporučované