Hlavní obsah

Druhá vlna evidence tržeb může vymazat efekt silnější koruny

Proti efektu silnější koruny může jít EET.

 

Reklama

Očekává se, že centrální banka přestane letos oslabovat korunu a zahraniční zboží zlevní. Naopak obchodníci, kteří se připojí k EET, mohou začít zdražovat.

Článek

Blíží se chvíle, kdy Česká národní banka přestane intervenovat proti české měně. Koruna posílí a zlevní zahraniční zboží.

Proti efektu silnější koruny by ale mohla jít elektronická evidence tržeb, do které se od března připojí obchodníci.

Zatímco hospodským v prosinci zavedení EET kompenzovalo snížení daně z přidané hodnoty na jídlo v restauracích, tak obchodníci žádnou speciální úlevu nedostanou. Je proto možné, že náklady promítnou do svých cen.

„Jestliže dojde v průběhu jara a léta ke zdražování, tak se to může projevit růstem inflace ne o desetiny procentního bodu, ale možná i o celé procentní body,“ říká Ladislav Minčič, ředitel odboru analýz v Hospodářské komoře a bývalý náměstek Ministerstva financí.

„Mohlo by to působit úplně proti zhodnocení koruny,“ dodává.

Podle Aleny Schillerové, náměstkyně Ministerstva financí pro daně a cla, jsou to spekulace. „Je to hodně velká věštecká koule. Je tam hodně kdyby,“ reagovala Schillerová.

V průběhu posledních let na intervencích nejvíc získali čeští exportéři vyvážející do zemí platících eurem. Naopak tratili čeští turisté, pro něž se stalo cestování dražší.

Aktuálně se kurz pohybuje okolo 27 korun za euro. Před intervencemi Češi nakupovali euro za zhruba 25 korun. Bankovní analytici odhadují, že ČNB tato operace stojí více než miliardu eur denně. Oslabení naší měny tak od začátku stálo stovky miliard korun.

Centrální banka slíbila držet kurz koruny ještě v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku. Poté může oznámit ukončení kurzovního závazku prakticky kdykoliv.

„V tu chvíli nevím, co nastane. Bude velice záležet na načasování,“ řekla pro Seznam Zprávy Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace a někdejší členka bankovní rady.

Intervence proti koruně zahájila ČNB v roce 2013 a už dříve oznámila, že s nimi přestane v průběhu roku 2017. Dosáhla totiž svého cíle, rozhýbala inflaci na úroveň dvou procent.

Jak bude vypadat druhá vlna EET? Stihnou se obchodníci připravit? A zvládne evidence násobný příchod nových podnikatelů? Pusťte si speciál studia Seznam Zprávy. Hosty jsou Alena Schillerová, náměstkyně ministra financí, Zdeněk Juračka z Asociace českého tradičního obchodu a Ladislav Minčič z Hospodářské komory.

Studio Seznam: O tom, co přinese druhá vlna EET, diskutují Alena Schillerová, náměstkyně ministra financí, Zdeněk Juračka z Asociace českého tradičního obchodu a Ladislav Minčič z Hospodářské komory.

Reklama

Doporučované